3 ok, amiért érdemes alumíniumsótól mentes dezodort használni

A dezodor mindennapjaink része, használata olyannyira megszokássá vált, mint a reggeli kávé. Ugyanakkor, ha nem megfelelő dezodort használunk, azzal árthatunk az egészségünknek. Íme a magyarázat, miért érdemes alumíniummentes deót választani.

Az izzadásnak alapvetően két oka van. Az egyik ok, hogy a szervezet ne melegedjen túl, ezért a felesleges hő izzadság formájában távozik a szervezetből. A másik ok, a természetes tisztulási folyamat, vagyis a méregtelenítés. Talán meglepő, de az izzadság 99%-a víz. De akkor mégis miért okoz kellemetlen szagokat? Azért, mert a víz mellett, bizonyos szerves anyagok és baktériumok is távoznak a szervezetünkből, amik a levegővel érintkezve elkezdenek lebomlani. Valójában ez a bomlási folyamat okozza a kellemetlen szagokat.

Dezodor vagy izzadásgátló?

A kettő nem ugyanaz, de egyik sem kimondottan egészséges. Az izzadásgátló lényege, hogy nem csupán a kellemetlen szagokat szünteti meg, de az izzadást is meggátolja. Az izzadásgátlók olykor 24-48 óráig is hatnak, vagyis akár 2 napig képesek megakadályozni a természetes tisztulási folyamatot. Hogyan lehetséges ez? Az dezodorban lévő alumíniumsó, összehúzza a hónaljunkon lévő apró pórusokat, így nem tud távozni az izzadság a szervezetből. Az alumíniumsó eldugítja a nyirokrendszert, ezért a éregtelenítő folyamatok nem mennek végbe megfelelően, ezt az árat fizetjük azért, hogy megszabaduljunk a kellemetlen szagoktól. A dezodor annyiban különbözik az izzadásgátlótól, hogy nem szünteti meg a verejtékezést, csak semlegesíti a kellemetlen szagokat.

Kristály dezodor
Az alumíniumsó egy másik formája, a kálium-alumínium-szulfát, hétköznapi nevén timsó, ezt az anyagot fedezhetjük fel a kristály deók INCI listáján. A timsó egy természetes ásványi anyag, aminek molekulái túl nagyok ahhoz, hogy a pórusainkon keresztül bejuthassanak a szerveztbe. Vagyis elvileg nincs káros hatása ennek a változatnak, azonban ez a tény máig nem tisztázott.

Ezt okozza az alumínium a szervezetben

Az alumínium tehát a bőrünkön keresztül felszívódik, aminek hosszútávon számos káros következménye lehet. A nőknél kialakuló mellrák egyik lehetséges oka az alumínium tartalmú dezodorok használata. Megfigyelték, hogy a daganat sokszor a mell hónaljhoz közelebb eső részén helyezkedik el, vagyis ott, ahol nagy mennyisségű alumíniumsó halmozódik fel. Szintén bizonyított tény, hogy szervezetben jelentős mennyiségben jelen lévő alumíniumsó sokszor Alzheimer-kórhoz vezet.

Mire számítsunk alumíniummentes dezodor használatakor?

Ha áttérünk az alumíniummentes dezodor használatára, készüljünk fel, hogy eleinte valószínűleg szokatlan lesz, ráadásul ez a változat nem biztosít 24 órás védelmet. Előfordulhat, hogy egy nap többször is használnunk kell. Sőt, eleinte azt tapasztalhatjuk, hogy jobban izzadunk, hiszen a hosszú ideig elzárt nyirokmirigyekből távozik a felhalmozódott méreganyag.

3 ok, amiért érdemes váltani

  1. Ezzel is tehetsz az egészségedért és csökkentheted a betegségek kockázatát.
  2. Nem terheled a szervezeted felesleges alumíniumsókkal.
  3. Véded a környezetet. A dezodorok olykor kőolajszármazékot és parabéneket, vagyis tartósítószert tartalmaznak. Ezek az anyagok nem bomlanak le, káros hulladékként szennyezik a környezetet.

Talán csak egy apróságnak tűnik, ám sokat tehetünk magunkért, ha a következő dezodor vásárlásnál odafigyelünk arra, mit tartalmaz a termék. Hosszútávon biztosan meghálálja a szervezetünk ezt az apró változtatást.

Dove 0% alumíniumsót tartalmazó uborkás golyós dezodor, 1169 Ft

Dove 0% Alumíniumsót tartalmazó uborkás deo, 1169 Ft

Alterra Deo Jojobával és zsájával, 690 Ft

Dr. Organic alumíniummentes golyós dezodor bio gránátalmával, 2500 Ft

Szerző: Simon Eszter
Nyitókép: Dmitrii Musku/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: