3 szakértői tipp, hogy bűntudat nélkül költhess önmagadra

Fontos, hogy megtanulj a pénzzel gazdálkodni, de ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanod mindenről.

A pénzzel mindig csak baj van” – mondják sokan, mert az sem jó, ha túl sok van belőle, de az sem, ha túl kevés. Manapság ráadásul minden arról szól, hogy miképp gazdálkodjunk okosan, nemcsak a népszerű társasjáték, hanem a való világ „tábláján” is.

fotó: Damir Khabirov/GettyImages

A pénz költése különösen a nők számára okoz nehézséget bizonyos szituációkban. Egy nemrég közétett pénzügyi tanulmány ijesztő számot publikált: a nemek közötti egyenlőség bérek tekintetében 131 évig (!!!) nem fog megvalósulni. Vagyis nem csak mi, az unokáink sem biztos, hogy megérik aktív életükben, hogy fizetés tekintetében egyenrangúak legyenek a férfiakkal. Mivel tehát a nők jóval kevesebbet keresnek, sokkal nagyobb arányban fordul elő náluk bűntudat, ha a pénzt magukra költik.

Felmérések szerint a nők sokkal előbb adnak ki lelkiismeret-furdalás nélkül pénzt a háztartás, a család, vagy a gyermekekkel kapcsolatos dolgokra, mint saját magukra.

Bár mindig jól jöhet, ha tudunk a pénzzel bánni, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy saját magunktól mindent megvonunk. Ha a pénzhez túlnyomó részben csak a lemondás érzése társul, akkor az előbb-utóbb boldogtalansághoz, frusztrációhoz vezet. Az öngondoskodásba belefér, hogy a saját fizetésből, juttatásból magunkra is költsünk. Mindezt lelkiismeret-furdalás nélkül.

nő fizet gazdag pénz kihasznál randevú étterem
Fotó: ONOKY – Julien de Wilde / Getty Images

Így kerüld el a shoppingolás utáni lelkiismeret-furdalást:

Legyél büszke a sikereidre

Bár manapság nem olyan könnyű, de legyél büszke a saját pénzügyi sikereidre! Ne kérj senkitől azért elnézést, mert sikeres vagy, és megengedhetsz magadnak olyan kiadásokat is, ami esetleg másoknak gondot okoz. Adj magadnak felhatalmazást olyan dolgokra, amelyek fontosak és hasznosak számodra. Az anyagi függetlenség mindenki által vágyott cél az életben, és ahogy Laura Ewston pénzügyi tanácsadó fogalmaz: „ez biztosítja, hogy mindig legyen választási lehetőséged”. Ez a választási lehetőség óriási erőt is adhat, mivel nem kell senki másra hagyatkoznod, azt csinálhatod, amit te gondolsz, ami neked jól esik. Vagyis a választással a kezedben van a döntés lehetősége és joga, ami egyfajta szabadságérzetet is biztosít. Ez persze nem azt jelenti, hogy túlzások nélkül, átgondolatlanul szórod a pénzedet. Csupán azt, hogy ha valamire nagyon vágysz, akkor ne legyen rossz érzésed, ha megengedheted magadnak.

Kezd kicsiben!

Annak érdekében, hogy könnyebben költs magadra, úgy, hogy közben nem érzed kényelmetlenül magadat, kezd kisebb volumenben. Fizetéskor tudatosan tegyél félre pénzt, amit magadra költesz. Ez lehet egy finom fogás a kedvenc éttermedben, vagy egy új ruha, amiről már sokat álmodoztál.

Tekints ezekre a kiadásokra a saját magad jutalmaként.

De ne felejtsd el a bankszámládat rendszeresen ellenőrizni, ha többnyire kártyát használsz a fizetéskor, akkor is jó, ha tisztában vagy azzal, hogy mennyi az annyi valójában. Azonban csak azért, mert megengedheted magadnak, ne költs olyan dolgokra, amire alapvetően nincsen szükséged. Válaszd nyugodtan a drágább cipőt, ha az tetszik igazán, és új lábbelit kell venned. Ám ha van már öt pár magas sarkúd, a hatodikat nem biztos, hogy a kosaradba kell tenned.

Beszéljetek a pároddal a pénzügyekről

Ne legyen tabu téma a pénz, beszéljetek róla rendszeresen. A férfiak alapvetően többet keresnek, de előfordulhat, hogy nálatok te vagy az, aki többet visz haza. Ez konfliktusokat okozhat a párkapcsolatban, mivel a férfiak szeretik a családfenntartó szerepében tudni magukat. Ha ez a helyzet áll fenn, akkor sokkal nagyobb eséllyel lesz lelkiismeret furdalásod, ha magadra költesz. Ám ne feledd, hogy a saját fizetésedért te dolgoztál meg, és nem kell minden egyes forint miatt magyarázkodnod, vagy beleegyezést kérned. A nagyobb kiadásokat azonban mindenképpen beszéljétek meg, és fontos, hogy megegyezésre is jussatok az anyagiak kapcsán.

Akkor is legyen egyfajta pénzügyi függetlenséged, ha egyébként közös kasszán vagytok. Esetleg megállapodhattok a pároddal egy havi fix összegben, ami nem a közösbe megy, hanem mindketten magatokra költhetitek. Azonban ha nem tudtok a pénzügyekben közös nevezőre jutni, az sajnos hosszútávon ki fog hatni a kapcsolatotok jövőjére.

Forrás: women.com

Nyitókép: Westend 61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: