Ősszel se bízd a véletlenre, hogy mi kerül esténként a tányérodra.
A hűvösebb idő beköszöntével, fájó szívvel, de muszáj téli álomra engedni a lengébb, szűkebb ruhákat. A bővebb fazonokat sokan favorizálják, hiszen nemcsak védenek a hidegtől, hanem segítségünkre vannak abban is, hogy a plusz kilóinkat jótékony homály fedje. De mi lenne, ha idén változtatnál a hozzáállásodon, és a lapos has nem csak nyáron lenne célod? Mondjuk például azért, mert egy farmer is kényelmesebb, ha nem kell folyamatosan behúzott hassal közlekedni, vagy ha nem érzed folyamatosan úgy, hogy életveszélyben van a gombod. Nem utolsósorban pedig, ha egész évben figyelsz, és nem engeded el teljesen a gyeplőt, csak azért mert nem kell fürdőruhában mutatkoznod, akkor sokkal könnyebb dolgod lesz jövő májusban.
Bár nagy általánosságban elmondható, hogy reggel laposabb a has térfogata, mint előző este, de ha erre még tudatosan rá is „gyúrunk” az étkezéssel, akkor viszont egészen biztos, hogy elégedetten nézhetünk a tükörbe. Amitől valljuk be, egészen biztos, hogy a napunk is jobban indul.
Csirkesaláta avokádóval
Hozzávalók 6 személyre:
- 3 szelet csirkemell
- 2 db vöröshagyma
- 2 felszeletelt póréhagyma
- 3 db felszeletelt sárgarépa
- 5 gerezd fokhagyma
- 300 ml szűz olívaolaj
- 225 ml fehérborecet
- 225 ml víz
- 3-4 babérlevél
- 15 szem fekete bors, friss kakukkfű.
- 100 g rukkola
- 2 avokádó
- 80 g Havarti sajt
Elkészítés:
A csirkemelleket fűszerezzük, kicsit hagyjuk állni, majd oliva olajban süssük arany barnára. Ha kész, csepegtessük papírtörlőre, majd ugyanebben az olajban dinszteljük az apróra vágott zöldségeket a fűszerekkel. Adjuk hozzá a bort, kicsit keverjük össze, és tegyük bele a csirkemell szeleteket. Fűszerezzük és lefedve, lassú tűzön 30 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni és legalább 12 órát pihentessük. A rukkolát rendezzük el egy nagy tálon. A csirkemelleket vágjuk kisebb, egyforma szeletekre, tegyük rá a salátára. Az avokádóval és a sajttal együtt tálaljuk.
Tengeri sügér papillote

Hozzávalók 6 személyre:
- 6 tengeri sügér karaj bőr és csont nélkül
- 2 sárgarépa
- 2 póréhagyma
- 1 cukkini
- 1 csokor zöldbab
- só, bors, olaj
- Kevés főzőtejszín (elhagyható)
Elkészítés:
A sárgarépát, póréhagymát és a cukkinit megmossuk, meghámozzuk. Majd megmossuk a babot is és levágjuk a szárát. Egy serpenyőben, kevés olajon al dente pároljuk a zöldségeket. Adjunk hozzá egy csepp tejszínt (opcionális), és forraljuk fel. Tegyük félre egy kicsit hűlni. Alufóliából vágjunk akkora négyzeteket, hogy be tudjuk vele csomagolni a haldarabokat. Mindegyik fóliára tegyünk egy-egy zöldségalapot, a tetejére pedig egy adag tengeri sügért. Ízesítsük sóval, borssal, öntsük rá egy csepp olajat, és szorosan zárjuk le, kis csomagokat készítve. 200°C-on, kb. 10 perc alatt megsütjük. Minden tányérra egy csomagot teszünk, ízlés szerint pisztáciával díszíthetjük.
Cukkini spagetti növényi raguval
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 cukkini
- 300 g karfiol
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g paradicsomszósz
- 1 teáskanál: kakukkfű
- Oregánó, fekete bors, petrezselyem
- Füstölt paprika
- Néhány friss bazsalikomlevél
- Olívaolaj
- Só, fekete bors,
- 50 g parmezán
Elkészítés:
A raguhoz lereszeljük a karfiolt, és az apróra vágott fokhagymával megdinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsomszószt és a fűszereket. Addig főzzük, amíg a karfiol al dente nem lesz. Fűszerezzük, hozzáadjuk a bazsalikomot és félretesszük. A „tésztához” a cukkinit megmossuk, a héját rajta hagyjuk, majd egy hámozó segítségével spagetti formára vágjuk. Egy evőkanál olívaolajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük a szósszal és parmezánnal tálaljuk.
Forrás: telva.com
Nyitókép: elena hramowa/GettyImages