300 éves a világ legrégebbi, ma is működő étterme

Nemcsak gasztronómiai, de igazi kulturális élményt is nyújt a spanyol vendéglátás ékköve, amelyről el sem hinnéd, milyen régóta várja a korgó gyomrú helyieket és turistákat.

A madridi Botín a világ legrégebbi étterme, mely kulináris időutazásra hív bennünket. A nevét Jean Botín francia séfről kapta, aki 1725-ben, a feleségével közösen nyitotta meg a helyet, amely azóta a Guinness-rekordok könyvében is szerepel: ez ugyanis a világ legrégebbi, folyamatosan működő étterme. Történelmi helynek pedig történelmi épület dukál. A vendéglátóhely ugyanis egy olyan házban található, amelyet 1590-ben építettek.  

Családi biznisz

A kulináris vállalkozás hű maradt történelmi gyökereihez, de azért az évszázadok során néhány változáson is átesett. Jean Botínnak és feleségének nem volt gyermeke, így haláluk után unokaöccsük örökölte meg az éttermet. A 20. század elején gazdát cserélt és a Gonzalez családhoz került, akik már ugyancsak generációk óta vezetik a vendéglőt. 

Te hozod, mi megfőzzük

Ma a sült malac a legismertebb étel a menüsorban, de ez nem volt mindig az étlapon. A Botínban ugyanis az első évek során nem szolgáltak fel húst vagy bort, mert akkoriban az volt a szokás, hogy a fogadók csak a vendégek által biztosított alapanyagokat készítették el.

Olthatatlan láng

Az étterem sütője majdnem olyan híres, mint a benne készülő ételek. Fatüzelésű sütő, amely 298 évvel ezelőtti meggyújtása óta folyamatosan ég. Azáltal, hogy soha nem engedik kialudni a lángokat, a szakácsok minden reggel, amint munkába állnak, azonnal elkezdhetik a főzést.

Kulináris időutazás

A Botín sok szempontból megőrizte a 18. század emlékét, az ételektől egészen az építészetig. De a kulináris időutazásunk kapcsán azért a tulajok figyeltek arra, hogy a modern kor kényelmét se hiányoljuk. Ha Madridba utazol a közeljövőben, semmiképp ne hagyd ki az élményt, de azért ne felejts el asztalt foglalni, az étterem ugyanis méltán népszerű a helyiek és a turisták körében is.

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: