4 berögzült zuhanyozási szokás, ami hajhulláshoz vezethet

Sosem gondoltad volna, de a zuhanyzáskor is elkövethetsz olyan hibákat, amitől kihullik a hajad. Ha azt tapasztalod, hogy indokolatlanul sok hajat veszítesz, könnyen lehet, hogy a hajmosási szokásaidon kell változtatnod.

Hajhullás és hajhullás között is van különbség. A napi 40-60 szál még normálisnak számít, azonban vannak olyan reggelek, amikor a párnánkon annyi kihullott hajszálat találunk, hogy attól tényleg megijedünk. Ha nincs hormonális vagy immunrendszeri oka a hajhullásnak, akkor jó ha tudod, hogy a zuhanyozási szokásaid is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy hajkoronád hullajtja szálait.

Forró vizet a….

A bőrödnek sem tesz jót, de a forró vizet jó messziről kerüld el, ha a hajadról van szó. A forró víz éppúgy károsítja és eltöri a hajat, mint a hajszárító vagy a vasaló. A forró víz ugyanis kiszáríthatja és károsíthatja a fejbőrt, és hatással lehet a szőrtüszőkre is. A fejbőrben ugyanis éppolyan finom egyensúlya van a baktériumoknak és gombáknak, mint mondjuk a bélrendszerben. Ha a forró víz károsítja ezt a rendszert, az gyulladáshoz, korpásodáshoz, seborrhoeás dermatitishez és túlzottan száraz, vagy éppen zsíros fejbőrhöz vezethet. A hűvös víz segít lezárni a kutikulákat, így ha csillogóbb hajat szeretnél, a langyos mosást és balzsamozást követően mindig egy hűvösebb öblítéssel zárd.

Jóbol is megárt a sok

hajmosás
Fotó: skynesher/Getty Images

Pláne a samponból, ami mosószereket, sűrítőket, tartósítószereket és adalékanyagokat tartalmaz. A sampon habja szulfátok és mosószerek eredménye, amelyek eltávolítják a hajon és fejbőrön lévő olajokat, és mivel a legtöbb sampon tel van szulfáttal, a túl gyakori hajmosás a szőrüszők károsodásához és irritációhoz vezet. Keresd a szulfátmentes samponokat, és a hajmosást húzd addig, amíg csak lehet. Heti kétszeri hajmosásnak elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a hajad tiszta maradjon. Ha napi szinten mosod a hajad, ne csodálkozz, ha hullik és elvékonyodik, vagy begyullad a fejbőröd.

Minden jó, ha jó a vége

Kivéve akkor, ha a sampont folyamatosan a hajvégeidre teszed. A túl gyakori samponozás után elkövetett második leggyakoribb hiba a hajvégek samponozása. A haj természetes módon olajokat és fagyút termel a fejbőrön, és jó esetben csak ezt a részt kellene samponnal tisztítani. Természetesen, ha lakkot vagy zselét használsz, akkor a hajszálakból is el kell távolítani a lerakódott anyagokat, de jó, ha tudod: a sampon helytelen használata károsítja a hajszálakat, és megváltoztathatja a haj szerkezetét. Ha optimális hatást szeretnél elérni, csak a fejbőrhöz közeli részeket samponozd, hajad többi részét pedig kondícionálóval ápold. A kondícionálókra ugyanis pont az ellenkező érvényes. Csak a hajvégekre szabad használni, mert faggyúszerű anyagot adnak a hajhoz.

hajpakolás
Fotó: Piotr Marcinski / EyeEm/ Getty Images

A pamutnak leáldozott

A legtöbben még mindig hajlamosak vagyunk pamut törölközővel jól összedörgölni és szárítani a hajunkat. Ennek azonban negatív hatásai lehetnek, különösen azért, mert a hajunk akkor a leggyengébb, amikor nedves. A pamut törölközők nagy pamutszálakat tartalmaznak, amelyek húzzák, megterhelik a haj tüszőit és a kutikulát. Ez károsodáshoz, töréshez és elvékonyodáshoz vezet. Cseréld le hajszárításhoz használt törölközőidet mikroszálasra, amelyek segíthetnek megelőzni a hajritkulást, mivel nem szárítják ki teljesen a hajat, hanem hagyják kissé a levegőn megszáradni. És még véletlenül se felejtsd el a hajszárításhoz használt törölközőt minden hajmosás után kimosni, hogy megvédd fejbőrödet a gombás- vagy parazitafertőzésektől.

Nyitókép: torwai/Getty Images
Forrás: huffpost

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: