4 dolog, amiért felnézünk Mariah Carey-re

Az énekesnő március 27-én ünnepli a születésnapját.

Rasszizmussal és családon belüli erőszakkal átszőtt gyerekkor. Minden idők egyik legsikeresebb énekesnője maga a csoda, aki a mély fájdalomból és megpróbáltatásokból olyan erőt tudott kovácsolni, ami valódi dívává varázsolta őt.

Mariah Carey 1990-ben debütáló albumával egy szempillantás alatt a sikerlisták élére került. Zenéje emberek millióit inspirálta. De a lelkesítő és vidám slágerek a mély fájdalomban gyökereznek. Zenéje mellett az élete is reményt ad, hogy még a legnagyobb szenvedésekből is van kiút. Az énekesnőt, saját bevallása szerint, egyetlen személy inspirálta mindvégig, aki nem más, mint az ő gyerekkori énje.

Jól tudja, mit jelent a családon belüli erőszak

Már gyerekkoromban kialakultak bennem az ösztön, hogy megérezzem, ha baj közeleg.” – olvasható az énekesnő két évvel ezelőtt kiadott önéletrajzi könyvében. „Mintha esőszagot éreztem volna. Meg tudtam állapítani, ha a felnőttek sikoltozása elér egy bizonyos hangmagasságot és sebességet, akkor fedezékbe kell vonulnom.” Számos fizikai összetűzésre emlékszik gyerekkorából. Egyszer a bátyja olyan erővel csapta a falhoz az anyját, hogy az akkor 6 éves kislány a rendőrséget hívta. Miután azok a helyszínre érkeztek, az egyik járőr azt mondta a másiknak, hogyha ez a gyerek mindezt túléli, akkor az egy valódi csoda lesz. „És azon az éjszakán már kevésbé voltam gyerek, sokkal inkább egy csoda.

Kiskorától fogva megtapasztalta a rasszizmust

Mindössze 4 éves volt, amikor családi portrét rajzolt. Az édesapját barna zsírkrétával színezte ki, hiszen ő fekete bőrű volt. A pedagógusok hisztérikus kacagásba kezdtek és azt állították, hogy a kis Mariah nem ismeri a színeket. „Az öt fős családomból csupán egyetlen embert ismertek, az édesanyámat, aki minden nap elvitt az iskolába. Fogalmuk sem volt arról, hogy a kreol bőrömet, az orrom formáját vagy a hullámos hajamat az apámtól örököltem.” – írja a sztár a The Meaning of Mariah Carey című könyvében. Az édesanyja megszakította a kapcsolatot a szüleivel, hiszen azok nem hagyták jóvá a házasságát. Végül a nagymama évek múltán megengedte a lányának, hogy meglátogassa őt az akkor 12 éves Mariah-val. „Tizenkét éves kislány voltam és nem igazán értettem, miért csak engem hívott meg a nagymama. Visszagondolva azt gyanítom, hogy azért, mert szőke voltam és félvér gyerek létemre nagyon szép.”

Első házassága idején egy összekészített bőrönd mellett aludt

Az énekesnő első férje, a Sony Music akkori elnöke bántalmazó és manipulatív volt. Tommy Mottola 21 évvel volt idősebb Mariah-nál. „Soha nem volt köztünk erős fizikai vonzalom, de átadtam neki a munkámat és a teljes bizalmamat.” – írja a díva. Carey ágya alatt mindig ott volt egy bőrönd, tele a legszükségesebb holmikkal arra az esetre, ha menekülni kell. A házaspár egy 50 hektáros birtokon élt, amit fegyveres őrök vigyáztak. Az énekesnő úgy emlékszik vissza a helyre, mint a legszigorúbban őrzött amerikai börtönre, a Sing Sing-re. „Amikor éjjel kimentem a konyhába dalszöveget írni, akkor is az recsegett a hangszórón, hogy ’mit csinálsz?’.” Mottola mindent irányított, a zenétől kezdve, amiket hallgattak, a dalokig, amiket én írtam. „Attól a pillanattól kezdve, hogy Tommy leszerződtetett, mepróbált ’kifehéríteni’.” Miután a volt férje egy kenőkést tartott az arcához és végighúzta azt rajta, az énekesnő tudta, hogy az eljött a menekülés ideje.

Mint az Óz, a nagy varázslóban

Amikor az énekesnő először találkozott Derek Jeter, baseball szupersztárral, a férfi stílusa és megjelenése teljesen elcsavarta a fiatal nő fejét. Idővel Mariah megtudta, hogy Derek hasonló gyökerekkel rendelkezik, mint ő, édesanya ír, édesapja pedig fekete. „Olyan volt ez a pillanat, mint amikor a fekete-fehér képernyő színesre vált.” Kettejük kapcsolata csak egy rövid megálló volt a díva életében, mégis nagy jelentőséggel bírt. „Ő volt a katalizátor ahhoz, hogy kiszabaduljak Tommy bénító kontrollja alól és kapcsolatba kerüljek a saját érzékiségemmel. A közös gyökerekből eredő intimitás is erős volt kettőnk között. Kapcsolatba kerülni egy családdal, ami nagyon hasonlít az enyémre, hihetetlenül inspiráló volt.

Forrás: The New York Times
Nyitókép: D Dipasupil/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: