3+1 narancsos recept, amit ki kell próbálnod karácsonykor

A narancs az egyik legnépszerűbb téli gyümölcs, hiszen amellett, hogy finom, a magas C-vitamin tartalma miatt nagyon egészséges is. Szóval összegyűjtöttünk neked 3+1 receptet, amit érdemes felírnod az ünnepi to-do listádra!

Étcsokis-narancsos aprósüti

Fotó: Instagram/@sallysbakeblog

Hozzávalók:

  • 170 g vaj, szoba-hőmérsékletűre olvasztva
  • 133 g barna cukor
  • 1 nagyobb tojás
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 csésze + 2 evőkanál (266 g) liszt
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál só
  • 1 közepes méretű narancs héja
  • 2 evőkanál (30 ml) narancslé
  • ½ csésze (63 g) apróra vágott dió
  • 226 g félédes csokoládé, durván aprítva

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverd botmixerrel 1 percig a vajat közepes sebességgel, amíg teljesen sima nem lesz. Add hozzá a barna cukrot, és közepes sebességgel addig kevergesd tovább, amíg krémes állagú lesz. Aztán tekerj maximális fokozatra, és add hozzá a tojást, illetve a vaníliaaromát, és folytasd a mixelést, amíg teljesen egységes masszát nem kapsz.
  2. Egy külön tálban keverd össze a lisztet, a fahéjat és a sót, majd kis sebességgel lassan adagold hozzá az előző masszához. A süti tészta vastag és kicsit ragadós lesz. Válts nagy sebességre, és add hozzá a narancs héját, a friss narancslét, és a diót (de ezt ki is hagyhatod). Aztán a tésztát fordíts rá egy belisztezett felületre, és oszd el két részre, és mindkét feléből formázz egy körülbelül 20 centi hosszú, és 6 centi széles hengert. Csavard be őket szorosan folpackba, és legalább 4 órára tedd be a hűtőbe, de akár egész éjszakára is otthagyhatod.
  3. Melegítsd elő a sütőt 177 fokra, és béleld ki a tepsit! Vedd elő a két tésztahengert, és ha gondolod, kicsit hengergesd bele őket a cukorba. Szeleteld fel őket 12 egyformán vastag tallérra, és tedd őket a tepsibe úgy, hogy 5 centi távolságra legyenek egymástól. Süsd őket 12-14 percig, amíg a szélük szép barna nem lesz, aztán hagyd őket 5 percig hűlni, majd tedd be őket a hűtőszekrénybe.
  4. Olvaszd meg a csokit és mártsd bele minden süti fél oldalát, és ha akarod szórj a tetejére narancshéj reszeléket, vagy egy kis tengeri sót! A sütik szobahőmérsékleten, vagy hűtőben tárolva 1 hétig frissek maradnak!

Narancsos-körtés-almás Sangria

Fotó: Instagram/@sallysbakeblog

Hozzávalók:

  • 2 fahéj rúd, esetleg még pár darab a díszítéshez
  • 2 közepes alma vékonyra felszeletelve
  • 1 közepes körte vékonyra felszeletelve
  • 1 közepes narancs
  • 2/3 csésze gránátalma mag
  • 1 csésze (750 ml) fehér bor
  • 2 csésze almás cider
  • ½ csésze brandy
  • ¼ csésze narancslé
  • 2 evőkanál citromlé
  • szódavíz

Elkészítés:

  1. Tedd a fahéjrudakat és a gyümölcsöket egy nagyobb kancsóba. Add hozzá a bort, az almás cidert, a brandy-t, a narancslét és a citromlevet.
  2. Hagyd a hűtőben 3-24 óráig (a 6-8 a legideálisabb)!
  3. Öntsd ki a Sangriát poharakba és adj hozzá egy kis szódát! Ha akarod, fel is díszítheted még egy fahéjrúddal!

Áfonyás-narancsos kuglóf

Fotó: Instagram/@sallysbakeblog

Hozzávalók:

  • 3 csésze (375 g) liszt
  • 2 és ½ evőkanál sütőpor
  • 1 és ½ teáskanál só
  • 1 és ½ csésze olvasztott vaj (345 g)
  • 1 és ¾ csésze (350 g) barna cukor
  • ½ csésze (100 g) kristálycukor
  • 1 narancs héja
  • 5 nagyobb tojás
  • ½ csésze (120 g) magas zsírtartalmú tejföl
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • ½ csésze (120 ml) tej
  • ¼ csésze (60 ml) friss narancslé
  • 1 és ¾ csésze (220 g) friss, vagy fagyasztott vörös áfonya (ha fagyasztott, ne olvaszd ki!)
  • 2 teáskanál őrölt fahéj

A narancsos mázhoz:

  • 1 és ½ csésze (180 g) porcukor
  • 3-4 evőkanál friss narancslé

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 177 fokra és zsírozz be egy 25 cm-es kuglóf-formát!
  2. Öntsd bele egy tálba a lisztet, a sütőport és a sót, majd tedd félre. Keverd össze botmixerrel a vajat, 1 csésze (200 g) barna cukrot, a kristálycukrot és a narancshéjat körülbelül 2 percig, amíg krémes nem lesz. Add hozzá a tojást, a tejfölt és a vaníliát és közepes sebességen keverd őket össze. Nem baj, ha nem tudod tökéletesen összekeverni, ha beleöntöd a lisztes-sütőporos-sós mixet, krémesebb lesz a masszád. Öntsd hozzá a tejet és a narancslét is, és addig kevergesd maximális sebességen, amíg tökéletesen össze nem keveredtek a hozzávalók. Kavard bele az áfonyát!
  3. Keverd össze a fennmaradó barna cukrot és a fahéjat egy közepes tálban.
  4. Öntsd a tészta felét az előkészített kuglóf formába, és szórd rá egyenletesen a barna cukros, fahéjas mixet, majd erre ráöntheted a tészta másik felét.
  5. Süsd 55-70 percig, vagy tűpróbáig!
  6. Ha kész, hagyd kihűlni a formában körülbelül 2 órán át, majd fordítsd ki belőle a kész kuglófodat!
  7. Keverd össze a porcukrot 3-4 evőkanál narancslével, és tálalás előtt hintsd meg vele a süti tetejét! A megmaradt kuglóf alaposan becsomagolva pár napig eláll szobahőmérsékleten, hűtőben pedig 5 napig.

Házi készítésű narancsvíz

Talán nem is gondolnád, de a narancsvirágvíznek rengeteg jótékony hatása van: például a fürdővízhez adva enyhítheti a fejfájást, a feszültséget, a szorongást és a stresszt is. De azért is jó, ha ebben lubickolsz, mert ragyogóbbá és puhábbá teszi a bőrödet, ráadásul hidratálja is. Ha pedig álmatlansággal küzdesz, érdemes csepegtetned egy kis vizet a párnádra, mert segíteni fog abban, hogy nyugodtan alhass este.

Ráadásul van még egy jó hírünk: narancsvizet otthon is készíthetsz magadnak!

Rakj tele egy szélesebb szájú üveget olyan narancshéjjal, amiből kivágtad a belső, fehér részét, majd töltsd fel vízzel. Adj hozzá egy csipetnyi szalicilt, aztán egy hétre helyezd el egy hűvös helyre. Néha rázd fel, majd ha letelt a hét nap, szűrd át ruhán keresztül és öntsd át egy hosszabb nyakú üvegbe, egészen pici szalicilt hozzáadva.

Nyitókép: kajakiki / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: