33 kérdés Hámori Gabriellához

Folytatódik sorozatunk!

Október 28-tól játsszák a hazai mozik Bergendy Péter Post Mortem című alkotását, melyben a Jászai Mari-díjas magyar színésznő is feltűnik. A film apropóján elcsíptük 33 és pár bónusz villámkérdésre!

1. Alföldinek lenni azt jelenti számodra, hogy…
hegyeknek képzeled a felhőzetet.

2. A természetben otthon érzed magad, mert…
egyenlő vagyok.

3. A gyógyír, amit kizárólag a természetben találhatunk meg:
számomra ez a teremtésbe vetett hit.

4. A tárgy, ami a legrégebb óta a birtokodban van:
az első cipőm.

5. A családi hagyomány, amit tovább szeretnél adni a kislányodnak:
az önkifejezés belső igénye.

6. A recept, amit a nagymamádtól vagy az anyukádtól örököltél:
nagymama világra szóló bejglije és anyám selyem vékonyságú palacsintája.

7. Egy dolog, amin szeretnél változtatni, hogy fenntarthatóbb életet élhess:
a szükségletek teljes áthangolása, azaz zerowaste életmód és semmi fast fashion. Jól haladok.

8. Egy színház is válhat zölddé, ha…
a szempontok között ezt minden alkotó ember a legelső helyre sorolja.

9. A legnagyobb lecke, amit a pandémiás időszak tanított neked:
rengeteg dolognak fogtam fel a súlyát, olyan volt, mint egy ébredés. Közben óriási utat tettem meg az önelfogadásban is.

10. A könyv, ami a könnyekig meghat:
nem könnyekben mérem. Az Akik már nem leszünk sosem című művet Krusovszky Dénestől az elmúlt évek egyik legerősebb regényének tartom.

11. Kedvenc magyar szavad?
Azok a szavak, amelyeket olyan emberek mondanak, akiket szeretek – és ahogy mondják őket. Szeretem én is mondani a szavakat. Olvasni is szeretem őket. Nincs kedvenc.

12. Legbénább magyar szó?
Ilyet sem tudok. Viszont kiver a víz a „szia uram” és a „mindent is” használatától.

13. A popsláger, ami fantasztikusan szól fuvolán:
Ez a kérdés azért van, mert fuvoláztam? Nekem sokszor vicces, vagy giccses a triviális kultúra keverése a klasszikus hangszerekkel, ritkán tudom mosolygás nélkül kibírni. De az ellenkezője is teljesülhet, vagyis az, hogy beleborzongok. Billie Eilish I love you című száma szerintem egészen Twin Peaks hatású lenne fuvolán, tiszta Angelo Badalamenti. (A Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! című film zeneszerzője – a szerk.) Egy élmény eszembe is jutott. Amikor David Bowie emlékkoncertünk volt, Németh Juci a Blackstarban fantasztikusan énekelt és fuvolázott. A mesternek is kedvére lett volna.

14. Az ősz a megújulás időszaka, ezért neked…
a pompázatos elmúlásban való gyönyörködés és a változás elfogadása nagy belső tüzet ad. Novemberi vagyok. Szeretem az őszt.

15. Azért ajánlanád mindenkinek, hogy próbálja ki a jógát, mert…
az ember teljes lényére pozitívan hat, fizikai és éteri szinten is. Számomra a legteljesebb terápia. Komolyan érdemes csinálni, napi szintű gyakorlással. Ezért is váltam oktatóvá.

16. A jógapóz, ami segíthet enyhíteni a munkánk miatt érzett feszültséget:
ha egyetlen resztorációs, pihentető pózra vágyunk akkor például a gyermek póz, a Balasana ajánlott.  Amennyiben dinamikusabb stresszoldást szeretnénk, akkor jöhet egy 15 perces sorozat a gerinc felfelé megnyújtásával, például hegyállás, fejjel lefelé pozíciókkal, lefele néző kutya, delfin póz, egyensúlyt fejlesztő állasokkal mint a háromszögtartás, vagy haladóbbaknak saspóz, illetve a táncoló siva. Aztán térdelve vagy fekve hátrahajlással tevepóz vagy jógahíd, majd ászana gerinccsavarással, mint például a marichyasana, végül pedig pihentető levezetővel a boldog babapóz, és savasana.

17. A tökéletes reggelből nem hiányozhat:
a kislányom, Lotti tekintete, illata és mosolya.

18. A film, ami megváltoztatta az életed:
a Volt egyszer egy Amerika… és a 2001: Űrodüsszeia című filmek gyerekkoromban. Később már sok erős hatás ért, például Susanne Bier, Thomas Vintenberg, Ruben Östlund, Michael Haneke, Andrej Arszenyjevics Tarkovszkij alkotásai.

19. A legelső festményed vagy rajzod, amire vissza tudsz emlékezni:
egy zeneiskola alagsorában festettem egy csendéletet. Kiszuperált rézfúvós hangszereket raktam csoportba, és hosszú órákra annyira belefeledkeztem a hangszerek anatómiájába, hogy nem vettem észre, éjszaka lett és bezártak az épületbe. Szívdobogva kerestem egy ablakot a sötétben botorkálva. Kimásztam. A kép szép lett, volt benne valami merészség.

20. Az utolsó fotó, amit lőttél a telefonoddal?
Az utolsón a kislányom látható, lázas volt és unikornist festettem a homlokára, virágokat az orcájára, hogy jobb kedve legyen. De nem mutatok képet a kislányomról. Helyette az utolsó utánit. Kaptam egy emailt, hogy egy hatalmas tengeren túli mozifilm egy komoly szerepére megnéznének. Nagy presztízsű felkérés, nem is hittem a szememnek egy napig. Ezzel együtt hozzászoktam a tudathoz, hogy magyarként kevés esély van ilyen karaktert ténylegesen megkapni. Itt az a helyzet, hogy önmagában a megkeresés is elismeréssel ér fel. Valószínűleg a BBC sorozat, a Baptiste hozta, amiben most játszottam. Nem szabad elárulnom róla semmit. Egyetlen szóba belenagyítok. Own, azaz saját. Úgyis az jön mindig, ami a saját utam.

21. El sem tudnád képzelni az életedet macskák nélkül, mert…
sajnos most épp nincs cicánk, de egy éven belül tervben van, kettőt is ígértem a Lottinak. Addig ahol tudunk, cicázunk.

22. A legnagyobb bók, amit a lányodtól kaptál:
te vagy a legjobb mama!

23. Egy lányos anyánál mindig kell, hogy legyen…
ebben a szezonban plüss lajhár, vadgesztenye, cicás hajgumi és gumicukor gyümölcslé koncentrátumból.

24. Amit korábban sosem gondoltál, hogy kimondasz anyaként:
nem gondoltam, hogy rendszeresen használom majd azt a formulát kategorikusan, hogy ha nem csinálod ezt és ezt, akkor nem lesz majd ez és ez. Fú, nem hittem, hogy ilyen blőd leszek.

25. A kislányod egy csínytette, ami valójában mosolyt csalt az arcodra:
felmászott nagyon magasra, hogy elérje a polcon a színes ceruzákat. Az attitűd volt izgalmas, mert céltudatosan leszerelte az aggódásomat, miközben egy tenyérnyi felületen állt ott fent. Leszedtem persze, közben azért büszke voltam, mert klasszul csinálta a mozgást és ezt meg is beszéltük. De inkább kérje el a ceruzát amíg ő ilyen picike!

26. Az irodalom legszebb szerelmi története szerinted:
nem éreztem olyat soha, hogy bármelyik is a legszebb. A szerelem mellett annyi minden a deficitről, a hiányról is szól. A Szerelem a kolera idején Gabriel García Márqueztől, A feleségem története Füst Milántól és az Utas és holdvilág Szerb Antaltól a kedvenceim közé tartoznak.

27. Sosem lehetsz túl fáradt ahhoz, hogy időt szakíts a…
elég unalmas lesz a válasz, de a sminklemosásra!

28. A zenének gyógyító ereje van, mert…
kiegyenlít, elragad, kiszakít, megmozgat, letisztít, megnyit, felemel és még ezer más mozzanat lehetséges. Az igazán jó zenészeket csodálom a leginkább – és a táncosokat hasonlóképpen.

29. Az első emléked a színjátszásról:
egy angol nyelvű előadásba beugrás a suliban gimnazista koromban. A Karácsonyi énekben játszottam, magam sem értem hogyan, de a fösvény öregember szerepét. Meghitt iskolai műsornak indult, kabaré lett belőle. Őrület volt! Sikítva röhögött a közönség, ott jött ki először, mennyire tudok nevettetni. Azóta a Kertész utcai Shaxpeare-mosóban van ilyen élményem az Örkény István Színházban.

30. Ha egy évig egy általad alakított karakter életét élhetnéd, kit választanál és miért?
Andromakhé gyászol (Andromakhé darab), Kapulekné darabokban (a Kertész utcai Shaxpeare-mosó darab) Jung Éva kommunista (A játszma című film), Kamilla Agoston populista (Baptiste című sorozat), Nórának (Legjobb tudomásom szerint film) otthon borzasztóan terhelt a kapcsolata, a 33 álomban junkie meg élőhalott furcsa nőket alakítok több jelenetben. Gyarmati Fanni számomra csodálatos, szeretem a naplót játszani (Hámori Gabriella önálló estje), de maradok a saját életemnél.

31. A szerep, ami mérföldkövet jelentett a karrieredben:
most több is van. Például az a politikusnő, Kamilla Agoston, akit Baptiste című BBC sorozatban életre keltek, vagy A legjobb tudomásom szerint című filmben Nóra. Az utóbbi azért, mert bár színházban sokszor, filmen nem kaptam még ilyen összetett szerepet. Decembertől lesz látható a mozikban.

32. A legfontosabb tanács, amit egy rendezőtől kaptál:
mindig jó, ha a partnerből dolgozik az ember, legyen jelen, beszéljen természetesen. Ezek egyszerű, de hasznos tanácsok.

33. Egy barátság, amit a színésznői pályafutásodnak köszönhetsz:
Szamosi Zsófia csodálatos színésznő és barát is egyszerre.

+8 kérdés és válasz

34. A színdarab, amiért nézőként rajongsz:
nagyon szeretem Christoph Marthaler előadásait.

35. Egy kulisszatitok, amit a Post Mortem forgatásáról elárulhatsz:
a filmben több sikoly és hörgés is az én hangomon szólal meg, olyan helyen is, ami nem a karakteremhez tartozik.

36. Valami, amit a külföldi szerepeid során megtanulhattál magadról: 
az idegen nyelvek magabiztos használatát játék közben. Erőlködés nélkül, nyitottan állok hozzá a munkához. (Hámori Gabriella évekig ingázott Berlin és Budapest között a munkái miatt. – a szerk.)

37. A németországi szokás, amit mi, magyarok is megfogadhatnánk:
a közösség érdekének fontossága az egyéniekkel szemben, illetve az egyenrangú munkakapcsolatok kialakítása.

38. Sosem késő ahhoz, hogy az ember…
elkezdjen keményen dolgozni azokon a dolgokon, ami nemcsak másoknak nehéz vele kapcsolatban, hanem önmagának is hatalmas teher.

39. Három dolog, amiért ebben a pillanatban hálát adnál…
édesapám és minden, amit tőle kaptam, a csodálatos gyerekem, és hogy a szeretteimmel együtt egészségesek vagyunk.

40. Megfogadtad magadnak, hogy a legközelebbi születésnapodig…
haladok végre a mesekönyv-sorozattal, amit elkezdtem írni és rajzolni.

41. Mit viszel magaddal?
Hálát. Azért is, ami nehéz. Azért is, ami annyira jó, mint még soha.

Nyitókép: Vető Gábor

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: