3 finomság Jane Goodall első receptkönyvéből, amellyel az egészségedért és a bolygóért is tehetsz

A brit etológus, antropológus és primatológus 2021 márciusában mutatta be első szakácskönyvét, amely izgalmas és megfizethető vegán receptek segítségével szeretné minél több emberrel megismertetni a növényi alapú étkezést.

„Amíg élünk, mindennap mi választhatjuk meg, milyen hatással szeretnénk lenni a környezetünkre. A tudatos étkezés nem feltétlen kíván radikális változást. A kis lépések is eredményt hoznak. Tehát te is dönthetsz úgy, hogy figyelembe veszed a növényi alapú étrend ​​pozitív hatásait, és ezzel hozzájárulsz egy jobb világ létrehozásához” – mutatta be első szakácskönyvét Dr. Jane Goodall, akinek nem titkolt célja, hogy segítsen megérteni az embereknek, valójában milyen sokat számít, mi kerül a tányérunkra. A világhírű főemlőskutató és környezetvédelmi aktivista március végén adta ki első szakácskönyvét, amely a #EATMEATLESS címet viseli. A könyvben közel 80 vegán receptet gyűjtött össze, amelyek könnyen, hétköznapi hozzávalókból elkészíthetők és az átlagemberek számára is megfizethetők.

Minden a vegán diéta mellett szól?

A brit antropológus régóta a növényi alapú étkezés híve, egyik napról a másikra határozta el, hogy nem fogyaszt többé állati eredetű termékeket. „Éppen Peter Singer Animal Liberation című könyvét olvastam. Felszolgáltak nekem egy ételt – ami csirkéből készült –, néztem és rájöttem, hogy ez félelmet, fájdalmat és halált jelent. Azt gondoltam, nem akarom, hogy nekem ehhez bármi közöm legyen. Többé sosem ettem húst” – magyarázta Dr. Goodall. Ennek tudatában nem meglepő, hogy a főemlőskutató a könyvkiadást kísérő kampányban a vegán diéta mellett etikai okokat is felsorakoztatott. „Az állatvilág részei vagyunk, nem vagyunk elválasztva tőle. A tehenek, a sertések, a juhok és a kecskék rendkívül intelligensek. A tyúkok, a libák, a kacsák és a pulykák érezhetnek félelmet és fájdalmat. A disznók is nagyon intelligensek, a kutyákhoz és a főemlősökhöz hasonlíthatjuk őket.” 

Ezenkívül azt is kiemelte, hogy az állattenyésztés hatalmas károkat okoz a környezetben és felgyorsítja a klímaváltozás folyamatát. „Világszerte csökken az édesvízkészlet. A mezőgazdaság és az állattenyésztés pedig több vizet használ fel, mint bármely más emberi tevékenység” – magyarázta Goodall. „A szarvasmarha-gazdaságok miatt létfontosságú esőerdőket irtanak ki. Amint az állatok megemésztik táplálékukat, metán szabadul fel, amely egy jelentős üvegházhatású gáz. De a mezőgazdasági gépek üzemeltetéséhez, a műtrágya előállításához, valamint a termények és az állatok szállításához szükséges fosszilis tüzelőanyagokat se hagyjuk ki a teljes képből.” Ezzel még mindig nem ért véget a vegán diéta mellett szóló érvek sora, hiszen a zoonózisos betegségekről és az állati eredetű termékek egészségre gyakorolt káros hatásokról is mesélt a szerző.

„Jobbnak kell lennünk” – szólít fel mindenkit Dr. Goodall és arra biztatja az embereket, hogy falatról-falatra tegyenek valamit a Földért, az állatokért és a saját egészségükért. Nézzünk három receptet a könyvéből, amely ebben segítségünkre lehet!

Karfiolos-tökmagos taco

Fotó: @janegoodallinst/Instagram

Hozzávalók:

  • 1 csésze tökmag
  • 2 csésze karfiolrózsa
  • 2 db paradicsom, apró kockákra vágva
  • 1 db jalapeno paprika (vagy más chili paprika)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 teáskanál szárított zsálya
  • 1/2 teáskanál mexikói fűszerkeverék
  • 1 evőkanál tamari szósz
  • só, bors
  • 8 db taco (vagy 4 tortilla) lap
  • 1 db érett avokádó, kockákra vágva
  • 1/2 lime leve
  • csípős szósz a tálaláshoz (opcionális)

Elkészítés:

  1. A tökmagot őröld le egy konyhai aprítógépben, kapard egy kisebb tálba, és tedd félre. Ezután a karfiolt, a paradicsom felét, a jalapeno paprikát és a fokhagymát is tedd az aprítóba, majd daráld le.
  2. Egy nagyobb serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat. Add hozzá az őrölt tökmagot és körülbelül 3 percig (folyamatos kevergetés mellett) pirítsd meg. Add hozzá a karfiolos mixet és kevergesd tovább, amíg megpuhul és megpirul (kb. 8 percig). Add hozzá a zsályát, a fűszerkeveréket, a tamari szószt és fél teáskanál sót. 1-2 percig kevergesd, és utána öntsd egy tálba.
  3. Egy másik tálban keverd össze a felkockázott avokádót a paradicsom másik felével, add hozzá a friss lime levét és egy csipet sót.
  4. Készítsd elő a tortilla lapokat: melegítsd meg őket egy serpenyőben, kb. 30-30 másodpercig süsd mindkét oldalukat.
  5. A tortilla lapon egyenletesen oszlasd el a karfiolos tölteléket, az avokádós-paradicsomos salsát és csípős szósszal is ízesítheted.

Lencsés-spenótos miso leves

Fotó: #EATMEATLESS/Real Simple

Hozzávalók:

  • 1 csésze lencse, átmosva
  • 1 db zellerszár, apróra vágva
  • 1 db sárgarépa, felkockázva
  • 2 csésze fejes káposzta
  • 2 evőkanál friss gyömbér, meghámozva és lereszelve
  • 1/2 teáskanál chili paprika pehely
  • 1/4 csésze miso paszta (fehér vagy sötét)
  • 2 csésze bébispenót

Elkészítés:

  1. Önts 6 csésze vizet egy nagyobb lábasba, add hozzá a lencsét és közepes lángon főzd. Ha a víz forrni kezd, add hozzá a zellerszárat, a sárgarépát, a káposztát, a gyömbért és a chili pelyhet. Tegyél rá egy fedőt és alacsony lángon folytasd a főzést. Időnként kevergesd meg, és főzd addig, amíg a lencse megpuhul (kb. 1 óra). Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá egy kis vizet.
  2. Egy kis tálban pépesítsd a misót: adj hozzá 1/4 csésze vizet, és alaposan keverd össze, hogy a paszta homogén legyen. A miso keveréket add hozzá a lencséhez, majd a spenótot is keverd hozzá. Főzd tovább a levest, amíg a spenót megfonnyad (3-5 perc).
  3. Már tálalhatod is a miso levest.

Reggeli wrap tofurántottával, spenóttal és fűszeres napraforgómaggal

Fotó: #EATMEATLESS/Real Simple

Hozzávalók a fűszeres napraforgómaghoz:

  • 1/2 csésze hántolt napraforgómag
  • 1/4 teáskanál avokádóolaj (vagy más növényi olaj)
  • 1/4 teáskanál őrölt paprika

Hozzávalók a tofurántottához:

  • 340-350 gramm lágy (selyem) tofu
  • 1/4 csésze csicseriborsó liszt
  • 2 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1/2 teáskanál őrölt kurkuma
  • bors
  • 1 evőkanál tamari szósz
  • 2 evőkanál almabor ecet
  • 1 teáskanál mustár
  • 3 db zöldhagyma, vékony szeletekre vágva
  • 1 db sárgarépa, lereszelve
  • 2 teáskanál avokádóolaj (vagy más növényi olaj)
  • 4 db teljes kiőrlésű tortilla lap
  • 2 csésze bébispenót

Elkészítés:

  1. Egy kisebb serpenyőben, folyamatos kevergetés mellett 3-5 perc alatt pirítsd meg a napraforgómagot. Add hozzá az olajat, a paprikát és a sót, keverd át még egyszer, és öntsd egy kis tálba. Tedd félre.
  2. Csepegtesd le a tofut, csomagold be egy konyharuhába és helyezz rá súlyokat, hogy elveszítse a nedvességét. Várj 5-10 percet, csomagold ki és töröld át egy másik konyharuhával. Morzsold egy tálba.
  3. Szórj egy kis csicseriborsólisztet a tofura, majd add hozzá a bazsalikomot, a kurkumát és fél teáskanál borsot. Öntsd hozzá a tamari szószt, az almabor ecetet és a mustárt is. Óvatosan forgasd össze, add hozzá a répát és a zöldhagymát.
  4. Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben (közepes lángon), add hozzá a tofut és egyenletesen oszlasd el. Kb. 5 perc alatt el is készül a rántotta.
  5. Jöhet a tálalás: a bébispenót egynegyedét tedd az egyik tortilla lap közepére. Öntsd rá a tofurántotta negyedét és szórd meg 2 evőkanál fűszeres napraforgómaggal. Hajtsd be a tortilla két szélét, tekerd fel és elkészült a reggeli wrap.

Forrás: Real Simple, Green Queen
Nyitókép: Apic/Hulton Archive/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: