A finomságokról idén sem kell lemondanod. Ha most te is inkább a könnyen és gyorsan elkészíthető finomságok felé vennéd az irányt, akkor jó helyen jársz, a következő receptek ugyanis 15 perc alatt, csupán pár összetevőből elkészíthetők.
Mogyoróvajas keksz
Hozzávalók:
- 1 csésze zab
- 3/4 csésze datolya
- 1/2 csésze mogyoróvaj
- 3 ek kókuszolaj
- 3 ek kakaó
- 1-2 kk juharszirup vagy méz
Elkészítés:
A zabot tedd egy késes aprítóba, és daráld por állagúra. Ha kész, add hozzá a kimagozott datolyát, keverd 30-50 másodpercig, majd jöhet a mogyoróvaj. Formázz a masszából kisebb golyókat, végül egy sütőpapírral letakart tepsin lapítsd keksz formájúra őket. A mázhoz egyszerűen keverd össze az olajat a mézzel/juharsziruppal és a kakaóval, majd mártsd bele egyenként a kekszeket, akár duplán is, hogy roppanós csokibevonat képződjön rajtuk. Tedd hűvös helyre a kekszeket, hogy a csoki megdermedjen.
Házi trüffel
Hozzávalók:
- 300 g étcsokoládé
- 160 ml tejszín
- 1 ek vaj
- fél kk vanília
- díszítéshez kakaópor, csokiforgács, apróra tört magkeverék
Elkészítés:
Tedd az apróra vágott csokoládét egy hőálló tálba. A tejszínt egy lábasban forrald fel. A csokihoz add hozzá a puha vajat, majd a még forró tejszínt, 5 percig hagyd hűlni. Ha letelt az idő, add hozzá a vaníliát, majd keverd össze a hozzávalókat, míg homogén masszát kapsz. Takard le fóliával, és tedd hűtőbe 1-2 órára. Ha letelt az idő, készíts a masszákból kis golyókat, végül hempergesd meg őket kakaóporban, csokiforgácsban vagy apróra tört magkeverékben.
Kókuszos tápiókapuding
Hozzávalók:
- 60 g tápiókagyöngy
- 640 ml kókusztej
- 60 g cukor
- csipet só
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat
- mangó vagy ananász
Elkészítés:
Tedd a tápiókát a tejjel együtt egy közepes méretű lábasba, hagyd állni 30 percet. Ha letelt az idő, add hozzá a cukrot és a sót, majd melegítsd közepes lángon, ha már gőzölög, vedd kisebbre a lángot, és hagyd 15 percig a tűzön a keveréket, egészen addig, míg a tápiókagyöngy átlátszóvá nem válik. Ezzel párhuzamosan a massza besűrűsödik, pudingszerű állagot vesz fel, éppen ezért kevergesd, hogy le ne tapadjon. Ha elkészült, keverd hozzá a vaníliát, majd porciózd poharakba, díszítsd a gyümölccsel, végül hagyd hűlni 2-3 órát a hűtőben.
Nyitókép: Emilija Manevska/GettyImages