4 egyszerű tipp a boldog és optimista élethez

Válts nézőpontot!

Légy pozitív, lásd a dolgok jó oldalát! Könnyű mondani, igaz? Pedig tényleg csak rajtad múlik, hogy éled meg a mindennapokat. Ha egy kis segítségre van szükséged, kövesd a következő tanácsokat és nemcsak elégedettebb, hanem egészségesebb is leszel!

Az American Journal of Epidemiology folyóiratban 2016-ban közölt tanulmány szerint az optimista nők körében kisebb a daganatos megbetegedések és szívbetegségek előfordulása. Ez már önmagában elég lehet ahhoz, hogy egy kicsit rózsásabban lásd a világot, pláne, ha hozzátesszük, hogy az American Journal of Preventive Medicine szaklap egyik kutatása idén januárban azzal is kiegészítette a fentieket, hogy a pozitív életszemlélettel rendelkező nők tovább maradtak teljesen egészségesek életük során. Na, most már elkezdesz végre az élet apró örömeire fókuszálni?

Kit nevezünk optimistának?
Az optimizmus olyan életszemlélet, amiből nézve a világ jó, vagy kedvező hely. Az optimisták általában azt tartják, hogy az őket körülvevő világ és lakói jók. Az életről „kedvező” képük van, és hisznek abban, hogy idővel és végül a dolgok rendeződnek. Ha kedvüket is szegi valami mindig próbálnak az életük jó dolgaira koncentrálni. Ellentéte a pesszimizmus, az az általános gondolkodási séma, hogy a dolgok rosszak, és egyre csak romlanak.

A pozitív gondolatok ereje

„Az optimista emberek többet mozognak, egészségesebb ételeket esznek és jobb az alvásminőségük. A pozitív beállítódással csökken a stroke, a légzőszervi, fertőző és daganatos betegségek előfordulása” – mondta Eric Kim, a 2016-os tanulmány társszerzője, aki szerint a pozitív gondolatok hatással vannak a biológiai funkciókra: normális irányba tolják el a vérzsír-szintet és növelik az antioxidánsok szintjét is.

Nézzük a konkrét számokat!

Ehhez 2004 és 2012 között 70 ezer nő egészségi állapotát és elégedettségi szintjét vizsgálták kétévenként. Az eredmények alapján az optimista nők körében 30 százalékkal kisebb volt a betegségből adódó halálozás, de 16 százalékkal alacsonyabb volt a daganatos betegségből eredő halálozás kockázata, vagy 40 százalékkal kisebb a szívbetegségből, stroke-ból és légzőszervi megbetegedésből eredő halálozási arány. Mégis a fertőzésből eredő halálozási ráta volt a legmeglepőbb, ami  52 százalékkal csökkent. Az optimizmus immunerősítő hatása ezzel elvitathatatlanná vált.

A 2018-as felmérés során újabb 33 ezer nőt vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy az optimizmus nemcsak csökkenti bizonyos súlyos vagy krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, de későbbre tolja ki az életvégi fizikai vagy mentális megbetegedések megjelenését is. Azok között, akik a közel nyolc éven át tartó felmérésben évről-évre részt vettek, és magukat optimista személyként jellemezték, 23 százalékkal nagyobb eséllyel öregedtek egészségesebben szorongó, vagy depresszív társaiknál.

Programozd örömre az agyad!

Emlékszel még a 100happydays, vagyis a minden napra egy boldogság kihívásra a Facebookon? Amennyire egy múló trend volt követni ezt a fajta boldogság-fitogtatást, olyan pozitív változásokat is hozott azok életébe, akik szorgosan, 100 napon keresztül keresték maguk körül a hétköznapok apró örömeit.

A pozitív hozzáállás kialakításán sajnos keményen dolgozni kell, nem jön egyik napról a másikra. Ahogy egy csecsemő nagyjából napi több százszor is megpróbál rámarkolni kedvenc játékára, mielőtt sikerül neki, neked is tudatos gyakorlatokkal kell az agyadat arra késztetni: törjön ki az eddig megszokott negatív gondolati spirálból. El kell érned, hogy például egy leves kifröccsenése ne azt a sóhajt eredményezze, hogy „Még ez is”, hanem azt indítsa be: „De jó, hogy nem az egész veszett kárba!”

Tippek a pozitív gondolatok eléréséhez:

  • az „addig mondogasd magadnak míg elhiszed” elve itt is érvényesül: akár a telefonod emlékeztetője segítségével tudatosan próbálj felidézni egy-egy szép momentumot a napodból elalvás előtt
  • vedd kezedbe a sorsod és fogadd el, hogy a rossz dolgokért, amik veled történnek sosem más a hibás. Ugyanúgy, ahogyan a sikerekért, a kudarcokért is te vagy a felelős
  • ne hasonlítsd máshoz magad, te te vagy, és senki nem lehet jobb nálad, mert nem azt az életet éli, mint te. Bízz magadban és az ösztöneidben, azt pedig vésd az eszedbe: a közösségi média egy kipolírozott képet mutat!
  • A panaszkodással csak magadnak ártasz. Minél többet hangoztatod, hogy ez milyen rossz, az milyen rossz, előbb-utóbb magával szippant. Magad köré építed a gondolataiddal, szavaiddal, kisugárzásoddal.

A legfontosabb, hogy néha csak vegyél egy nagy levegőt és gondolj arra, hogy nem tarthat örökké lefelé az út, és ha ennek ellenére még másoknak is segítesz, te is duplán nyersz majd az egészen!

Nyitókép: Cookie Studio/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: