3 mítosz a műanyagmentes élettel kapcsolatban, amit ideje lerombolni

Idén állj tudatosabban a változáshoz, és főként ne dőlj be a mások által támasztott ideáloknak. Haladj a műanyagmentesség terén is a saját ritmusodban!

Bár a program valójában 2011-ben indult útjára, nálunk, Magyarországon a tavalyi évben kapott igazán nagy nyilvánosságot a műanyagmentes július kampány. Egyre többen, egyre többet és egyre hangosabban beszélnek napjaink egyik legégetőbb kérdéséről a környezetszennyezésről és ezzel kapcsolatban a műanyagmentes élet fontosságáról. A nagy zaj a témában egyrészt szuper, mert ennek köszönhetően a világ változásra kényszerül, másrészt, mint mindennek, ennek is megvan a maga árnyoldala. Nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de az elmúlt egy évben én naponta minimum egyszer éreztem lelkiismeret-furdalást egy a kezem ügyébe kerülő műanyag szatyor vagy valamiféle műanyag termék miatt. Most, hogy a nappalim közepén sittes zsákok között – éppen költözésben vagyok – üldögélek, megint elfog a rossz érzés. És ez szerintem nem jó.

A rossz érzések hatására szorongani kezdünk és mítoszokat gyártunk arról, mit is kellene megtennünk a vágyott műanyagmentesség érdekében? Nos, most ezeket a mítoszokat szeretném ledönteni, hogy idén végre átgondoltan léphess rá arra az útra, aminek a végén vár rád a (részben vagy egészében) műanyagmentes életed.

Mítosz 1.: Ki kell dobnod az összes régi műanyagzacskót, és alternatívát kell keresni mindenre, ami műanyagból van

A műanyagmentesség nem arról szól, hogy kidobj minden már korábban beszerzett műanyagot a lakásból. A műanyagmentesség egy életfelfogás. Arról szól, hogy amink van, azt használjuk a lehető legtovább, ha az egy eldobható nejlon, akkor is adjunk neki újra és újra funkciót. Vidd el magaddal a bevásárláshoz a korábban felhalmozott szatyrokat, töltsd meg őket újra és újra, végül csak akkor dobd ki, ha már elhasználódtak. Vagy például a műanyagfogkefédet se dobd ki addig, amíg nem használódik el… Ha úgy állsz neki a változásnak, hogy igyekszel minél több mindent lecserélni, az nem a fenntarthatóságról szól.

Mítosz 2.: 100%-ban műanyagmentes akarsz lenni egyik napról a másikra

A nap minden órájában használunk műanyagból készült tárgyakat és eszközöket. A műanyagmentesség tehát egy igen nagy lépés. A változás tehát nem következhet be egyik napról a másikra. Az első lépés, hogy új szokásokat állítsunk a régiek helyére, a második, hogy fenntartsuk ezeket a szokásokat. Az újévi fogadalmaink a legjobb példák arra, hogy a megalapozatlan vállalások nem életképesek. Tervezd meg a változást, haladj kis lépésekben, írd felül a régi szokásokat, de ne mindent egyszerre!

Mítosz 3.: Minden műanyagból készült terméket száműznöd kell

Tévedés, a műanyag ugyanis egy nagyon szuper anyag. A gyógyszereket például műanyag csomagolásban árusítják, nem véletlenül. Csak azért, mert műanyagmentes életet élsz, még nem kell lemondanod róluk. De például egy műanyagból készült kerti szék is sokkal strapabíróbb lehet, mint egy fából készült (persze nem mindegy a márka…), ráadásul a műanyag sokkal olcsóbb alternatíva. Egy szó, mint száz, ha úgy érzed hogy az adott műanyag termék akár életed végéig is elkísér, akkor ne legyen lelkiismeret-furdalásod miatta.

Nyitókép: Iuliia Bondar/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: