3 valódi élményt nyújtó program, november első hetére

Bár az őszi szünet csak a diákoknak jár, a kikapcsolódás viszont az egész családnak. 3 olyan lehetőséget ajánlunk, amely mindegyik korosztály számára tartalmas szórakozást nyújthat.

Kiállítás

fotó: Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum igazi csemegével kedveskedik a képzőművészet szerelmeseinek a Renoir- A festő és modelljei kiállítással. De nem is feltétlenül kell különösképpen vonzódni a festészethez ahhoz, hogy ezt a tárlatot kötelezőnek vegyük. A festő alakábrázolásait középpontba helyező, 70 alkotást bemutató kiállítás januárig látható, de nem érdemes a látogatást az utolsó pillanatra hagyni. Renoirt az egyik leghíresebb impresszionista festőként tartják számon, ugyanakkor hat évtizedet felölelő, az 1860-as évek elejétől egészen 1919-ben bekövetkezett haláláig kibontakozó, gazdag és sokszínű életművének jelentős része kívül esik a mozgalom keretein. Fiatal, kezdő művészként egyike volt az új stílus megteremtőinek. 1881-es, sorsdöntő olaszországi útját követően azonban elfordult az impresszionizmus megközelítésétől és célkitűzéseitől. Renoir még élete végén, a 20. század első évtizedeiben is kísérletező és megújulásra képes alkotó tudott maradni, aki páratlan festőiségével, lenyűgöző termékenységével, példaértékű kitartásával a következő generáció nagy alakjait, Pablo Picassót és Henri Matisse-t is inspirálta.

Olasz Filmfesztivál

Részlet a Szép nyár című filmből

És akkor jöjjön egy kis hamísíthatatlan Dolce Vita életérzés: a héten elindul az Olasz Filmfesztivál! A 21. fesztivál keretében, kilenc napon át díjnyertes, kortárs olasz filmek lesznek láthatók, sőt több neves alkotóval is megismerkedhet a közönség. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényét az idei Velencei Filmfesztivál nyitófilmje, A parancsnok nyitja november 4-én, a budapesti Puskin moziban. A Puskin mellett a Tabán mozi ad még helyszínt a vetítéseknek, ahol 12 kortárs olasz filmet vetítenek eredeti nyelven, magyar felirattal és kilenc alkotóval találkozhatunk. Elkíséri filmjét többek között a Hátralévő életem első napja rendezője, Paolo Genovese, az Élni szeretnék rendezője, Michela Andreozzi, a nagysikerű Teljesen idegenek több írója, Paolo Costella, Rolando Ravello és Filippo Bologna, valamint A furcsaság olasz Arany Glóbuszt nyert rendezője, Roberto Andò. A jegyek elővételben már kaphatóak, érdemes élni a lehetőséggel!

Koncert-színház

fotó: Vidám Színpad

Igazi családi kikapcsolódás a Vidám Színpad legújabb bemutatója, a Ments meg, szerelem! Musicalvígjáték a félreértésekről és a válságon győzedelmeskedő szerelemről, melynek zenéjét a legnépszerűbb magyar előadók dalaiból válogatta össze a népszerű rendező, Horgas Ádám. Nyolc ember mulatságos és megható találkozása az online térben. Sorsuk megváltozásához elég egy téves hívás, egy lelkisegély-szolgálat felkeresése vagy akár egy ételrendelés. A színház az előadással a szórakoztatás mellett nemes célt is szolgál: a művészek, tanárok, az egészségügyben és a vendéglátásban dolgozók előtt szeretnének tisztelegni, akiket a pandémia a legérzékenyebben érintett.

Nyitókép: Szépművészeti Múzeum

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: