3 pénztárcakímélő tipp, amitől zöldebb lehet a háztartásod

Egyre sürgetőbb, hogy a Föld érdekében lehetőségeinkhez mérten megpróbáljuk zöldebbre formálni a háztartásunkat. Ha már nem kérsz nejlonzacskót a boltban, és az innivalót is kulacsban viszed magaddal, ideje, hogy otthon is körülnézz!

A konyhában: csökkentsd az élelmiszerhulladékot!

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék kerül a lerakókba – ennek csaknem fele a háztartásokból kerül ki. De vajon miért fontos, hogy csökkentsük ezt a mennyiséget? Hiszen lebomló hulladékról van szó! Nos, ez igaz, de az élelmiszerek készítéséhez alapanyagot, energiát használtunk fel, és ez mind pocsékba megy, ha kidobod az ételt. Ráadásul az élelmiszerhulladék erjedés közben metánt és szén-dioxidot is termel, ezek pedig tovább gyorsítják a klímaváltozást. A megoldás a tudatos főzés: tervezz előre, becsüld meg az adagokat, és ne tarts a kamrában nagy készleteket, hogy aztán megromoljanak, vagy megtámadják őket a molyok. Az egy-egy adagnyi maradék felhasználásában pedig nyugodtan légy kreatív: legyen ez az alapja a másnapi ebédnek, vacsorának.

Extra tipp: eleged van abból, hogy a szeméttel együtt rendre kidobsz egy műanyag kukazsákot is? Ha szelektíven gyűjtöd a szemetet és igyekszel csökkenteni a csomagolások mennyiségét, a kukába kerülő élelmiszerek adagját pedig szintén visszafogod, máris kevesebb zsák telik meg. Ha még inkább le szeretnél számolni a műanyag szemetes zacskókkal, akkor használj helyettük papírból (lehetőleg újrahasznosítható papírból készült zsákokat, vagy régi szokás szerint egyszerűen újságpapírral béleld ki a szemetest. Még tovább egyszerűsítheted a helyzetet, ha nem teszel semmit a kukába, inkább kimosod, miután kivitted a hulladékot.

A fürdőszobában: gondold át a szépségpolcot

Jelentősen csökkentheted a szépítőszereid mennyiségét, ha többfunkciós, lehetőleg minél természetesebb alapanyagú szépítőszereket választasz. A tusfürdő helyett vegyél illatos szappant, egy tégely shea vaj pedig az arcodat és a testedet is rendbe teszi. Ha nem akarsz lemondani a gyári kozmetikumokról, keress olyan arclemosót, amely egyben a tonik funkcióját is ellátja, a samponod lehet 2 az 1-ben termék, az alapozód pedig nedvesen alapozóként, szárazon pedig púderként is használható sminkszer.

Extra tipp: nézz körül a szekrényben. A vattapamacs vagy vattakorong helyett nem kell azonnal új textilkorongokat vásárolnod. Elég, ha keresel a szekrényben egy-két régi, puha kéztörlőt, és ezeket nevezed ki sminklemosó kendőnek.

Takarítás közben: csökkentsd a vegyszerhasználatot

Nem kell minden gyári takarítószerről lemondanod, de gondold át, hol kell feltétlenül vegyszert használnod, és hol hatásosak a házi szerek. Ecettel és szódabikarbónával nagyon sok minden megoldható a tűzhely tisztításától kezdve az eldugult lefolyó felszabadításáig. A szoba levegőjét pedig ne aeroszolokkal illatosítsd, hanem pár csepp illóolajjal. Még aromalámpára sincs szükséged hozzá, egyszerűen cseppentsd az olajat egy tálka forró vízbe, és így tedd az asztalra.

Extra tipp: válaszd a legjobb takarítóeszközöket. Akár a seprűt, akár a legújabb szuper takarítógépet választod, az elsődleges szempont az legyen, hogy minél hosszabb ideig szolgálja a családot az új eszköz. Robotporszívóból természetesen nincs természetes anyagú, de ha olyan eszközt keresel, amelynek van természetes anyagból készült alternatívája (pl. seprű, körömkefe), inkább erre szavazz, mint a műanyagra.

Szerző: Csiki Judit

Nyitókép: klenova/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: