3D nyomtatóval készítettek növényi alapú steaket

A 3D nyomtatás az elmúlt 5 évben virágzott fel igazán. Tárgyakat, ruhadarabokat, házakat és hidakat is készítettek már ezzel a technológiával. Azonban arra nem is gondoltunk volna, hogy eljön a nap, amikor a vacsoránkat készíti el egy ilyen kütyü.

Néhány éve talán még nagyot néztünk volna, de ma már teljesen természetes, hogy a szupermarketek sorai között növényi eredetű húskészítményekre bukkanunk. A legtöbb ilyen terméket általában szójából vagy gabonafélékből készítik, de a modern technikának köszönhetően egy igazán innovatív eljárás is nagy szerephez juthat a jövőben: egy izraeli cég, a Redefine Meat kifejlesztett egy olyan 3D-s nyomtatót, amellyel tökéletes steak szeletek állíthatók elő.

A húskészítés jövője

A startup által kifejlesztett egyedi 3D nyomtatók célja a hús replikálása. A gép különböző rétegekből építi fel a húspótlót: alternatív izomból, alternatív zsírból és alternatív vérből, és mind a három növényi eredetű alapanyagokat tartalmaz. „A valódi hús rendkívül bonyolult termék.” – magyarázta Eshchar Ben-Shitrit, a márka társalapítója és vezérigazgatója a vállalat weboldalán. „A hús nem csak fehérjékből, zsírokból és vízből áll. A marhahús olyan termék, amely több év alatt válik tökéletessé.”

https://www.instagram.com/p/CCJN_WGjZG-/

A cég a nyomtatóit éttermeknek tervezi eladni, akik testre szabhatják a digitális receptet. A gépben beállíthatják, milyen húsféléből, az „állat” melyik részből szeretnék előállítani a terméket. Sőt, még azt is kiválaszthatják, hogy a steak puhább, keményebb, lédúsabb, alacsonyabb zsírtartalmú legyen, és még sok minden mást – mindezt egyetlen gombnyomással. Ez a fajta élelmiszer-előállítás mindenki számára nyereséges: a cégek számára is költséghatékonyabb választás az alternatív steak, amely kiváló minőségének köszönhetően könnyen letaszíthatja a hagyományos húskészítményeket a trónról. Már csak azért is, mert egyre nagyobb szerephez jut a fenntarthatóság és a „hamis steak” jóval zöldebb, illetve etikusabb megoldás, mint felnevelni és levágni egy tehenet.

Fenntartható és egészséges

Évente több mint 50 milliárd kilogramm marhahúst fogyasztunk, amely környezetvédelmi szempontból a legkárosabb húsfajtának számít: egy kilogramm marhahús előállítása 25 kg takarmányt és 20 000 liter vizet igényel, közben pedig 22 kg üvegházhatású gáz kerül a légkörbe. A Redefine Meat becslései szerint az innovatív, 3D-s nyomtatással készített hús 90%-kal kevesebb vizet, 95%-kal kevesebb termőterületet igényel, és 90%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint a hagyományos módszer. A hús ráadásul egészségesebb, mert alacsonyabb a zsír- és koleszterintartalma, miközben ugyanannyi fehérjét és több rostot tartalmaz. 

Fotó: Redefine Meat

A vállalat séfekkel, hentesekkel és élelmiszeripari mérnökökkel dolgozott együtt, a segítségükkel alkották meg a steak tökéletes textúráját és ízét. „Azon dolgozunk, hogy teljesen újjáépítsük a húsipart. A steak az egyik legkarakteresebb és legjelentősebb szimbóluma ennek a szegmensnek.” – mondta Ben-Shitrit, aki szerint pont ez tette igazán nagy kihívássá a feladatot. „Műszaki szempontból bonyolult volt az egyedi szerkezetű, textúrájú és ízű húspótlót megtervezni. Mivel nagyon egyszerűen készítik el, ezért nincs semmi, ami eltakarná a hibáit.” A Redefine Meat már idén elkezdi a nyomtatók tesztelését az éttermekben, jövőre pedig tovább szeretnék népszerűsíteni az új technológiát. „Hiszünk abban, hogy a következő 20 évben hatalmas elmozdulást tapasztalunk az iparban. 100 év múlva az unokáink megdöbbentőnek találják majd, hogy az állatokat azért tartottuk és neveltük fel, hogy aztán megöljük őket a húsukért.”

Nyitókép: Redefine Meat

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked: