Van, akinek a püré, másnak az utcai árusok kályhájának melege és az onnan felszálló illat, másoknak a nagymama sparheltje ugrik be erről a szuper idénygyümölcsről, a gesztenyéről.
Amellett, hogy nagyon finom, egy falatnyi tél, nagyon egészséges is a gesztenye. Magas élelmirost tartalma miatt kiválóan segíti az emésztést, de emellett kalciumban, vasban, cinkben is gazdag. Ami miatt még érdemes fogyasztani, az a benne található B-, E- és C-vitamin. Egyszóval, igazi szuperétel, ami ráadásul igen sokféleképpen elkészíthető!
Esti kanalazgatásokhoz: Csokis gesztenyemousse
Hozzávalók:
- 300 g gesztenyepüré
- 2 csésze tej
- fél csésze cukor
- 1 ek vaníliaaroma
- csipet só
- 150 g 70%-os étcsoki
- 1 ek brandy
- 3 csésze habtejszín
Elkészítés:
A gesztenyét, a cukrot, a tejet, a vaníliát és a sót forrald össze egy lábasban, míg be nem sűrűsödik a massza. Közben vágd fel a csokoládét, egy részét tedd félre díszítésnek, ebből készül majd a csokireszelék. Ha elkészült a gesztenyés keverék, tedd turmixgépbe és gyors fokozaton keverd simára. Add hozzá a csokit és a brandy-t. Ha kész, hagyd hűlni! A habtejszínt verd fel habverővel vagy mixerrel, amíg hab állagú nem lesz. A tejszín egyharmadát add hozzá a csokis keverékhez, hogy könnyebb legyen, majd adagold poharakba, végül halmozz rájuk egy keveset a megmaradt csokiból. A mousse akkor a legfinomabb, ha tálalás előtt hagyod hűlni 1-2 órát a hűtőben.
5 perces álom: Gesztenyés pohárkrém
Hozzávalók:
A keksz réteghez:
- 150 g keksz
- 50 g vaj
A mascarponés réteghez:
- 150 g mascarpone
- 1,5 dl habtejszín
- 30 g cukor
A gesztenyemousse réteghez:
- 200 g gesztenyepüré
- 1 dl habtejszín
- + 150 g darabolt egész gesztenye
Elkészítés:
A kekszet őröld porrá egy késes aprítóban, majd add hozzá a vajat, ha kész, oszlasd el 6-8 pohárban. Verd fel a habtejszínt, keverd bele a mascarponéba, ízlés szerint cukrozd, majd ez is mehet a poharakba. Erre jöhet a feldarabolt gesztenyéből álló réteg. A mousse-réteghez verd fel a tejszínt, majd óvatosan add hozzá a püréhez, vigyázz, hogy ne verd túl a krémet. Végül töltsd habzsákba, és halmozd a poharak tetejére.
Gesztenyés pavlova
Hozzávalók:
- 2 tojásfehérje
- 125 g porcukor
- 1 tk kukoricakeményítő
- fél tk fehérbor ecet
- 1 ek kakaópor
- 40 g étcsoki
- 250 ml habtejszín
- 250 g gesztenyepüré
- étcsoki dekorációnak
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A fehérjét addig verd egy mixer segítségével, míg kemény hab lesz belőle, és elválik az edény oldalától, ezután lassan, de alaposan keverd bele a cukrot, a keményítőt, az ecetet és a kakaóport. Ha a feldarabolt csokoládét is hozzáadtad, akkor öntsd a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, formázz belőle kört, majd mehet a sütőbe, 150 fokra, 1 órára. Fontos, ha letelik az idő, ne nyisd ki a sütő ajtaját, hagyd benne kihűlni a pavlovát. Verd puha habbá a tejszínt, ha ez megvan és a pavlova kihűlt, mehet rá a kikevert gesztenyepüré, majd a következő rétegben a tejszínhab. Végül a megmaradt csokiból készíts reszeléket, ezzel díszítsd a tortát.
Nyitókép: Philippe Sainte-Laudy Photography/GettyImages
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- A tökéletes francia desszert: fügés galette
- 8 cinkben gazdag étel, ami segít legyőzni az influenzát
- Feldobjuk a reggeledet! 3 kiadós és egyszerű recept, amivel jól indul a nap