4 hasznos dolog, amit az extrovertáltak megtanulhatnának az introvertáltaktól

Néhány lecke a csendesebbik féltől

Talán nem az introvertált személyek a legpörgősebb emberek a világon, de sokat lehet tőlük tanulni. Hé, extrovertáltak! Ti most pláne figyeljetek!

Visszahúzódó, csendesebb emberként, azaz introvertáltként mindig elsajátítok valamit egy nálam sokkal pörgősebb, extrovertált személytől. Viszont az érmének két oldala van, mert van néhány olyan dolog, amit mi, zárkózott emberek sokkal jobban tudunk:

Hallgatni aranyat ér

Az extrovertált emberekre jellemző, hogy előbb beszélnek és csak utána gondolkodnak. Ezzel szemben az introvertált emberek jól átgondolják mindegy egyes szavukat, ám ez több mint egy felvett viselkedésforma. Az Iowai Egyetem 1999-es tanulmánya szerint az introvertáltak agya máshogyan működik beszéd közben. Megfigyelték, hogy náluk az agy nagyobb aktivitást mutat a talamusz első részében, amely az információ feldolgozásért, az emlékezésért és a problémamegoldásért felelős. Ezzel szemben az extrovertáltaknál sokkal aktívabb beszéd közben a temporális lebeny és a talamusz hátsó része, amelyek az olyan érzékelésért felelősek, mint a hallgatás, a látás vagy a vezetés.

Kit érdekel, hogy mások mit gondolnak?

Az extrovertáltakat sokszor nagyon is érdekli, hogy mit gondol róluk a környezetük. Társasági lényként tele vannak energiával és keresik az újabb ingereket, így nagyobb eséllyel várnak másoktól visszajelzést. Ennélfogva könnyebben függhetnek a környezetük véleményétől ellenben az introvertáltakkal, akik szeretnek a gondolataikba temetkezni és a társasági életet is mértékkel élik meg. Ne akarj másoknak megfelelni, élj szabadon!

Tudják, hogyan kell hallgatni

Mivel az introvertáltak alaposan átgondolják a mondanivalójukat és jobban odafigyelnek az őket érő információkra, ezért mély és tartalmas beszélgetéseket tudnak folytatni. Az introvertáltak általában nem szeretik a felületes beszélgetéseket, úgy érzik, ezek akadályt teremtenek az emberek között.”- mondta Erin Nicole McGinnis pszichoterapeuta és az East West Holisztikus Pszichoterápia tulajdonosa. Ha extrovertált vagy, akkor néha próbálj meg lelassítani és jobban odafigyelni a beszélgetőpartneredre. Biztos lehetsz benne, hogy ő is szívesebben fog veled társalogni, ha látja rajtad, hogy figyelsz rá.

Meg kell tanulni néha nemet mondani

Én imádok nagyokat sétálni a természetben vagy bekuckózni a kanapéra és olvasgatni. Ezek a tevékenységek mind kikapcsolnak és segítenek feltöltődni. Viszont egy extrovertált személynek közel sem biztos, hogy ezek létfontosságú elfoglaltságok. Ők hajlamosabbak minden energiájukat bedobva feladatról feladatra szállni, és mindenre igent mondani. Ryan Mizzen, a londoni Nordic Cuddle alapítója szerint hasznos tulajdonság, ha valaki képes nemet mondani, sőt ő maga is megtanulta ezt a varázsszót, és azóta sokkal kiegyensúlyozottabb. Ha te is vágysz egy kis feltöltődésre, de nem sikerül odáig eljutnod, akkor itt az ideje lelassítani. Lehet, hogy pont te állsz a saját nyugalmad útjában, mert mindent terhet a válladra veszel.

Nyitókép: Sasha_Suzii/Stock/Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: