3 tipp a stresszoldásra, ha nyomasztanak a pénzügyeid

Teljesen normális, ha nyugtalanít az anyagi helyzeted, de ne engedd, hogy elhatalmasodjon rajtad az ebből adódó feszültség.

Manapság sok tekintetben megváltozott a világ, számos, korábban sziklaszilárdnak hitt dolog is megingott körülöttünk. A világjárvány, és a háború okozta gazdasági válság alapjaiban változtatta meg az életünket, sokan vesztették el a munkájukat, vagy kényszerültek újratervezésre. Vannak, akiknek gond nélkül ment az átmenet, de sokan estek kétségbe a hirtelen fellépő bizonytalanságtól. A biztos bevételi forrás elvesztése vagy csökkenése komoly stresszt okoz, és sokak életét nehezíti meg az egzisztenciális félelem.

Nem boldogít, de jó, ha van

A Guardian nemrég végzett tanulmánya egyértelműen kimutatta, hogy

az érzelmi vagy fizikai egészséghez képest a pénzügyi stabilitásnak van a legnagyobb hatása az általános jólétünk tekintetében.

A pénz ugyanis – még ha a mondás úgy is tartja, hogy nem boldogít – nélkülözhetetlen a mindennapjainkhoz. Az nyilván személy és igény függő, hogy kinek mennyi az a pénzmennyiség, amitől valamelyest biztonságban érzi magát, viszont az is igaz, hogy nem biztos, hogy minél több van, annál jobb lesz az életünk. Szakemberek szerint fontos, hogy erősítsük a pénzügyi önbizalmat, és megtanuljunk másképp viszonyulni a pénzhez.

Kapcsolat az elme és a bankszámla között

nő fizet gazdag pénz kihasznál randevú étterem
Fotó: ONOKY – Julien de Wilde / Getty Images

A pénznek megvan az a képessége, hogy stresszreakciót váltson ki. Tanulmányok és kutatások igazolják, hogy ennek a szorongás az egyik leggyakrabban felróható oka. Hogyan edzhetjük magunkat arra, hogy jobban tudjunk alkalmazkodni a stresszhez, és hogyan alakíthatjuk a pénzügyeinkkel való kapcsolatot úgy, hogy megfontolt döntést tudjunk hozni?

Kezeld a stresszt azonnal!

Leugrasz a közértbe, és jóval többet kell fizetned, mint amire számítottál? Vagy ránézel a bankszámlád egyenlegére és meglepődsz, hogy mennyivel kevesebb van rajta, mint amire emlékeztél? Ezek a helyzetek mind pillanatnyi szorongást okoznak, ami a kétségbeeséstől még fel is pöröghet. Ha ezeket a szituációkat nem reagálod le azonnal, akkor még jobban elhatalmasodik rajtad a szorongás, és folyamatosan ezen fogsz görcsölni.

pénzügyi tudatosság
Fotó: Damir Khabirov/ Getty Images

Azért is fontos, hogy elsajátíts és gyakorolj valamilyen stresszkezelési technikát, mert ha nyomás alatt vagy, akkor sokkal nehezebben – vagy egyáltalán nem – tudsz higgadt lenni, és jó döntést hozni. Hirtelen felindulásból vagy kapkodásból nem biztos, hogy a legjobb megoldást választod. Sétálj egyet, vagy próbálj meg meditálni annak érdekében, hogy megnyugodj. Ha eddig nem ment, akkor mindenképpen tanulj meg helyesen lélegezni. Ne csak vedd a levegőt, hanem figyelj arra, hogy mi történik. Több kutatás is igazolta, hogy a tudatos légzés képes egyensúlyba hozni a paraszimpatikus idegrendszert. Nem mellesleg a tudatos légzés számos más egészségügyi probléma esetén is hatásosan alkalmazható, így nagy hasznát veheted bármikor az életben.

Kötődj érzelmileg a pénzhez!

Bár a pénz nélkülözhetetlen az élet minden területén, mégsem tanítják meg sehol a pénzhez való viszonyrendszert. Pedig már az általános iskolások szintjén is el lehetne kezdeni a pénzzel való bánásmóddal az ismerekedést, hogy mire a gyerekek felnőnek, tisztába legyenek számos alapismerettel, illetve a pénz értékével. Ha korlátlanul kapják otthon a zsebpénzt, az egyáltalán nem erősíti a pénzügyi tudatosságukat és a pénzhez kötődő érzelmeiket sem.

Online vásárlás
Fotó: Karolina Grabowska/ Pexels

Gondolkodtál már azon, hogy milyen a kapcsolatod a pénzzel? Tudod, hogy mennyit költesz havonta felesleges dolgokra? Teljesen normális érzés, ha úgy gondolod, hogy bármit megvehetsz. De vajon szükséged is van a „bármi”-re, vagy csak azért adsz érte pénzt mert éppen megrengetheted magadnak?

A felmérések azt is igazolták, hogy ha nem kötődünk érzelmileg a pénzhez, akkor kevésbé tudjuk megbecsülni. Nem arról van szó, hogy válts azonnal spórolós üzemmódra, hanem arról, hogy kötődj annyira hozzá, hogy gondold meg mire adsz belőle. Ehhez a legjobb, ha vezetsz egy pénzügyi naplót, amibe az összes kiadást felírod. Hó végén pontosan látni fogod, hogy mire adtál pénzt, és át tudod magadban értékelni, hogy melyik kiadás okozott örömöt, és melyik az, amire már sajnálod a pénzt.

Kérj segítséget!

Ha úgy érzed, hogy nem vagy ura a helyzetnek, akkor ne félj segítséget kérni, mielőtt teljesen kicsúszik a lábad alól a talaj. Nehéz a pénzről másokkal beszélni, de egy külső szem könnyebben adhat hasznos tanácsot. Ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad a pénzügyi stressz, inkább kérd meg valamelyik családtagodat vagy barátodat, akiben megbízol, hogy beszéljetek a témáról. Ha kellemetlennek érzed, vagy szégyelled, hogy ezt a témát közvetlen ismerőssel boncolgatod, akkor keress fel egy pénzügyi szakembert.

Forrás: mindbodygreen.com

Nyitókép: Damir Khabirov/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: