3 tápanyagdús reggeli, ami feltölt energiával az előtted álló napra

A gyerekek is imádni fogják!

A reggeli számomra nemcsak a nap legfontosabb, de a legjobb étkezése is. Sokszor már este, lefekvés előtt azon gondolkodom, mit készítsek reggelire. Ha ezeket a tápanyagdús recepteket elolvasod, fogadok, hogy te is így fogsz érezni!

Számomra a tökéletes reggel így indul: lassan, nem órára ébredek, megiszom a citromos-kurkumás-gyömbéres teámat, majd nyugodtan, kellemes akusztikus zenét hallgatva megreggelizek egy gőzölgő kávé mellett, az órára rá sem pillantok. Az élményt pedig a finom, tápanyagdús reggeli teszi tökéletessé. Megalapozza a napot, energiát ad, de nem nehezít el. Éppen ezért, én mindig örömmel keresek új recepteket, amelyeket szakemberek is ajánlanak. A lenti három finomság közül pedig valamelyik biztosan a tányéromra kerül a napokban.

Csokicsoda toast

Az egyszerű nagyszerű. Főleg a reggeli kávé előtt. Éppen ezért a toast szuper választás a nap indítására. Persze, érdemes rostban gazdag, teljes kiőrlésű kenyérből készíteni. Ehhez pedig már csak étcsokira van szükség, ami tele van antioxidánsokkal, rosttal, vitaminokkal és olyan létfontosságú ásványi anyagokkal, mint a magnézium vagy a cink. Persze az étcsokoládéból sem mindegy, milyet választasz: figyelj arra, hogy legalább 70%-os kakaótartalmú legyen, jó minőségű és etikus gazdaságból származzon!

A toast elkészítése pofonegyszerű: a kenyérre tegyél rá néhány kocka étcsokoládét, majd egy toastsütőben vagy, ha ilyennel nem rendelkezel, akkor a sütőben süsd meg néhány perc alatt. Ne felejtsd el ellenőrizni, ugyanis a csoki könnyen megéghet a tetején. Ha finoman ráolvad, már díszítheted is idénygyümölcsökkel, manduladarabokkal, szárított gyümölcsökkel vagy, ha nagyon bátor vagy, akár tengeri sódarabokkal is. Az ízélmény nem marad el. A tápanyagdús reggeli garantált! 

Fehérjében gazdag quinoa kása

A quinoa nem véletlenül lett egyre népszerűbb az elmúlt években. Nagyon könnyen elkészíthető, variálható, édesen és sósan is fogyasztható. Szuper, tápanyagdús reggeli a quinoakása, melyet a tűzhelyen mandulatej és víz hozzáadásával készíthetsz el (fele-fele arányban), egy kis édesítőszerrel. Ha elkezd forrni a keverék, akkor leveheted a tűzről,  de 10-12 percig még érdemes állni hagyni. Ezalatt kitalálhatod, mivel fogod feldobni, ugyanis csak a képzeleted szab határt a díszítésnek: megszórhatod gyümölccsel, adhatsz hozzá gyulladásgátló fűszereket, mint a fahéj, a gyömbér, vagy a kardamom, tehetsz rá gyümölcslekvárt, vagy éppen ropogóssá varázsolhatod magvakkal. Így kész is egy rostban gazdag, energiát adó reggeli.

Costa Rica-i Huevos Rancheros

Sokaknak talán újdonság lehet a Huevos Rancheros (nekem az volt!), azonban érdemes megismerkednünk ezzel a sós, tápanyagdús reggelivel is. Ez a dél-amerikai étel tortillán tálalt tükörtojásból, finom fűszerekből és avokádóból áll. A costa-ricai verziójában a tortillát bazsalikomos paradicsomszósszal kenjük meg, erre kerül a tükörtojás, az avokádó, a koriander, a római kömény és a tetejét egy kis sajttal szórjuk meg. Nem semmi hétvégi reggeli készül belőle!  

A fenti reggelikkel nemcsak fontos tápanyagokat juttatunk a szervezetünkbe, de a különleges ízek a napunkat is feldobják. Én ma este már biztosan azon fogok gondolkodni, holnap melyik receptet készítsem el!

Forrás: Mindbodygreen.com
Nyitókép: Enrique Díaz / 7cero/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: