Az újévi fogadalmaid között szerepel az is, hogy januárban áttérsz a vegán étrendre? Összegyűjtöttünk pár dolgot, amire érdemes odafigyelned!
Leonardo DiCaprio egyszer azt mondta, ha Amerikában hetente egyszer mindenki növényi hamburgerre cserélné a hagyományosat, az olyan megkönnyebbülést jelentene a Földnek, mintha kivonnánk 12 millió autót a forgalomból. Döbbenetes, milyen hatása lehet akár csak egyetlen étkezésnek, igaz? Szerencsére napról napra egyre többen döntenek úgy, hogy kipróbálják a vegán táplálkozást (ha más nem, legalább néhány étkezés erejéig) és ez a váltás gyakori pont lett az újévi fogadalomlistákon is az elmúlt években. Azonban mielőtt belevágnál a Veganuár kihívásba, nem árt átfutnod a listánkat a leggyakoribb tévhitekről.
Vegánság ≠ Egészség
A zöldségeken, salátákon, gyümölcsökön, teljes kiőrlésű gabonaféléken, babon, hüvelyeseken, dióféléken és magvakon alapuló vegán étrend több okból is pozitív változást hozhat el az egészségedet illetően. Jó hatással van a szív- és érrendszerre, az agy működésére, az anyagcserére, a bélrendszerre, az immunrendszerre, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, illetve a hangulatodat is befolyásolhatja. A vegánság szupererejének az az oka, hogy a menüd így nagyon gazdag lesz olyan fontos tápanyagokban, mint például a vitaminok, az ásványi anyagok és a rostok. Ennek ellenére nem szabad elfelejtened, hogy ettől az étrendtől nem feltétlenül leszel egészséges. Ugyanis sok vegán termék van, aminek például nagyon magas a cukor-, és sótartalma. Ráadásul vannak dolgok, amiknek a bevitelére nagyon kell figyelned, ha lemondasz az állati eredetű termékek fogyasztásáról: B12-vitamin, cink, kalcium, omega-3 zsírsavak, jód és a vas.
Vegánság ≠ Fogyás
Ha részben azért váltanál a növényi alapú táplálkozásra, hogy ledobj pár kilót, akkor van egy rossz hírünk: ez az étrend nem egyenlő a diétázással. Gondolj csak bele: ebbe az életmódba simán beleférnek a cukros, lisztes, vagy a kókuszzsíros ételek. Tehát attól, hogy vegán lettél, ezektől ugyanúgy hízni fogsz majd – na, meg a buli utáni hajnali sült krumplievéstől is.
Vegánság ≠ Maraton
Semmi gond, ha az elején hibázol! Sőt, sokkal jobb, ha apró lépésekkel indítasz, és nem akarod azonnal megváltani a világot – azaz az étrendedet. Kezdésnek például tökéletes az, ha tudatosan odafigyelsz arra, hogy kevesebb húst és több zöldséget egyél – és közben folyamatosan inspirálódsz a neten, hogyan készíthetnéd el a kedvenc ételeidet vegán változatban. Kísérletezz a receptekkel, találd meg azokat, amiket hosszútávon is be tudnál (és legfőképpen: be is szeretnél) illeszteni a napjaidba. És semmiképpen se legyen bűntudatod, ha nem leszel azonnal profi vegán!
Vegánság ≠ Környezettudatosság
Az állati eredetű ételek kiiktatása a menüdből hatalmas lépés a környezettudatos szemlélet felé, de ne feledkezz el arról, hogy ez a két fogalom sem egyenértékű egymással. Nézz szét alaposan a fürdőszobában és a neszesszeredben is: csak olyan kozmetikumokat találsz, amiket nem teszteltek állatokon, és semmilyen állati eredetű összetevőt (például tejet és mézet sem!) tartalmaznak?
Nyitó kép: Foxys_forest_manufacture /Getty Images
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- Laktózérzékenyek és vegánok sorakozó: a legjobb tejes italok növényi alapanyagokból
- Mi a különbség a vegán és a cruelty-free között?
- Á la vegán: gourmet receptek, amivel még a húsimádókat is lenyűgözöd