Felejtsd el az unalmas főzeléket! Íme, 3 recept, amiből a gyerekek is kétszer szednek

Téged is kiráz a hideg, ha meghallod, hogy főzelék lesz ebédre? Nem csoda, hiszen a menzás főzelékekkel valószínűleg mindenkinek örökre elvették tőle a kedvét. De egy kis csavarral isteni ebéd lehet, amiből a gyerekek is repetáznak.

A főzelék talán a legmegosztóbb ételek egyike, gondolj csak a menzás zöldbabfőzelékre. Te is mindent elkövettél annak idején,  hogy úgy tűnjön, mintha megetted volna legalább a felét, de valójában alig vártad, hogy iskola után vegyél valami ehetőt a sarki kisboltban? Alulértékeljük a főzeléket, pedig ha jól van elkészítve nemcsak finom, de egészséges egytálétel kerekedhet belőle, ráadásul kevés munkával, gyorsan elkészül. Íme 3 mennyei recept, ami új szintre emeli a főzelék fogalmát.

Az étkezésre ne csak úgy tekints, mint egy mindennapi szükségletre. Figyeld meg, hogy egészen máshogy ízlik egy szépen tálalt, jó minőségű alapanyagokból készült étel. A főzelékekkel általában az a legnagyobb baj, hogy nem szépek, és nehéz gusztusosan tálalni, ezt pedig csak tovább fokozza, ha az ízük sem az igazi. Felejts el az unalmas, zsíros, olajos, fehér liszttel sűrített főzelékeket, mert sokkal több van ezekben a fantasztikus egytálételekben, mint gondolnád. 

Bevallom én sem voltam ám mindig főzelék rajongó, de néhány éve rábukkantam Szatmári Feri Instagram-oldalára, és hála neki, ma már egy héten legalább egyszer nálam is főzelék kerül az asztalra. Az agrármérnökből lett gasztroblogger Főzelékes Feri néven lett ismert, és a megszokott receptek helyett merész párosításokkal készít izgalmas főzeléket gyakorlatilag bármilyen zöldségből. Néhány különleges fűszer, egyedi sűrítési módszer, szuper feltétek, és nem is kell több egy valóban finom főzelékhez. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szatmári Ferenc (@fozelekesferi) által megosztott bejegyzés

Mentás kókusztejes zöldborsófőzelék

Hozzávalók (2 adaghoz)

  • 50 dkg zöldborsó
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 konzerv kókusztej
  • 1 dl víz, vagy zöldségalaplé
  • pár darab mentalevél
  • só bors ízlés szerint

    Elkészítés

    1. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd pár perc alatt vajon dinszteld puhára.
    2. Add a kiolvasztott zöldborsót a hagymákhoz, öntsd fel a kókusztejjel és a vízzel, vagy zöldségalaplével, ízlés szerint sózd, borsozd, majd fedő alatt főzd meg.
    3. 10 perc alatt megpuhul a borsó, ekkor nagyjából a felét öntsd egy tálba és turmixod simára. Ez lesz gyakorlatilag a főzelék habarása, mivel a liszt helyett önmagával sűrítjük.
    4. Öntsd vissza a lábasba a leturmixolt zöldborsót, add hozzá a finomra aprított mentalevelet, forrald össze, és már tálalhatsz is.
    5. Feltétként készíthetsz hozzá főtt tojást, natúr csirkemellet, pirított tofut, de önmagában is laktató.

    Indiai sárgarépa-főzelék zöldségfasírttal

    Hozzávalók (2 adaghoz)

    A főzelékhez

    • 5-6 közepes sárgarépa
    • 1 fej vöröshagyma
    • 1-2 gerezd fokhagyma
    • 2 evőkanál olívaolaj
    • 2 marék bébispenót
    • fél evőkanál garam maszala fűszerkeverék (használhatsz más indiai fűszert is)
    • 1 db kókusztej, vagy tejszín
    • fél dl víz
    • fél csokor petrezselyem
    • só bors ízlés szerint

    A zöldségfasírthoz

    • 1 konzerv vajbab
    • 10 dkg zabpehelyliszt (lehet fehér liszt is, de ha gluténmentesen szeretnéd elkészíteni, használj rizslisztet)
    • 1 evőkanál olívaolaj
    • só bors ízlés szerint

    Elkészítés

    1. Kezd a hagymák felaprításával, majd vágd vékony szeletekre a sárgarépát is. Egy felforrósított lábosban pirítsd le a hagymákat, majd add hozzá a fűszerkeveréket, és ezzel is hevítsd tovább, egészen addig, amíg illatozni nem kezd.
    2. Add hozzá a sárgarépát, majd öntsd fel vízzel, és a kókusztejjel, vagy tejszínnel. Sózd, borsozd, és alacsony lángon fedő alatt főzd puhára.
    3. Eközben készítsd el a fasírtot. Szűrd le a babot, majd tedd egy késes aprítóba. Kanalazd hozzá a lisztet, ízesítsd sóval és borssal. Adj hozzá egy pici vizet, majd zúzd krémesre. Ha nem áll össze, apránként adagolj hozzá vizet, a lényeg, hogy formázható masszát kapj.
    4. Hevíts olajat egy serpenyőben, és vizes kézzel formázz közepes méretű korongokat a masszából. Süsd oldalanként 3-4 percig, amíg aranybarna lesz, majd tálalásig tedd félre.
    5. Ha megpuhult a sárgarépa, vegyél ki belőle néhány evőkanállal és egy kevés szósszal turmixod krémesre. Öntsd vissza a lábosba, dobd bele a bébispenótot, és forrald addig, amíg a spenót összeesik. Tálald a fasírttal, és szórj rá frissen aprított petrezselymet.

    Sárgaborsófőzelék bacon chispsszel

    Hozzávalók (2 adaghoz)

    A főzelékhez

    • 200 gramm sárgaborsó
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 evőkanál olívaolaj
    • 6 dl víz, vagy alaplé
    • 2 evőkanál joghurt
    • 1 teáskanál rómaikömény
    • 1 babérlevél
    • 1 evőkanál citromlé
    • só bors ízlés szerint
    • 1 csokor petrezselyem
    • 6 szelet bacon

    Elkészítés

    1. Mosd át alaposan a sárgaborsót, majd tedd fel főni a babérlevéllel és egy csipet sóval.
    2. Egy serpenyőben pirítsd le a felkockázott hagymát, fokhagymát, és ha már kicsit összeesett, add hozzá a római köményt és pirítsd ezzel is pár percig. Ha megvan, tedd félre, és kezdj hozzá a bacon chipshez.
    3. Melegítsd a sütőt 150 fokra, majd tedd egy sütőpapírral bérelt tepsire a bacon szeleteket. Ezután tegyél rá egy újabb sütőpapír réteget, és nehezékkent egy másik tepsit. Az a tökéletesen ropogós bacon chips titka, hogy két sütőpapír között, a saját zsírjában süljön ropogósra nagyjából 40 perc alatt.
    4. Ha megfőtt a sárgaborsó szűrd le, de a főzővízből tegyél félre egy keveset. Kanalazz egy merőkanálnyit a sárgaborsóból, adj hozzá egy keves főzővizet, a citromlevet és a joghurtot, és a lepirított hagymákat, majd turmixod krémesre. Ha sűrűnek találod, adj hozzá még néhány evőkanállal a főzővízből, majd öntsd a leszűrt sárgaborsóhoz.
    5. Melegítsd össze a főzeléket, ízlés szerint sózd és borsozd, majd vedd ki a sütőből a bacont. Óvatosan húzd le róla a sütőpapírt, tálaláskor morzsold a főzelékre, és apríts hozzá egy kis friss petrezselymet is.

    Nyitókép: Nerudol iStock / Getty Images Plus

    Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

    Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
    Legnépszerűbb cikkek: