3 lehengerlő gesztenyés recept az adventi időszakra

Van, akinek a püré, másnak az utcai árusok kályhájának melege és az onnan felszálló illat, másoknak a nagymama sparheltje ugrik be erről a szuper idénygyümölcsről, a gesztenyéről.

Amellett, hogy nagyon finom, egy falatnyi tél, nagyon egészséges is a gesztenye. Magas élelmirost tartalma miatt kiválóan segíti az emésztést, de emellett kalciumban, vasban, cinkben is gazdag. Ami miatt még érdemes fogyasztani, az a benne található B-, E- és C-vitamin. Egyszóval, igazi szuperétel, ami ráadásul igen sokféleképpen elkészíthető!

Esti kanalazgatásokhoz: Csokis gesztenyemousse

Hozzávalók:

  • 300 g gesztenyepüré
  • 2 csésze tej
  • fél csésze cukor
  • 1 ek vaníliaaroma
  • csipet só
  • 150 g 70%-os étcsoki
  • 1 ek brandy
  • 3 csésze habtejszín

Elkészítés:

A gesztenyét, a cukrot, a tejet, a vaníliát és a sót forrald össze egy lábasban, míg be nem sűrűsödik a massza. Közben vágd fel a csokoládét, egy részét tedd félre díszítésnek, ebből készül majd a csokireszelék. Ha elkészült a gesztenyés keverék, tedd turmixgépbe és gyors fokozaton keverd simára. Add hozzá a csokit és a brandy-t. Ha kész, hagyd hűlni! A habtejszínt verd fel habverővel vagy mixerrel, amíg hab állagú nem lesz. A tejszín egyharmadát add hozzá a csokis keverékhez, hogy könnyebb legyen, majd adagold poharakba, végül halmozz rájuk egy keveset a megmaradt csokiból. A mousse akkor a legfinomabb, ha tálalás előtt hagyod hűlni 1-2 órát a hűtőben.

5 perces álom: Gesztenyés pohárkrém

Hozzávalók:

A keksz réteghez:

  • 150 g keksz
  • 50 g vaj

A mascarponés réteghez:

  • 150 g mascarpone
  • 1,5 dl habtejszín
  • 30 g cukor

A gesztenyemousse réteghez:

  • 200 g gesztenyepüré
  • 1 dl habtejszín
  • + 150 g darabolt egész gesztenye

Elkészítés:

A kekszet őröld porrá egy késes aprítóban, majd add hozzá a vajat, ha kész, oszlasd el 6-8 pohárban. Verd fel a habtejszínt, keverd bele a mascarponéba, ízlés szerint cukrozd, majd ez is mehet a poharakba. Erre jöhet a feldarabolt gesztenyéből álló réteg. A mousse-réteghez verd fel a tejszínt, majd óvatosan add hozzá a püréhez, vigyázz, hogy ne verd túl a krémet. Végül töltsd habzsákba, és halmozd a poharak tetejére.

Gesztenyés pavlova

Hozzávalók:

  • 2 tojásfehérje
  • 125 g porcukor
  • 1 tk kukoricakeményítő
  • fél tk fehérbor ecet
  • 1 ek kakaópor
  • 40 g étcsoki
  • 250 ml habtejszín
  • 250 g gesztenyepüré
  • étcsoki dekorációnak

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A fehérjét addig verd egy mixer segítségével, míg kemény hab lesz belőle, és elválik az edény oldalától, ezután lassan, de alaposan keverd bele a cukrot, a keményítőt, az ecetet és a kakaóport. Ha a feldarabolt csokoládét is hozzáadtad, akkor öntsd a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, formázz belőle kört, majd mehet a sütőbe, 150 fokra, 1 órára. Fontos, ha letelik az idő, ne nyisd ki a sütő ajtaját, hagyd benne kihűlni a pavlovát. Verd puha habbá a tejszínt, ha ez megvan és a pavlova kihűlt, mehet rá a kikevert gesztenyepüré, majd a következő rétegben a tejszínhab. Végül a megmaradt csokiból készíts reszeléket, ezzel díszítsd a tortát.

Nyitókép: Philippe Sainte-Laudy Photography/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)