3 szuper kulturális program, az adventre hangolódás jegyében

November utolsó hetében nemcsak a karácsonyi vásárok nyitottak meg, a családi és zenei programok is az ünnephez kapcsolódnak.

Zene és film

Bagossy Brothers Company

Az idén 10 éves Bagossy Brothers Company dupla ajándékkal kedveskedik decemberben a rajongóknak: az új, karácsonyi lemezük mellett egy dokumentumfilm is készült a népszerű zenekarról. Az Ünnep című lemezzel a székelyföldi csapat nem a könnyebb utat választotta. Klasszikusok átdolgozása helyett részben a zenekari tagok gyermekkorát végigkísérő, szülőföldjükre jellemző népi és egyházi énekekhez nyúltak és formálták őket saját képükre, melléjük pedig saját szerzemények kerültek. A csapat tagjaihoz mindig is közel állt a karácsonyi időszak. „Már évek óta érlelődött bennünk egy karácsonyi lemez elkészítésének a gondolata. Idén felelevenítettünk néhány olyan ünnepi dalt, amit gyermekkorunkban énekeltünk a családdal és barátokkal, és azt gondolom, egy igazán kerek lemezt sikerült összehozni, amiben megpróbáljuk átadni egy picit azt, ahogyan mi éljük meg az ünnepet” – fogalmazott Bagossy Norbert, a zenekar frontembere. Az album fizikai megjelenésének időpontja december 1-je.

A Bagossy Brothers Company – 10 éve úton című egész estés alkotás az erdélyi kezdetektől egészen a budapesti jubileumi nagykoncertjéig követi nyomon a pop, rock és folk stílust egyedi módon ötvöző banda útját. Sok-sok zenével, látványos koncertfelvételekkel, valamint a zenekar tagjait és hátterét is részletesen bemutató interjúkkal páratlanul gazdag moziélményt nyújt, nemcsak a zenekar széles rajongótáborának, hanem azoknak is, akik még csak most ismerkednek a gyergyói ötösfogat zenei világával. A film igazi csemege minden zenerajongónak, hiszen sosem látott felvételeket mutat és izgalmas kulisszatitkokba avatja be a nézőket.

A december 8-i ünnepi filmvetítésekre – melyek közül az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Cinema City Arénában tartott előadásokra a zenekar is ellátogat – már elindult a jegyelővétel a filmet játszó mozikban országszerte. Részletek az esemény oldalán.

Családi programok

Várkert Bazár

Nagyszabású koncertekkel, iparművészeti vásárral és családi programokkal várja a közönséget a Várkert Bazár adventi eseménysorozata.

A gyermekeknek lehetőségük lesz megismerni és kipróbálni a különféle mézeskalács-díszítő eljárásokat, készíthetnek különféle anyagokból díszeket a lakásba, a karácsonyfára. Sőt, elkészülhetnek a kisebb ajándékok is, melyekkel megörvendeztethetik szeretteiket. Az itt töltött alkotó időben mindenki találhat kedvére valót. Az adventi programok fénypontjaként koncert is várja a résztvevőket: Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-verses előadás a színház varázsát, a koncert szívdobogását viszi el a gyerekekhez. A Kossuth-díjas Csík Zenekar három tagja erre az előadásra a civil énjüket is képviselik: Majorosi Mariann (énekes) anyuka, néptáncos és óvónő, Makó Péter (fúvós hangszerek) három fiús apuka, Szabó Attila (húros hangszerek) pedig apuka és egy kicsit újra tanító bácsi is lehet a programok során.

Az adventi programokon való részvétel ingyenes és regisztrációhoz sem kötött!

Improvizáció

Epres Panni (forrás: Momentán Társulat)

Hazánk legismertebb és legnépszerűbb interaktív improvizációs színháza, a Momentán Társulat, idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Rajongóikat már számos sikeres programmal örvendeztették meg, ezek közül is az egyik legkedveltebb a Főhős című előadás.

Vajon kinek az életével játszanak? Beszélgetés és játék ismert, közéleti szereplőkkel. Drámák, örömök, titkok és vágyak imprójelenetekben. Minden alkalommal új Főhős a középpontban. Vele, róla, neki, nektek. Ő középen, a csapat körülötte egy impróuniverzumban. Nincs előre megírt forgatókönyv, az adott este története lesz a mi történetünk. A Főhőssel beszélgetünk, és eljátsszuk, megmutatjuk, felfedezzük az életét. Vajon megfejtjük Őt közösen? A csütörtök esti előadás főhőse: Epres Panni, hazánk egyik legismertebb modellje.

Nyitókép: Bagossy Brothers Company

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: