A főtt kukorica a nyár legjobb fogása: könnyű vacsora, finom köret a kerti partin, de akár egy piknikre vagy strandoláshoz is tökéletes. Lássuk, mi mindenre kell odafigyelnünk, ha azt szeretnénk, hogy tökéletes legyen a végeredmény!
Hajt a vágy, hogy egyszer az életben eljussak Mexikóba, leginkább azért, hogy megkóstolhassam őshazájában az egyik kedvenc nyári eledelemet, a főtt kukoricát. A történészek szerint Közép- és Dél-Amerikában 9000 éve fogyasztják ezt a növényt, több tucat változata ismert. Népszerű street food, amit chilivel és lime-mal bolondítanak meg. Na, de kanyarodjunk vissza Magyarországra, ahol a balatoni nyarak szintén elképzelhetetlenek lennének egy-két cső enyhén sózott kukorica nélkül. Amikor itthon készítem, az illata pillanatok alatt a strandok hangulatát idézi. Ha lehunyom a szemem, az árnyas fákat látom magam előtt, éppen szárad a fürdőruhám az úszás után, én pedig egy Agatha Christie regényt lapozgatok. Idilli. A csodás pillanatot csak egy valami ronthatja el, ha beleharapva a kukoricába nem azt az ízélményt kapom, amit megszoktam a gyerekkori strandolások alkalmával. Hogy ez ne fordulhasson elő, van pár szabály, amit mindenképp betartok főzés közben. Nézzük csak, hogyan készül a tökéletes főtt csemege kukorica:
1. Vizsgáld meg alaposan a kukoricát
Minden zöldségre igaz, hogy érdemes alaposan megvizsgálni mielőtt a kosaradba dobnád. A csemege kukorica legyen friss, tiszta illatú, a csuhé legyen világoszöld, ha szárazabb részeket is találsz, akkor inkább ne vedd meg. Vizsgáld meg a szemeket is, ha aszott, fonnyadt, az nem jó! A kukorica frissessége kulcsfontosságú, ebből kiindulva, otthon se tárold napokig: főzd meg, amint megvetted.
2. Ne főzd túl!
Készítsd alaposan elő a kukoricát, hántsd le a leveleket, távolítsd el a bajuszszálakat, tegyél félre pár levelet, törd le a kukorica kemény szárát, majd mosd meg alaposan folyóvíz alatt. Tedd a kukoricát egy edénybe, eressz rá hideg vizet és főzd maximum 20-25 percig. 15 perc után kóstold meg az egyik szemet, könnyen lehet, hogy annyira zsenge kukoricával van dolgod, hogy 15 perc is elég neki. Hagyd a csöveked a vízben kihűlni!
3. A vaj csodákra képes
Ha a főzővízbe 5 dkg vajat dobsz, még finomabb lesz a végeredmény! De semmiképpen se sózd a vizet, mert attól megkeményedik a kukorica.
+1. A főtt kukorica titka: csuhéágy
Meg mernék esküdni rá, hogy a főtt kukorica íze sokkal jobb, ha a levelek között főzzük. A korábban gondosan félretett és megmosott levelekkel ágyazz meg a kukoricának a fazékban, fektesd rá a csöveket, majd takard be pár levéllel. Erre jöhet a víz, és indulhat a főzés!
Nyitókép: merc67/GettyImages
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- Frissítő nyári finomság: Hűsítő dinnyesaláta egy kis indiai beütéssel
- Görögdinnye-pizza, a hamisítatlan nyári desszert
- 3 isteni köret, ami a kerti partik sztárja lesz