4 hasznos tipp, ha télen szabadtéri futásra adnád a fejed

Imádsz a friss levegőn futni, de télen inkább a konditerembe menekülsz? Ne hagyd, hogy a hideg időjárás visszatartson! Csak néhány egyszerű szabályt kell betartanod, hogy télen is élvezhesd a szabadban való futást anélkül, hogy hóemberré változnál.

A jó hír, hogy télen sem kell a kültéri futást a konditermek futógépeire cserélned. Ráadásul egy idő után a szervezeted is alkalmazkodni tud a hideghez, és a zord körülmények hozzásegíthetnek ahhoz, hogy fejben is legyőzhesd a határaidat. Pár dologra azonban feltétlenül oda kell figyelned, mielőtt futócipőt húznál! Ahogy a nyári  hőségre, úgy a téli mínuszokra is megfelelően fel kell készítened a szervezeted, hogy a legnagyobb hóban is épségben beérhess a célba.

1. Soha ne hagyd ki a bemelegítést

A hideg időjárás következtében az erek összehúzódnak, a test hőmérséklete csökken, ezért a mozgás során még több energiára lesz szükséged. Ezért kiemelten fontos, hogy télen is átmozgasd az izmaidat, és növeld a véráramlást azokon a területeken, amelyeket futás közben igénybe veszel. Persze nem kell hosszú perceken keresztül ugrálnod a hóban, de néhány dinamikus gyakorlat segítségével felkészítheted a tested a hidegre. Arra kiemelten figyelj oda, hogy ne annyira izzadj meg, mert könnyebben megfázhatsz a zimankós időben!

2. Viselj technikai ruházatot

A téli futásnál a réteges öltözködés mellett a ruhák anyagára is fektess hangsúlyt! Fontos, hogy olyan felszerelést válassz, ami megtartja a hőt és kiváló szellőzést biztosít. Továbbá a kiegészítők viselését is melegen ajánljuk, hiszen csak ezekkel védheted meg az arcodat, sőt egy sál segítségével elkerülheted azt is, hogy a belélegzett hideg levegő gyulladást okozzon. Emellett a kesztyű, a meleg zokni, a sapka vagy a fejvédő viselése is kötelező! Sőt, a futócipődre is vess egy pillantást, győződj meg róla, hogy mozgás közben melegen tartja a lábad, és a csúszós utakon a tapadóképességének hála biztosan nem töröd össze magad.

3. Figyelj oda a környezetedre

A téli futás megköveteli, hogy a környezetedre is összpontosíts. Elég egy figyelmen kívül hagyott hóbucka, egy jeges útszakasz, hogy megsérülj és jó darabig csak a szoba ablakából gyönyörködhess a tájban. Ezért próbálj meg minél inkább az útra koncentrálni. Ha erre odafigyelsz, azzal már biztonságosabbá teheted a kinti edzést, miközben felfedezheted a téli táj szépségeit.

4. Vedd figyelembe a hőmérsékletet

Mindenkinek más a hőérzete, valakinek a legnagyobb fagy meg se kottyan, míg mások tíz fokban is vacognak. Ahhoz, hogy komfortosan érezd magad futás közben, fontos, hogy tisztában legyél a saját hőérzeteddel. Én például nyolc fok alatt biztosan nem teszem ki a lábam a lakásból, megelégszem a kellemesen befűtött konditerem adta lehetőségekkel. Hiszen a futásnak nem az a lényege, hogy sanyargasd a tested, hanem, hogy kikapcsolj, levezesd a felgyülemlett feszültséget és fokozatosan javíts az állóképességeden.

Nyitókép: martin-dm/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: