A narancs az egyik legnépszerűbb téli gyümölcs, hiszen amellett, hogy finom, a magas C-vitamin tartalma miatt nagyon egészséges is. Szóval összegyűjtöttünk neked 3+1 receptet, amit érdemes felvenned az ünnepi menübe.
Étcsokis-narancsos aprósüti
Hozzávalók:
- 170 g vaj, szoba-hőmérsékletűre olvasztva
- 133 g barna cukor
- 1 nagyobb tojás
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 2 csésze + 2 evőkanál (266 g) liszt
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ¼ teáskanál só
- 1 közepes méretű narancs héja
- 2 evőkanál (30 ml) narancslé
- ½ csésze (63 g) apróra vágott dió
- 226 g félédes csokoládé, durván aprítva
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverd botmixerrel 1 percig a vajat közepes sebességgel, amíg teljesen sima nem lesz. Add hozzá a barna cukrot, és közepes sebességgel addig kevergesd tovább, amíg krémes állagú lesz. Aztán tekerj maximális fokozatra, és add hozzá a tojást, illetve a vaníliaaromát, és folytasd a mixelést, amíg teljesen egységes masszát nem kapsz.
- Egy külön tálban keverd össze a lisztet, a fahéjat és a sót, majd kis sebességgel lassan adagold hozzá az előző masszához. A süti tészta vastag és kicsit ragadós lesz. Válts nagy sebességre, és add hozzá a narancs héját, a friss narancslét, és a diót (de ezt ki is hagyhatod). Aztán a tésztát fordíts rá egy belisztezett felületre, és oszd el két részre, és mindkét feléből formázz egy körülbelül 20 centi hosszú, és 6 centi széles hengert. Csavard be őket szorosan folpackba, és legalább 4 órára tedd be a hűtőbe, de akár egész éjszakára is otthagyhatod.
- Melegítsd elő a sütőt 177 fokra, és béleld ki a tepsit! Vedd elő a két tésztahengert, és ha gondolod, kicsit hengergesd bele őket a cukorba. Szeleteld fel őket 12 egyformán vastag tallérra, és tedd őket a tepsibe úgy, hogy 5 centi távolságra legyenek egymástól. Süsd őket 12-14 percig, amíg a szélük szép barna nem lesz, aztán hagyd őket 5 percig hűlni, majd tedd be őket a hűtőszekrénybe.
- Olvaszd meg a csokit és mártsd bele minden süti fél oldalát, és ha akarod szórj a tetejére narancshéj reszeléket, vagy egy kis tengeri sót! A sütik szobahőmérsékleten, vagy hűtőben tárolva 1 hétig frissek maradnak!
Narancsos-körtés-almás Sangria
Hozzávalók:
- 2 fahéj rúd, esetleg még pár darab a díszítéshez
- 2 közepes alma vékonyra felszeletelve
- 1 közepes körte vékonyra felszeletelve
- 1 közepes narancs
- 2/3 csésze gránátalma mag
- 1 csésze (750 ml) fehér bor
- 2 csésze almás cider
- ½ csésze brandy
- ¼ csésze narancslé
- 2 evőkanál citromlé
- szódavíz
Elkészítés:
- Tedd a fahéjrudakat és a gyümölcsöket egy nagyobb kancsóba. Add hozzá a bort, az almás cidert, a brandy-t, a narancslét és a citromlevet.
- Hagyd a hűtőben 3-24 óráig (a 6-8 a legideálisabb)!
- Öntsd ki a Sangriát poharakba és adj hozzá egy kis szódát! Ha akarod, fel is díszítheted még egy fahéjrúddal!
Áfonyás-narancsos kuglóf
Hozzávalók:
- 3 csésze (375 g) liszt
- 2 és ½ evőkanál sütőpor
- 1 és ½ teáskanál só
- 1 és ½ csésze olvasztott vaj (345 g)
- 1 és ¾ csésze (350 g) barna cukor
- ½ csésze (100 g) kristálycukor
- 1 narancs héja
- 5 nagyobb tojás
- ½ csésze (120 g) magas zsírtartalmú tejföl
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- ½ csésze (120 ml) tej
- ¼ csésze (60 ml) friss narancslé
- 1 és ¾ csésze (220 g) friss, vagy fagyasztott vörös áfonya (ha fagyasztott, ne olvaszd ki!)
- 2 teáskanál őrölt fahéj
A narancsos mázhoz:
- 1 és ½ csésze (180 g) porcukor
- 3-4 evőkanál friss narancslé
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 177 fokra és zsírozz be egy 25 cm-es kuglóf-formát!
- Öntsd bele egy tálba a lisztet, a sütőport és a sót, majd tedd félre. Keverd össze botmixerrel a vajat, 1 csésze (200 g) barna cukrot, a kristálycukrot és a narancshéjat körülbelül 2 percig, amíg krémes nem lesz. Add hozzá a tojást, a tejfölt és a vaníliát és közepes sebességen keverd őket össze. Nem baj, ha nem tudod tökéletesen összekeverni, ha beleöntöd a lisztes-sütőporos-sós mixet, krémesebb lesz a masszád. Öntsd hozzá a tejet és a narancslét is, és addig kevergesd maximális sebességen, amíg tökéletesen össze nem keveredtek a hozzávalók. Kavard bele az áfonyát!
- Keverd össze a fennmaradó barna cukrot és a fahéjat egy közepes tálban.
- Öntsd a tészta felét az előkészített kuglóf formába, és szórd rá egyenletesen a barna cukros, fahéjas mixet, majd erre ráöntheted a tészta másik felét.
- Süsd 55-70 percig, vagy tűpróbáig!
- Ha kész, hagyd kihűlni a formában körülbelül 2 órán át, majd fordítsd ki belőle a kész kuglófodat!
- Keverd össze a porcukrot 3-4 evőkanál narancslével, és tálalás előtt hintsd meg vele a süti tetejét! A megmaradt kuglóf alaposan becsomagolva pár napig eláll szobahőmérsékleten, hűtőben pedig 5 napig.
Házi készítésű narancsvíz
Talán nem is gondolnád, de a narancsvirágvíznek rengeteg jótékony hatása van: például a fürdővízhez adva enyhítheti a fejfájást, a feszültséget, a szorongást és a stresszt is. De azért is jó, ha ebben lubickolsz, mert ragyogóbbá és puhábbá teszi a bőrödet, ráadásul hidratálja is. Ha pedig álmatlansággal küzdesz, érdemes csepegtetned egy kis vizet a párnádra, mert segíteni fog abban, hogy nyugodtan alhass este.
Ráadásul van még egy jó hírünk: narancsvizet otthon is készíthetsz magadnak!
Rakj tele egy szélesebb szájú üveget olyan narancshéjjal, amiből kivágtad a belső, fehér részét, majd töltsd fel vízzel. Adj hozzá egy csipetnyi szalicilt, aztán egy hétre helyezd el egy hűvös helyre. Néha rázd fel, majd ha letelt a hét nap, szűrd át ruhán keresztül és öntsd át egy hosszabb nyakú üvegbe, egészen pici szalicilt hozzáadva.
Nyitókép: ivandzyuba/Getty Images
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- 3 melengető recept a szezon legfinomabb hozzávalóiból
- Quinoa reggel, délben, este – 3 változatos recept kedvenc szuperételünkkel
- Á la vegán: gourmet receptek, amivel még a húsimádókat is lenyűgözöd