3 vicces könyv, ami kikapcsol egy fárasztó nap után

Nincs is annál jobb, mint a takaróba kakaóscsigaként becsavarodva könyvet olvasni egy esős őszi délutánon. Három olyan könyvet ajánlunk, ami abszolút kedvencünk, és a hangulatodat is feldobja.

Cristopher Moore: Biff evangéliuma

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Schneider Peti (@schneider.peti) által megosztott bejegyzés

Alapvetően nem vagyok oda a vallási témákért, így egy véletlenből, na meg egy hosszú nyaralásból kifolyólag választottam ezt a vaskos könyvet. Aztán a parton, ciki-nem ciki hangosan horkantottam és nevettem egy-egy fordulaton. Te tudod, miket művelt Jézus gyermekkorában? Azt tudjuk, hogyan született meg Betlehemben, de hogy mi történt egészen Golgotáig, még mielőtt minden tettét megörökítették a Bibliában?

Na, hát én sem tudtam, de Jézus legjobb barátjának és egy faragatlan angyalnak köszönhetően most már ezt is megtudhatjuk ebből a vallási kérdéseket és bibliai témákat szatírikus módon feldolgozó könyvben. Ne lepődj meg, ha elcsattan néhány orbitális pofon, vagy valakinek kilóg egy gyíkfarok a szájából, mert az még csak a kezdet.

Sőt, egyúttal segít megérteni azt is, hogy ez a fontos 20 év miért maradhatott ki a testamentumokból.  A poénkodást és a kereszténységgel kapcsolatos történeti részeket rendkívül igényesen elegyítő regény 2002-óta könyvespolcomon kiemelkedő helyet foglal el, hiszen van benne minden, ami kell: izgalmas kalandok, rendkívüli poénok, szerelem, de akár még kung-fu is. Én a függőjévé váltam.

Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kitty (@a_cat_or_book) által megosztott bejegyzés

Nem tehetek róla, de ez a könyv egyszerűen nálam valamiért iszonyatosan beakadt, és képes vagyok néhány évente újraolvasni. Talán ezek után nem meglepő, hogy a könyv alapján készült filmet is megnéztem, és ahogy az lenni szokott, sok vonatkozás elsikkadt benne, így a saját fejemben futó filmkockák jobban tetszettek.

A könyv, amely aztán trilógiává nőtte ki magát 1978-ban a BBC rádiós komédiájaként indult, és mostanra alapműnek számít a kategóriájában. A gyermekként állatmenhelyen élő író felnőttkorában is nagy állat- és természetvédő maradt. Ez a beállítódás tisztán átérződik a művein is, amiért én még inkább szeretem.

A szerző már gyermekkorában is kiemelkedő tehetség volt. Így nem véletlen, hogy regénye már életében is elképesztő mennyiségben kelt el, és számtalan videójáték, színdarab és feldolgozás is készült belőle. Nem mondom, hogy nem kell hozzá némi egzakt humorérzék és megvilágosodottság, hogy minden poén hiánytalanul megüljön. Nekem még most, évekkel később is tud hozni olyan szálat az sztori, amely csak most esik le. Adams zsenialitását, intelligenciáját és írói képességeit kiválóan fémjelzi, hogy a könyvben szereplő pszichológiai jelentőséggel bírő törölközője május 25.-én még világnapot is kapott, amelyet mi lelkes olvasók vidáman ünneplünk. Mély témákat érintő, intuitív, mégis fergeteges humorral átszőtt remekmű.

Rejtő Jenő: Piszkos Fred a kapitány

Uram! A késemért jöttem! -Hol hagyta? -Valami matrózban. Rejtő Jenő P. Howard álnéven írt 1940-es regénye a magyar szórakoztató irodalom megkerülhetetlen műve. Bár Rejtő könyveit kivétel nélkül kedvelem, szinte faltam a betűit ennek a rendkívüli regénynek, amelyben Piszkos Fred mozgatja a szálakat St. Antonio főherceg inkognitós kalandozásai örvényében. Természetesen, mint oly sok történetében, ebben is van egy kis bunyó, emberkereskedelem, nősülés és szerepcsere. Bár Rejtő nevét a harmincon felüli korosztálynak már nem kell bemutatni, azért a többiek kedvéért megemlítem, hogy sajátos nyelvezetű, egyedi stílusú és hihetetlenül jól megkomponált történeteivel Rejtő a magyar irodalom büszkesége. Történetei igazi, értékálló kincsek, oltári alakokkal és elképesztő bonyodalmakkal, amelyeken nemcsak kuncogni, de hangosan röhögni fog a kedves olvasó.

Nyitókép: Callum Shaw/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: