4 nyárillatú aromaterápiás permet, amit otthon is elkészíthetsz

Sajnos a nyár eddig elkerült bennünket, de ha úgy érzed, hogy már nem bírod kivárni, hogy a forró napok megérkezzenek, akkor ezekkel az aromaterápiás permetekkel könnyen nyári hangulatba hozhatod magad.

Bár a nyár az önfeledtség és a gondtalan jókedv időszaka, felnőttként nem élvezhetjük ki minden pillanatát, hiszen az élet a megszokott módon zajlik ilyenkor is. Természetesen sor kerül a családi nyaralásokra, a baráti összejövetelekre, a kerti grillezésekre, de nem feledkezhetünk meg a munka valóságáról, a főzésről és takarításról, vagy a rendszeres testedzésről sem. Ha úgy érzed, hogy beleragadtál a mindennapok egyhangúságába, miért ne idézhetnéd fel az emlékeket a tengerparti nyaralásodról, vagy a hegyekben töltött időről? Talán egyáltalán nem álmodsz most nagy utazásokról. Lehet, hogy csak az illatos lonccal befutott veranda, vagy az egyik levendulabirtok emlékét szeretnéd felidézni. Nem számít, hogy milyen hangulatra vágysz, ugyanis az illatok segítségével visszajuthatsz olyan helyekre, amik a szívedben kedves helyet foglalnak el.

Hogyan befolyásolják az illatok a hangulatot?

Habár egyes tanulmányok kimutatták, hogy a kellemes illatok kedvezőbben hatnak a lelkiállapotunkra, és a kellemetlen illatok hozzájárulnak a negatív gondolkodásmódhoz, valójában nem ezek módosítják a hangulatunkat. Sokkal inkább az emlékek, és a hozzájuk fűződő érzelmi töltet a felelős a hangulatváltozásokért. Amikor a kellemes, nyári emlékeinkre gondolunk, szinte azonnal fel tudjuk idézni a hozzájuk kapcsolódó színeket, ízeket, és illatokat. És így működik ez fordítva is. Néha elég egyetlen aroma, hogy egy rég elfeledett emlék újra megelevenedjen, és az ide kapcsolódó érzések a hatalmukba kerítsenek. És bizony vannak olyan illatok is, amikhez egyeseknek pozitív, míg másoknak inkább negatív élményük fűződik. A legfontosabb, hogy megismerjük és beépítsük a jókat a mindennapjainkba, azokat, amelyekhez derűs, örömteli, békés emlékek kapcsolódnak. Hogyan lehetséges ez? Például az aromaterápiás permetekkel.

Illatosítsd aromaterápiás hangulatpermetekkel a nyári napokat!

Ezeket a permeteket könnyű elkészíteni, és élvezet használni. Fontos, hogy a készítése során kizárólag természetes és jó minőségű alapanyagokkal dolgozz. Érdemes kis kiszerelésekben gondolkodni, így az aromaterápiás készítményeket mindig magaddal hordhatod. Az illatok már egész kis mennyiségben kiválthatják az emléket, így elegendő, ha a permet csupán néhány percig érződik a levegőben.

Az előállításhoz mindössze 2-3 összetevőre és egy üvegből készült spraypalackra lesz szükséged. A spray alapját a víz vagy a hidroszol fogja adni. Míg előbbi könnyen elérhető és semleges hordozó, addig az utóbbi tulajdonképpen egy aromás víz. Sokféle hidroszol közül választhatsz: rózsás, levendulás, kamillás, borsmentás, teafás változata is van. A hidroszolos alap a tiszta vízzel ellentétben már ad egy karaktert a hangulatjavító permetednek. Érdemes a növények tulajdonságaival, valamint a kedvedre gyakorolt hatásaival megismerkedni az elkészítés előtt, majd válaszolni arra a kérdésre, hogy mi is a célod a permet használatával. Ugyanis amíg például a borsmenta energikussá tesz, az édesnarancs jókedvre derít,  addig a levendula nyugtat és pihentet. A következő hozzávalók az olyan illóolajok, amik terápiás célra alkalmasak és kiváló minőségűek. Már önmagában egyetlen illattal is dolgozhatsz, de megalkothatod a saját, kedvenc illatkeverékeidet is.

Sajnos a víz és az olaj nem keveredik, ezért szükség lesz egy végső alkotóelemre, egy emulgeátorra is, hogy elkészülhessen az a bizonyos permet. A Poliszorbát 20 néven ismert emulgeáló beszerezhető szinte valamennyi natúrkozmetikai boltban, illetve webáruházban. Ez az alkotóelem megakadályozza azt, hogy az illóolajkeverék ott lebegjen a folyadék felszínén. Így nem kell minden alkalommal használat előtt felráznod a palackot, és elkerülheted azt is, hogy az olajok nyomokat hagyjanak a bútorokon, vagy bizonyos esetekben irritációt váltsanak ki a bőrön.

Az alaprecept egy 30 ml-es palackhoz a következő

Hozzávalók:

 • 30 ml víz vagy hidroszol
 • 12 csepp illóolaj
 • 48 csepp emulgeátor

Elkészítés:

Az alkotóelemeket alaposan össze kell rázni a lezárt palackban, majd használat előtt 24-48 órát pihentetni. Ez a pihenőidő  biztosítja, hogy az olajok behatoljanak a vízbázisba.

4 tökéletes nyári keverék

Verőfényes nyári nap

Gondolj az elmúlt nyarakra, a napfényes, virágokkal és friss szellővel töltött napokra, és készítsd el az erre emlékeztető hangulatpermetedet.

Hozzávalók:

 • 5 csepp mandarin (Citrus reticulata) illóolaj
 • 3 csepp levendula (Lavandula angustifolia) illóolaj
 • 2 csepp lime (Citrus aurantifolia) illóolaj
 • 2 csepp menta (Mentha spicata) illóolaj

Ess eső, ess!

A nyári esőben van valami friss és megnyugtató, ami arra késztet, hogy egy könyvvel vagy egy bögre teával a kezedben az ablak mellé kuporodj, és csendben várd, hogy újra kisüssön a nap. Idézd fel ezt a hangulatot a következő keverékkel.

Hozzávalók:

 • 6 csepp levendula (Lavandula angustifolia) illóolaj
 • 4 csepp bergamott (Citrus bergamia) illóolaj
 • 2 csepp zsálya (Salvia sclarea) illóolaj

Édes gyermekkori nosztalgia

Sok illat kapcsolódik a nyárhoz, ilyen a frissen nyírt fű jellegzetes aromája is. Fűszeres, édes illatát, valamint a hozzá kapcsolódó emlékeket és érzéseket segíthetnek felidézni az alábbi alkotóelemek.

Hozzávalók:

 • 6 csepp citrom (Citrus limon) illóolaj
 • 3 csepp bazsalikom (Ocimum basilicum) illóolaj
 • 3 csepp douglas fenyő (Pseudotsuga menziesii) illóolaj

Ringat a víz

A tengerpartra vágysz? A következő illóolajkeverék biztosan megidézi a lassú napokat, a tengervíz hűvösségét, és a parti fák illatát.

 • 4 csepp virginiai cédrusfa (Juniperus virginiana) illóolaj
 • 4 csepp douglas fenyő (Pseudotsuga menziesii) illóolaj
 • 3 csepp édes narancs (Citrus sinensis) illóolaj
 • 1 csepp rozmaring (Rosmarinus officinalis) illóolaj

Akár a vízpartra, akár a hegyekbe, esetleg mezei piknikre vágysz, az aromaterápiás permetekkel mindig felidézheted a nyár hangulatát és a legkedvesebb emlékeidet.

Az Unalynn Secret Garden blogján még több a növényekkel, aromaterápiával kapcsolatos írást olvashatsz Katától!

Nyitókép: Kristina Strasunske/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: