3 múltidéző irodalmi séta Budapesten

148 évvel ezelőtt a mai napon egyesült Óbuda, Pest és Buda. Köszöntsük Európa egyik legszebb fővárosát születésnapján egy tematikus, városnéző sétával, és ismerkedjünk meg a város irodalmi múltjával és jelenével.

Kortyolj finom kávét a századfordulós művészvilág kedvenc kávéházában, próbálj ki korabeli játékokat a Nemzeti Múzeum kertjében, vagy nézd meg, hol élt Szabó Magda és férje. Ismerkedj Budapest elfeledett arcával, és mindazzal, amit a modern város megőrzött a békebeli világból.

1. Legyél te is regényhős, és eredj a Gittegylet nyomába

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Budapest Eye (@budapest_eye) által megosztott bejegyzés


Valószínűleg mindenki olvasta Molnár Ferenc ikonikus regényét, a Pál utcai fiúkat. Igazán azonban csak akkor érthetjük meg a magyar irodalom remekművét, ha saját lábunkon eredünk a legendás helyszínek és szereplők nyomába. Lépj be a regény gyermekvilágába, látogass el a fiúk iskolájába, próbáld ki a Nemzeti Múzeum kertjében a korabeli játékokat és fedezd fel az igazi Grundot. A tematikus séta során bepillantást nyerhetsz az 1969-ben forgatott film kulisszatitkaiba is, a regény keletkezéséről pedig olyan tényeket hallhatsz, amit az irodalomórán nem árultak el. A séta minden korosztály számára élményekben gazdag és interaktív kikapcsolódást biztosít.

Időtartam: 2-2,5 óra
Séta ára: 3000-4000 Ft
Váltsd meg a jegyed ITT.

2. Krúdy, a született gasztronómus

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Visit Óbuda (@visitobuda) által megosztott bejegyzés


A magyar író imádta a hasát, amit jól mutat Szindbád legendás velős csontos jelenete is. A tematikus sétát pontosan Krúdy Gyula ételek iránti rajongása keltette életre. A vezetett barangolás során egy letűnt világ napjait, a hajdani kisvendéglők hangulatát és elfeledett ízeit fedezheted fel. A séta során ellátogathatsz az egykor híres Korona Kávéházba és felkeresheted az író utolsó lakhelyét is. A barangolás során eléd tárul egy idilli világ, amiből az is kiderül, hogyan mulattak a korabeli emberek. De megtudhatod azt is, hogyan alakult át a hajdani óbudai piac vagy mitől olyan varázslatos ez a régi városnegyed.

Időtartam: 2 óra
Séta ára: 4000-4500 Ft
Váltsd meg a jegyed ITT.

3. Századfordulós Krisztinaváros, híres íróink szemével


A múltidéző séta több meglepetést is tartogat, felkeresheted irodalmi hírességeink otthonait, és ellátogathatsz a Philadelphia kávéházba, ami nemcsak Buda egyik történelmi épülete, de a századfordulós művészvilág közkedvelt helyszíne is volt. A budai kerület csendes házfalai mögött élt és alkotott többek között Babits Mihály, Ottlik Géza és Szabó Magda is. Az irodalmi városnéző barangoláson a Várnegyedből indulva fedezitek fel a hajdani kezdő művészek szerény hajlékát, az életre szóló barátságok történetét és a kerület elfeledett arcát.

Időtartam: 3 óra
Séta ára: 4100 Ft, kedvezményes ár: 3400 Ft
Váltsd meg a jegyed ITT.

Nyitókép: Anna Hunko/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: