3 olvasnivaló, ami játékosan tanítja meg, hogyan élvezd az életet

Útmutató, hogyan élvezd az élet apró örömeit

Jól jönne egy kis támogatás? Szívesen olvasnál valami szuper önfejlesztő könyvet? Van három olyan kedvencünk, amely segíthet a mindennapok apró örömeire fókuszálni és megélni a jelent.

Eva Hoffmann: Hogyan unatkozzunk?

HVG Könyvek, 2200 Ft

Utoljára valószínűleg gyerekkoromban hagyta el a számat az unatkozom” kifejezés. Ez még jóval a modern társadalmi szokások elterjedése és a digitális kor beköszönte előtt történt. Felgyorsult világunkban esélyünk sincs arra, hogy semmittevéssel töltsük az időnket – unatkozni nem jó, de valljuk be, nagyon átestünk a ló túloldalára. Eva Hoffmann Hogyan unatkozzunk? című könyvének a központi témája egy olyan probléma, amely bármennyire általános is, nehezen megfogható – részben pont azért, mert ennyire elterjedt. Túlságosan elfoglaltak vagyunk, mindenhonnan megállíthatlanul ömlik ránk az új információ és a kevés szabadidőnket sem pihenéssel töltjük. Eva Hoffman irodalmi, történelmi és pszichológiai példákkal segít, hogyan vegyünk egy picit vissza a tempóból, hogy élvezni tudjuk életünk minden pillanatát mielőtt az észrevétlenül elrohan mellettünk.

Sűrű és izgalmas napod volt, ez tény. De akkor miért érzed úgy, mintha elszalasztottad volna, mintha ez a nap semmiféle nyomot nem hagyott volna benned?” – ismerős az érzés, nem igaz?

Kio Stark: Idegenek, ha találkoznak

HVG Könyvek, 2200 Ft

Belegondolni is ijesztő abba, hogy akár napokat is eltölthetnénk úgy, hogy szinte semmilyen interakciót nem létesítünk más, legalábbis ismeretlen emberekkel. A bevásárlásnál választhatjuk az önkiszolgáló részt, a kártyával fizetett ételrendelést csak a kezünkbe nyomják, majd viszlát, utazás közben pedig legtöbbször kerüljük mások tekintetét, sőt sokszor még a fülhallgatót is berakjuk, hogy még véletlenül se szólítsanak meg. Valljuk be, elszoktunk az ismerkedéstől és sokan rettegünk a beszélgetések kezdeményezésétől.

Kio Stark olyan dologra szánta el magát, amit a legtöbben tudatosan próbálunk elkerülni – minden nap megszólított egy ismeretlen embert és társalogni kezdett vele. Volt, akivel mindössze két mondatot váltott, de akadtak olyanok is, akikkel hosszú eszmecserét folytatott. Könyvében bemutatja, hogy idegenekkel beszélgetni nemcsak izgalmas kihívás és pozitív élmény, hanem a nyitottság és a társadalmi szolidaritás alapja is lehet.

Nelli LähteenmäkiNora Rosendahl: Én-könyv

HVG Könyvek, 3900 Ft

A 365 ötlet, hogy jobban érezd magad alcímből már következtethetünk arra, hogy a könyvben 365 olyan egyszerű feladatot találunk, amely segít abban, hogy az év minden egyes napján boldogabbak legyünk.„Segíts valakinek!”, „Sétálj!”, „Tarts villámtakarítást a konyhában!”, ilyen és ehhez hasonló apró kihívásokat kell teljesítenünk. Az önfejlesztés garantált, néhány feladvány pedig a komfortzónánkból is kimozdít.

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: