3 tevékenység, amire minden gyereknek szüksége van

A gyerekek alapvetően alacsony ingerszintjét képesek vagyunk annyira feltornázni, hogy estére már rá sem ismerünk a kimerült, hisztis csemetéinkre. A legjobb, ha leszűkítjük a napot három kulcsfontosságú programra.

A tanórákon kívüli tevékenységek esetén talán az egyik legfontosabb szempont, hogy ne terheljük túl a gyerekeket. Valószínűleg mindenki környezetében van olyan család, aki a gyerekét mindenre IS járatja. Este pedig mindenki hulla fáradtan esik be az ágyba. Értelemszerűen a szülő ezzel nem akar rosszat, azonban a túlingerlés legalább annyira káros, mint az, ha egyáltalán nem foglalkoznánk a gyerekekkel. Persze, lehet azt mondani, hogy visz a sodrás, mert mindenki különórákra jár és az ingerszegény környezet már nem elég a mai gyerekeknek, de az igazság az, hogy bőven elégséges 3 tevékenység: egy, ami fejleszti, akár testi, akár szellemi szinten; egy, ami a napi stressz után kikapcsolódást nyújt és egy, ami megerősíti a szülő-gyermek kötődést. Minden, ami ezen felül van, az már elvesz a gyermekkorból.

Egy a fejlődésért

Nem túl népszerű kijelentés, de való igaz, hogy ma már jellemzően túlfejlesztjük a gyerekeket. Ott is hibát találunk, ahol nincs is hiba, és a FOMO (fear of missing out, vagyis a lemaradástól való félelem) már a gyerekszobákba is beköltözött.  Nyilván vannak kivételek, amikor egy komolyabb betegség vagy korállapot miatt indokolt az extra foglalkozás, de legtöbbször az erőltetett fejlesztés helyett csak annyit kell tennünk, hogy teret hagyunk a fejlődésnek. Éppen ezért a gyerekek napirendjében jó, ha helyet kap egy olyan tevékenység, ami a fejlődést szolgálja, anélkül, hogy az feladatjellegű lenne. Játék formájában lehet kézimunkázni, rajzolni, egyensúlyozni vagy úszni, de akár a közös főzőcskézés is idetartozhat. A lényeg, hogy örömet okozzon ez a tevékenység.

Egy a kikapcsolódásért

Nagyon nehéz ügyesen lavírozni ebben a művi világban, ahol a túlingerlésen van a fókusz. Egy olyan tempót diktál a társadalom, amiben nincs idő gyereknek lenni. A régi gondatlan gyermekkor képe lassan szertefoszlik, mert ma egy gyereknek legalább annyi teendője van, mint egy felnőttnek. Egyszer ide kell menni, máskor oda, ezernyi feladatot kell elvégezni és épp a legfontosabb marad ki: a pihenés. Nem az a fajta pihenés, ami képernyők előtt történik egy rajzfilm társaságában, hanem az, amiben az agy ki tud kapcsolni és fel tudja dolgozni a körülötte történő eseményeket. Ma már nincs idő madarakat lesni vagy lombsusogást hallgatni, pedig ezek felbecsülhetetlen értékű dolgok. Éppen ezért fontos, hogy bármennyire sűrű is egy nap, teremtsünk lehetőséget egy olyan programra, ami a pihenést szolgálja. A legjobb, ha a szabad levegőn történik mindez. Olyan egyszerű dolgokra kell gondolni itt, mint a közös játék a kertben vagy biciklizés a barátokkal, esetleg a kicsiknél egy babamasszázs.

Egy a kapcsolódásért

Hiszem azt, hogy egy gyereknek semmi másra nincs igazán szüksége, csak a családjára. Mégis a közös idő az, ami a legjobban megsínyli a modern életmódot. Egy kis odafigyeléssel azonban a kötődést többféle módon is erősíthetjük. Az értő figyelem, a közös programok, de egy ölelés is mélyíti a szülő-gyerek kapcsolatot. Ne felejtsük el ezt belecsempészni a hétköznapokba. A változás szemmel látható lesz: a gyerek nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válik. Az erős kötődés megalapozásával pedig egy olyan bázist építünk köré, ami megtartó erővel bír a későbbiekben is.

Nyitókép: Catherine Delahaye/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: