3D nyomtatóval készítettek növényi alapú steaket

A 3D nyomtatás az elmúlt 5 évben virágzott fel igazán. Tárgyakat, ruhadarabokat, házakat és hidakat is készítettek már ezzel a technológiával. Azonban arra nem is gondoltunk volna, hogy eljön a nap, amikor a vacsoránkat készíti el egy ilyen kütyü.

Néhány éve talán még nagyot néztünk volna, de ma már teljesen természetes, hogy a szupermarketek sorai között növényi eredetű húskészítményekre bukkanunk. A legtöbb ilyen terméket általában szójából vagy gabonafélékből készítik, de a modern technikának köszönhetően egy igazán innovatív eljárás is nagy szerephez juthat a jövőben: egy izraeli cég, a Redefine Meat kifejlesztett egy olyan 3D-s nyomtatót, amellyel tökéletes steak szeletek állíthatók elő.

A húskészítés jövője

A startup által kifejlesztett egyedi 3D nyomtatók célja a hús replikálása. A gép különböző rétegekből építi fel a húspótlót: alternatív izomból, alternatív zsírból és alternatív vérből, és mind a három növényi eredetű alapanyagokat tartalmaz. „A valódi hús rendkívül bonyolult termék.” – magyarázta Eshchar Ben-Shitrit, a márka társalapítója és vezérigazgatója a vállalat weboldalán. „A hús nem csak fehérjékből, zsírokból és vízből áll. A marhahús olyan termék, amely több év alatt válik tökéletessé.”

View this post on Instagram

3B Yazıcıda Üretilebilen Bitki Bazlı Biftekler 2021'de Sofralarımıza Gelebilir Yakın zamanda evde 3D yazıcıdan basılabilecek, bitki bazlı biftekleri sofralarınızda görebilirsiniz.İsrail şirketi Redefine Meat, 2021’de 3D baskılı biftek alternatiflerini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Sağlık, çevresel veya etik nedenlerden dolayı, tüketiciler daha fazla et alternatifi satın alıyor. Araştırma şirketi Statista’dan Haziran 2019 tarihli bir makaleye göre, geçen yıl Barclays’deki pazar analistleri, et yerine geçen küresel pazarın 2029 yılına kadar 140 Milyar Dolara ulaşabileceğini tahmin ediyorlar. Forbes, Mayıs ayı başlarında salgının başlangıcından bu yana alternatif et satışlarının arttığını bildirdiği gibi, son veriler bu eğilimi destekliyor gibi görünüyor. Peki siz laboratuvar ortamında veya 3 boyutlu yazıcıda üretilmiş bir yapay eti yer miydiniz? Konuyla alakalı sitemizdeki yazıyı okumak isterseniz profildeki linkten sitemize ulaşabilirsiniz… . . . Video Kaynağı: @voaturkish . . . #3dprinter #3byazıcı #yapayet #vegan #vejeteryan #gıda #yapaygıda #sanal #sanalmuhendisler #bilim #science #teknoloji #engineering #virtual #technology #muhendislik #makale #article #instagram #videooftheday

A post shared by Sanal Mühendisler (@sanalmuhendisler) on

A cég a nyomtatóit éttermeknek tervezi eladni, akik testre szabhatják a digitális receptet. A gépben beállíthatják, milyen húsféléből, az „állat” melyik részből szeretnék előállítani a terméket. Sőt, még azt is kiválaszthatják, hogy a steak puhább, keményebb, lédúsabb, alacsonyabb zsírtartalmú legyen, és még sok minden mást – mindezt egyetlen gombnyomással. Ez a fajta élelmiszer-előállítás mindenki számára nyereséges: a cégek számára is költséghatékonyabb választás az alternatív steak, amely kiváló minőségének köszönhetően könnyen letaszíthatja a hagyományos húskészítményeket a trónról. Már csak azért is, mert egyre nagyobb szerephez jut a fenntarthatóság és a „hamis steak” jóval zöldebb, illetve etikusabb megoldás, mint felnevelni és levágni egy tehenet.

Fenntartható és egészséges

Évente több mint 50 milliárd kilogramm marhahúst fogyasztunk, amely környezetvédelmi szempontból a legkárosabb húsfajtának számít: egy kilogramm marhahús előállítása 25 kg takarmányt és 20 000 liter vizet igényel, közben pedig 22 kg üvegházhatású gáz kerül a légkörbe. A Redefine Meat becslései szerint az innovatív, 3D-s nyomtatással készített hús 90%-kal kevesebb vizet, 95%-kal kevesebb termőterületet igényel, és 90%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint a hagyományos módszer. A hús ráadásul egészségesebb, mert alacsonyabb a zsír- és koleszterintartalma, miközben ugyanannyi fehérjét és több rostot tartalmaz. 

Fotó: Redefine Meat

A vállalat séfekkel, hentesekkel és élelmiszeripari mérnökökkel dolgozott együtt, a segítségükkel alkották meg a steak tökéletes textúráját és ízét. „Azon dolgozunk, hogy teljesen újjáépítsük a húsipart. A steak az egyik legkarakteresebb és legjelentősebb szimbóluma ennek a szegmensnek.” – mondta Ben-Shitrit, aki szerint pont ez tette igazán nagy kihívássá a feladatot. „Műszaki szempontból bonyolult volt az egyedi szerkezetű, textúrájú és ízű húspótlót megtervezni. Mivel nagyon egyszerűen készítik el, ezért nincs semmi, ami eltakarná a hibáit.” A Redefine Meat már idén elkezdi a nyomtatók tesztelését az éttermekben, jövőre pedig tovább szeretnék népszerűsíteni az új technológiát. „Hiszünk abban, hogy a következő 20 évben hatalmas elmozdulást tapasztalunk az iparban. 100 év múlva az unokáink megdöbbentőnek találják majd, hogy az állatokat azért tartottuk és neveltük fel, hogy aztán megöljük őket a húsukért.”

Nyitókép: Redefine Meat

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: