3+1 egyszerű módszer, hogy mentálisan még energikusabb legyél

Rossz hírünk van: nem a negyedik csésze latte fog rajtad segíteni!

Nyolc órákat alszol, kipihenten ébredsz, sőt, reggel még egy kávét is bedobsz a biztos frissességért – azonban amint leülsz az asztalodhoz az irodában, azonnal kimerültnek érzed magad? Ennek az az oka, hogy bár fizikailag nem vagy kimerülve, lélekben és fejben egyáltalán nem állsz készen az előtted álló napra. Ne aggódj, mert pár egyszerű technikával simán kivédheted a mentális meló-blokkot, és több energiát szabadíthatsz fel!

A bosszantó-lista

Szedd össze azokat a mindennapos dolgokat, amik idegesítenek, de sosem változtatsz rajtuk. Például: mindig reggel jössz rá, hogy kifogysz a kávéból, vagy sosem találsz tollat a táskádban, esetleg elromlott a cipzár a kedvenc kabátodon, és mindig ezzel küzdesz indulás előtt. Írd fel ezeket egy papírra, majd szánj egy teljes napot arra, hogy megoldd őket: javíttasd meg a kabátodat, dobj minden táskádba legalább két tollat, és tárazz be kávéból. Furcsának tűnhet, de óriási tehertől szabadulhatsz meg így, és a fejedben egy jó adag mentális energiát is felszabadítasz. Ezt érdemes évente párszor megismételned!

A kötelezettség-lista

Pár napig jegyezz fel mindent, amit másoknak, vagy magadnak megígértél. Ez arra jó, hogy ráeszmélj, mennyi kötelezettséget vállalsz be anélkül, hogy észrevennéd. Például: Hányszor fordult veled elő az, hogy úgy köszöntél el valakitől egy találkozó után: „Ismételjük meg ezt hamar!”? Látod, máris elkötelezted magad! A lista arra ösztönöz majd, hogy legyél óvatos azzal, mit ígérsz meg másoknak, tudatosan figyelj a szavaidra – és arra, hogy csak olyasmire szánd az idődet, amire tényleg szeretnéd!

Az érdeklődés-lista

Írj össze mindent, amit szeretnél megtanulni! Ezek lehetnek olyan nagyobb dolgok, mint például, hogy meg akarsz tanulni olaszul, de egészen apróságok is, amikre elég, ha rákeresel a neten (mondjuk szeretnél elkészíteni egy nagyon finom brownie-t). Ez a lista segíthet abban, hogy felfedezd az érdeklődési körödet, motiválhat egy eddig ismeretlen irány felfedezésében, de arra is jó, hogy új értelmet találj a jelenlegi munkádban.

+ Az SOS-megoldás

Ha azonnali segítségre és friss energiákra van szükséged az irodában, egyszerűen csak menj el sétálni kicsit. Csak azért, mert nem dohányzol, te is nyugodtan felállhatsz az asztalodtól egy időre, hogy új erőre kapj szellemileg!

Nyitókép: Westend61/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: