3 nőszervezet a világ körül, akiknek a szépségápolás terén hálával tartozunk

És a Lushnak, aki támogatja őket munkájukban!

Ha téged is érdekel, hogy a kedvenc natúrkozmetikumaid különleges összetevői honnan származnak, akkor ez a cikk neked szól. A népszerű márka, a Lush ugyanis Nőnap alkalmából bemutat 3 fontos női szövetkezetet, akiket ők is támogatnak!

Az aloé ad erőt a kenyai nőknek

A maszáj nők rossz életkörülményeik ellenére keményen dolgoznak; aloét termesztenek a Lush számára, hogy leszámoljanak az idejétmúlt hagyományokkal. Bár az itt élő népek korábban főleg állattartással foglalkoznak, a túllegeltetés miatt tönkrement termőföld arra kényszerítette őket, hogy megváltoztassák szokásaikat. A kenyai Twalából származó nők ötlete jókor jött: mi lenne, ha az eleve őshonos Aloe secundiflora termesztéséből élnének?

aloe vera lush
Fotó: Lush Hungary

Mivel módszereik a permakultúra alapelveire épülnek, a munkafolyamat során segítenek a tönkrement ökoszisztéma újjáépítésében is és nem igényelnek vegyszereket.

aloe vera lush
Fotó: Lush Hungary

A twalai nők csoportja nem az egyetlen közösség, ami az aloé termesztéséből él. A régióban három másik csoportot támogat a Laikipia Permakultúra Központ – akik szintén a márka beszállítói. Ez a munka stabil bevételt jelent számukra, lehetőséget ad a kenyai nőknek, hogy gyermekeiket iskolába járassák és segít leszámolni a lánykereskedelem szörnyű szokásával is.

charity pot
Charity Pot kéz- és testápoló, Lush 1790 Ft

Az őshonos termés a Lush Charity Pot testápolójában is megtalálható, a termékek eladásából származó nettó bevétellel a kozmetikai márka helyi projekteket támogat.

Fair trade sheavaj Ghánából

A Lush az Ojoba női szövetkezettől szerzi be a tápanyagokban gazdag, hidratáló összetevőt, a shevajat. A 400 nőt tömörítő szövetkezet minden tagjának stabil megélhetést biztosítanak egész évben. Korábban a szüreti időszak elmúltával sokaknak el kellett hagyniuk az otthonukat, hogy új munka után nézzenek.

sheavaj lush
Fotó: Lush Hungary

Mára ők is egész évben el tudják tartani a családjukat, gyermekeiket pedig taníttathatják és egészségügyi ellátásban is részesíthetik. A közösség sikere lehetőséget nyújt, hogy egyre több regeneratív projekt induljon el, nemrég ünnepelték például a régió első közösségi könyvtárának megnyitását. Egyik kedvenc termékünk, a Lush isteni illatú, tápláló Ro’s Argan pucér testkondicionálója, amelyben megtalálható ez a fair trade sheavaj.

ros argan lush
Ro’s Argan testkondicionáló, Lush 6990 Ft

Fenntartható argánolaj Marokkóból

A marokkói Ifrawnlhna közösségben dolgozó 42 nő naponta körülbelül egy kiló argánmagot zúz össze. Ezt később Agadirba szállítják, ahol a borostyánszínű olajat kivonják belőle. Az így kapott argánolaj kerül a Lush Jason and the Argan Oil samponkorongba is.

jason_and_the_argan_oil_shampoo_bar_commerce_ayr
Jason and the argan oil samponkorong, Lush 2990 Ft

Jelenleg 22 falusi szövetkezet küldi a feldolgozott magokat Agadirba. Szakszervezetük is van, melynek választott elnöke minőségellenőrzést és exportszabályozást biztosít.

argánolaj lush
Fotó: Lush Hungary

A szakszervezet egyrészt hivatalosan is megerősíti a termék minőségét, nyomonkövethetőségét és frissességét, másrészt rendszeres képzéseket és oktatást szervez, hogy a közösségek elnyerhessék az ECOCERT bio minősítést és megfeleljenek a fair trade szabványoknak. Ez garantálja, hogy a nők termékei hivatalosan is kézműves árunak minősüljenek, így megfelelő áron adhatnak túl rajtuk.

Fotók: Lush Hungary

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: