3 szórakoztató, de elgondolkodtató kulturális program a hétre

Kiállítást, borkóstolással egybekötött irodalmi estet, és egy díjnyertes filmet is ajánlunk a hétre.

Az idő illúziója

fotó: Mai Manó Ház

Szerdán nyílik, és egészen január közepéig látható a Mai Manó Házban Az idő illúziója című kiállítás. Az amerikai fotós és filmes, Ruth Orkin, ‍Mary Ruby némafilmszínésznő és Samuel Orkin, az Orkin Craft nevű játékhajók készítőjének egyetlen gyermekeként az 1920-as és 1930-as évek hollywoodi aranykorban nőtt fel. Tízéves korában kapta első fényképezőgépét, egy 39 centes Univexet. Bár elkezdett fényképezni, Ruth Orkin igazi szenvedélye a mozgókép, a filmkészítés volt.

Komoly kihívásokkal kellett szembenéznie annak a nőnek, aki a 20. század első felében filmkészítő szeretett volna lenni az Egyesült Államokban. Miközben a nők részt vettek az álomgyár nyersanyaggal való ellátásában, afelől nem lehetett kétség, hogy a termékek előállítói, vagyis azok, akik a kamera mögött foglaltak helyet, férfiak. Ruth Orkin (Boston, 1921. szeptember 3. – New York, 1985. január 16.) nem választhatta azt a pályát, amely iránt elhivatottságot érzett – legalábbis nem úgy, ahogy elképzelte –, és ez alapvető módon határozhatta meg fotográfiai munkásságát. A mozi heurisztikus ereje iránti lelkesedése azonban mindvégig ott munkált fotográfiáiban. Annak ellenére, hogy nem álmai hivatásának élt, Orkin igyekezett a film keretein belül dolgozni, olyan, a mozgó- és az állókép között elhelyezkedő nyelvet alakítva ki, amely két párhuzamos temporalitás között biztosít folyamatos párbeszédet – fogalmaz róla Anne Morin, a kiállítás kurátora.

Kis esti rozé

fotó: maraikult.hu

A Jókai Anna Szalon szinte „aranybánya” a kultúra szerelmeseinek. Pénteken este az irodalom mellé ráadásul még borkóstoló is társul. Szabó Zoltán Attila író, A Tabán a világ közepe című könyv szerzője a házigazdája a Kis esti rozé esteknek, melyekhez péntek 13-án vendégként csatlakozik Deák Fruzsina népzenész, énekes, Dr. Filus Erika, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója, és Szentpéteri Attila borász, Kiskörős immár nemzetközi hírű borászatának vezetője.

A pénteki program, amely ezúttal kapcsolódik a Petőfi 200 eseményeihez is, találkozási (metszési) pontokat keres a kultúra, az irodalom, a képzőművészet, a borkultúra és egy városrész, a Tabán kultúrája, tradíciója között. A Tabán, a Viziváros, avagy Bel-Buda és Kiskőrös kultúrtörténetének tükre alatt a publikum képet kaphat nagyszerű költőink világszemléletéről, s a bor útjáról a termőföldtől a boros pohárig.

Magyarázat mindenre

fotó: Cirko Film

Már elérhető a mozik programjában Reisz Gábor, Magyarázat mindenre című filmje. A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál idei versenyében Legjobb film díját elnyert alkotás egy gimnazista fiú mindennapjain keresztül mutatja be a politikai megosztottságot.

A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelem érettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes. (Forgalmazó: Cirkó Film)

Nyitókép: Cirko Film

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: