4 dolog, amit soha nem mondj ki egy párkapcsolatban a pszichológus szerint

Vannak mondatok, kifejezések, amelyeket soha ne ejts ki a szádon a párkapcsolatban, mert kommunikációs problémákhoz és félreértésekhez is vezethetnek.

Tina Konkin, párkapcsolati tanácsadó is azt vallja, hogy a jó kommunikáció minden egészséges kapcsolat alapja. Viszont az minden kapcsolatban előfordul, hogy a párok gondolkodás nélkül mondanak egymásnak dolgokat. Ilyenkor nem feltétlenül a rossz szándék vezérli őket, csupán a megszokás, hogy mindent megoszthatnak egymással. Az ilyen helyzetek szinte minden esetben félreértésekhez vezetnek, amiket jobb elkerülni. Ezért összegyűjtöttük azt az öt kommunikációs buktatót, amit jobb, ha messziről elkerülsz a párkapcsolatodban.

1. Konfliktushelyzetben ne mondogasd, hogy Te

Biztosan veled is előfordult már, hogy egy vita kirobbanásánál ahelyett, hogy megfogalmaztad volna az érzéseidet, azonnal elkezdted a másikat hibáztatni. Én néha azon kapom magam, hogy olyan kijelentések hagyják el a számat, amelyekkel a páromat minősítem és nem a problémát szeretném megoldani: Te is bunkó voltál valamelyik nap. Te is megcsinálhattad volna. Te is ugyanúgy tehetsz róla.  Dr. Valeria Chuba, klinikai szexológus szerint ez a legnagyobb hiba, amit vitahelyzetben a párok többsége elkövet. Ha folyton azt hajtogatják, a másik mit csinált rosszul, és a saját igazukra fókuszálnak, sokkal nehezebben fognak közös nevezőre jutni. Ezért kiemelten fontos, hogy ebben az esetben ne kezdj el rögtön az igazad mellett érvelni, mivel az nem vezet sehová, legfeljebb a másikat hozod ki a sodrából. Helyette fogalmazd meg, hogy téged mi bánt! Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem adhatod a másik tudtára, mivel bántott meg, de egy megfelelő megfogalmazással elkerülheted a további veszekedések kirobbanását.

2. A jól bejáratott „mindig és „soha

A „mindig” és a „soha” kijelentések elkerülése az egyik fő szempont a gördülékeny kommunikációban. Én akkor szoktam dobálózni ezekkel a szavakkal, amikor mindenáron beszeretném bizonyítani az igazam, és sikerül túlzásokba esnem. Ehelyett nekem is arra kellene összpontosítanom, hogy feloldjam a feszült helyzetet. A „Soha nem segítesz a porszívózásban” helyett úgy kellene fogalmaznom, „Szükségem lenne a segítségedre a porszívózásban.” Mindjárt máshová kerül a hangsúly, és ráadásul nem is sértem vérig a másikat a túlzó kijelentésekkel. Te is próbálj meg erre figyelni, és ne felejts el köszönetet mondani a párodnak az erőfeszítéseiért. Hidd el, ahogy neked a segítség, úgy neki is jól fog esni egy köszönöm.

3. Mi a baj? Semmi…

Ahogyan az egymás fejéhez vágott mondatok is fájhatnak, a nagy hallgatások is vitákat gerjeszthetnek. Amikor a párod megsért téged, de ahelyett, hogy megbeszélnéd vele a dolgot, inkább hűvösen reagálsz és egy árva szót sem szólsz hozzá, csak rontasz a helyzeten. Az egyik legnagyobb kommunikációs probléma egy párkapcsolatban, ha a felek nem is beszélik meg egymással a problémáikat. Konkin szerint a párok között azért állhat be a fagyos csend, mert nem érzik magukat biztonságban a kommunikációban, és nem azért, mert nem tudják, hogyan fejezzék ki az érzéseiket. Ha a párod legközelebb megkérdezi, mi bánt téged, ne azt válaszold, hogy: Semmi.

4. Bántó megjegyzések a testére és a szexuális teljesítményére

Talán az egyik legsúlyosabb dolog, ha a párok bántó megjegyzéseket tesznek egymás szexuális teljesítményére vagy a másik testére. Ilyenkor nemcsak a szexuális életüket rúgjuk fenékbe, hanem a bizalom is megkophat közöttük. Arról nem is beszélve, hogy a sértett fél önbizalmára is nagyon rossz hatással lehetnek a fájdalmas mondatok. „Több olyan ügyfelem is van, akik a szexualitásukra vagy a testükre tett megjegyzések miatt évek óta képtelenek kielégítő szexuális életet élni.” – mondta Dr. Chuba. Nekem is van egy ismerősöm, akinek az alakját kritizálta a párja. A férfi valójában az alkoholproblémái miatt teljesített nehezebben az ágyban, a problémát pedig azzal magyarázta, hogy a barátnője nem elég vékony és kívánatos. Mondanom sem kell, az ismerősömet annyira megviselték a bántó megjegyzések, hogy a szakítás óta képtelen nyitni a férfiak felé.

Nyitókép: svetikd/Digital Vision/GettyImages

(theeverygirl.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: