3+1 film, amit Jane Austen leghíresebb regényei inspiráltak

Szembefordult saját korának elvárásaival és olyan regényekkel ajándékozta meg a világot, mint az Értelem és érzelem vagy az Emma. Történetei sikerét sajnos már nem élhette meg, de a filmesek a mai napig bátran merítenek az angol írónő köteteiből.

Jane Austen regényei az irodalomtörténelem és a női irodalom gyöngyszemei. Főszereplői tele vannak érzelmekkel és szenvedéllyel, miközben írásaiban megjelenik a modern nő felemelkedése is. Az angol írónő nem csupán alkotásaival vált a történelem meghatározó alakjává, hanem jellemével is, hiszen ő maga is nemet mondott a korabeli társadalmi normákra. Élete ajtaján sajnos túl korán kopogtatott a halál, de magával ragadó történeteit évtizedek óta élvezhetjük a filmvásznon is. Ünnepeljük a páratlan írónőt a kedvenc Jane Austen filmünkkel!

Értelem és érzelem (1995)

A 18. századi vidéki Angliában kísérhetjük végig az elszegényedő Dashwood család lányainak sorsát, akiknek egyetlen lehetőségük egy jobb életre, ha okosan választanak párt. Az azonos című regényből készült Értelem és érzelem című film a vágy és a józan ész örök küzdelméről szól, amiben olyan híres színészekre osztották a főszerepet, mint Emma Thompson, Kate Winslet, Hugh Grant és Alan Rickman.

Büszkeség és balítélet (1995)

A 18. századi Angliában a nők egyetlen járható útja, ha férjhez mennek egy tehetős férfihoz. A Bennet-család élete fenekestül felfordul, amikor egy gazdag agglegény költözik a szomszédba. A romantikus filmdráma – amiben Colin Firth-ért az egész világ bolondult – az érzelmek széles skálájával, gyönyörű helyszínekkel és mesés kosztümökkel szórakoztatja a nézőt.

Emma (1996)

Miss Woodhouse egy vonzó, fiatal, kissé önelégült teremtés, aki rögeszmésen ragaszkodik ahhoz, hogy hozzásegítsen másokat a boldogsághoz. Jane Austen azonos nevű, népszerű regénye számos filmes feldolgozást megért már, de az Oscar-díjas színésznő, Gwyneth Paltrow főszereplésével ez a változat beírta magát a megunhatatlan kedvencek közé.

Jane Austen magánélete (2007)

Ez az alkotás rendhagyó a filmes adaptációk sorában, ugyanis nem Jane Austen valamelyik regénye ihlette, hanem maga az írónő élete. A romantikus film bepillantást enged a 18. századi Angliába és felteszi a nagy kérdést: helyes-e feladni mindent egymásért és a szerelemért? A hagyományokkal szembeforduló Jane-t nem más, mint a gyönyörű és tehetséges Anne Hathaway alakítja.

Nyitókép: Fotó: RTL Klub Sajtóklub

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: