Sufnituningolunk, mégis minden megmihálylik – 3 szellemes Instagram-oldal, amely bemutatja a magyar nyelv szépségét

A következő Instagram-oldalakra akár online szótárként is tekinthetünk, ahol új szlengszavakat és szólásmondásokat sajátíthatunk el. A tanulás közben pedig halálra nevethetjük magunkat.

Négyszáz. A világjárvány kitörése után nagyjából ennyi szóval bővült 2020 első felében a magyar nyelv. Ezeket a kifejezéseket gyűjtötte össze Veszelszki Ágnes újmédia-kutató, nyelvész a júliusban kiadott Karanténszótárban. A könyvben olyan gyöngyszemekkel találkozhatunk, mint a karanténháj, az elgyőrfipalisodás, a koronapara és a cecíliás, amelyeket természetesen meg is magyaráz a szerző. Ez a kiadvány csak egy újabb ékes példája annak, hogy milyen kreatív és sokszínű a magyar nyelv.

De ezzel már kisiskolás korunkban szembesültünk. Ki ne emlékezne a legismertebb nyelvtörőinkre vagy arra a pillanatra, amikor először sikerült kimondania, hogy megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért. Napjainkban pedig még nehezebb képben lenni az új kifejezések és szállóigévé vált mondások jelentésével: a digitalizáció és a popkultúra miatt is folyamatosan bővül szókincsünk, sok idegen szó épül be a nyelve, illetve azoknak magyarosított változatai is elterjednek. Nem csoda, hogy az embernek néha el kell gondolkodnia, mit is jelent egy-egy kifejezés. Arról nem is beszélve, milyen vicces helyzetek alakulhatnak ki, ha egy külföldi ismerősünknek próbáluk szó szerint lefordítani olyan szavakat, mint a barátfüle vagy a tükörtojás. Ha te is imádod az olyan csodás magyar kifejezéseket, mint az ukk-mukk-fukk és a megmihálylik, és mindig megmosolyogtat a szállóigévé vált „két foga van, azt is lottón nyerte”, akkor ezt a három Instagram-oldalt ajánljuk a figyelmedbe

@gizdaszavak

Fotó: @gizdaszavak/Instagram

„Néha egy szó mindennél gizdább” – olvasható a @gizdaszavak Instagram-oldal bemutatkozásában. Jól tudjuk, milyen fantasztikus érzés néha olyan fennkölt szavakkal tarkítani a mondandónkat, amelyek könnyen összezavarhatnak másokat. Az alapító (a követői segítségével) gyűjti össze az ilyen kifejezéseket, elsődleges célja, hogy széles körű szókinccsel rendelkezzünk és minden nap tanuljunk valami újat. Személyes kedvencei közé például a defenesztráció, a szekunder szégyen és a Voldemorting tartozik. Az oldalra egyébként bárki beküldheti saját ötleteit és ha megüti a gizda-faktort, akkor viszontláthatja azt a posztok között. 2020 október óta akár magunkon is viselhetjük az etalon, a polihisztor, a hedonista vagy a deus ex machina kifejezéseket – ekkor mutatták be a Gizdaszavak és a Vates Project közös kapszulakollekcióját. 

@inhungarywesay

Az @inhungarywesay oldalon minden napra jut egy olyan gyöngyszem, amely megmutatja, milyen választékosan tudunk fogalmazni bármilyen hétköznapi helyzetben. Hiszen melyik más országban érdeklődnek még úgy valami iránt, hogy „mi folyik itt Gyöngyösön?”, kollektív pozitív hozzáállásukról pedig sokat elárul a jól ismert „nem baj, ha nyakig van a szar, csak ne hullámozzon” mondat. A „csinálja az, akinek két anyja van” arra emlékeztet minket, milyen udvarias nemzet vagyunk. Még szerencse, hogy öniróniával is bőven megáldottak minket, ezért hihetetlenül jókat kacagunk saját aranyköpéseinken. Ráadásul az oldalon számos olyan frappáns szófordulatot is találsz, amellyel még biztosan nem találkoztál.

@hungariandictionary

Fotó: @hungariandictionary/Instagram

Minden nyelvben vannak olyan idiómák, amelyeknek tükörfordításán más nemzetek nagyot mosolyognak. Természetesen a magyarban is, ráadásul rengeteg. Zsófi és török származású barátja, Osman saját anyanyelvük legszürreálisabb példáit fordították le egymásnak, ekkor született meg a @hungariandictionary oldal ötlete. Azóta itt gyűjtik össze a legviccesebb átvitt értelmű, állandósult szókapcsolatokat, amelyeknek a tükörfordított változata, illetve a valódi jelentése is szerepel a képeken. Az oldal böngészése közben újra és újra rádöbbenhetünk, mennyire furcsa, sokszor bizarr szólásmondásokat, szlengszavakat használunk a mindennapok során. A legnépszerűbb mondatok pedig a Dorko x Hungarian Dictionary kollaborációban is visszaköszönnek. A limitált kiadású felsőkön, például a „tele van a hócipőm” és a „visszanyal a fagyi” is szerepel.

Nyitókép: Thanasis Zovoilis/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: