Szeretsz szaunázni? Akkor ezt az 5 különleges építményt neked is látnod kell!

Fürdőruha, papucs, törölköző - Indulhatunk!

Vízen úszó, tojás vagy barlang alakú szaunák? A hideg, szürke időben nincs is jobb annál, mint elvonulni a 90 fokos forróságba és méregteleníteni a szervezetet. Mi most azonnal teleportálnánk erre az 5 helyre. Akár gyorsan, egymás után.

Göteborg-i nyilvános szauna a Raumlabortól

szauna
Fotó: raumlabor.net

A különleges szaunát a Raumlabor csapata a helyi lakosokkal közösen hozta létre. A kívülről hullámos acéllal fedett építmény a Frihamnen kikötőben kapott helyet, amit egy fahídon átsétálva lehet megközelíteni. A szauna belsejét vörösfenyővel burkolták, bent egy zuhanyzó is található, melynek falát újrahasznosított üvegből készítették.

Úszó szauna Svédországban a Small Architecture Workshop csapattól

szauna
Fotó: dezeen.com

A lélegzetelállítóan szép úszó szauna a Svédországban lévő Åmot-ban található, egészen pontosan egy tavon. A csapat a kialakításnál figyelembe vette a környezetet is, hogy minél kevésbé terheljék, így egy meglévő mólóra húzták fel az egészet. Bár a szauna külseje első ránézésre komornak tűnik, belül világos ébenfa borítás fedi. Ráadásul a tóra néző oldalán még egy óriási ablakot is kialakítottak, amin keresztül a bent ücsörgők elé elképesztő kilátás tárul.

A Huron tónál van egy szauna, úgy hívják: Grotto

szauna
Fotó: Jonathan Friedman

A Grotto, vagy más néven Barlang-szauna Kanadában, a Sans Souci-sziget hatalmas sziklái között bújik meg. Bár kívülről szigorú sarkok és élek alkotják az építmény vázát, a cédrusfából készült belső minden négyzetcentimétere görbe és lekerekített. A Partisans alkotócsapat egy 3D szkenner segítségével hozta létre a különleges privát szaunát, amelynek szabálytalan ablakából a csodálatos tóra láthatnak a vendégek.

Kiruna tojás alakú szaunája a Bigert & Bergstörm csapatától

szauna
Fotó: bigertbergstrom.com

A hosszú évtizedeken át zajló vasércbányászatnak köszönhetően Kiruna lakói kénytelenek egy új és biztonságosabb területen újraépíteni a várost. A Bigert & Bergstörm csapata a művészi, tojás alakú szauna megépítésével szerette volna a közösségnek visszaadni a hitét és megerősíteni őket, ez az építmény az újjászületést szimbolizálja. Az ovális szauna külső borítása 69 darab rozsdamentes arany tükörlap felhasználásával készült, melyek visszatükrözik a környezetet. Bent fenyő és nyárfa burkolat, valamint a helyiség közepén egy kandalló is található, amely kőből és vasból épült.

Huginn&Muninn szauna az Atelier Forte jóvoltából

szauna
Fotó: atelierforte.com

Az Olaszország északi részén fekvő Piacenza nevű városban található kültéri szauna erdei lucfenyőből készült. Az építmény mindkét oldalán helyett kapott egy-egy szárny, ami a Huginn és Muninn névre utal. Hugin és Munin a skandináv és germán mitológiában szerepelnek, ők a legbölcsebb isten, Odin világot járó hollói, akik a gondolatot és az emlékezetet szimbolizálják, és Odin vállán ülve a fülébe suttognak. A bölcs isten minden reggel elküldi madarait, hogy bejárják a világot, majd este elmondják, mit láttak és hallottak. Az alkotók egyfajta párhuzamot vonnak, mivel a szaunával is az volt a céljuk, hogy az ide betérő emberek egy hosszú nap után maguk mögött tudják hagyni a világ dolgait és relaxáljanak. A gólyalábakra felhúzott, teljes egészében kézzel készített építmény egyébként kicsit úgy fest, mint egy vadászles, amelyben két ember kényelmesen elfér és még kilátás is nyílik a magasban lévő fülkéből a mesés tájra.

Nyitókép: bigertbergstrom.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: