4 hazai zarándokút, ahol megtalálhatod a testi-lelki békét

A lépések üteme, a légzés ritmusa és a friss levegő megnyugtató. Az ismeretlen táj láttán megszülethet bennünk a válasz, amit már régóta keresünk. Mindenki, aki zarándokútra vállalkozik, egyben megteszi az első lépést önmaga felé.

Sétáltam már dühből, amikor azt éreztem, hogy megremegnek a házak a lépéseim erejétől. De gyalogoltam már felhőtlen örömmámorban is, amikor a pillekönnyű lépteim alig érintették a talajt. Bolyongtam már céltalanul, hosszú órákon át a sötétben, válaszokat keresve a miértekre, és volt, hogy nyakamba vettem a hajnali várost, elmerülve a kora reggeli csendben. Amennyire csak vissza tudok emlékezni, a nagy sétákhoz és túrákhoz nekem mindig érzelmek társultak. Hol boldogság, hol végtelen szomorúság és a kettő közötti spektrum minden árnyalata. Amikor beteg vagyok, a gyógyulásom első jele mindig az, hogy rövid sétára indulok a friss levegőn. De az első hóesés is örökösen csavargásra csábít. Gyakran vágok neki az erdőnek gyalog, különösen, amikor meg akarom hallani a saját gondolataimat, és rendet tenni köztük. Értékes, tiszta ötletek törnek a felszínre ilyenkor, miközben érzem, hogy a testem minden porcikáját átjárja valami rejtélyes erő.

Úton  önmagunkhoz

Ha kellő időt töltünk a természetben, akkor az egyszer csak olyan lesz, mint egy metafora, és utat mutathat akkor is, amikor úgy érezzük, nem találunk kiutat az élet útvesztőiből. Ilyenkor azt érezhetjük, hogy a lelkünk hazatalál, és amit kerestünk, az mindig is a miénk volt. Egy hosszú út után teljesen más perspektívából tekintünk az életünkre, a világra, a kapcsolatainkra, ami megváltoztathatja az értékrendszerünket és az önmagunkhoz fűződő viszonyunkat is.  Szimbolikus értelemben az ilyen utazások egyfajta beavatások, amik képesek visszavezetni minket az önmagunkba vetett hithez.

Lelki iránytű

Mindannyiunk számára léteznek helyek, ahova újra és újra visszatérünk, mert az érzések, amiket kiváltanak belőlünk, jók és megbízhatóak. Az idegen helyek viszont meglephetnek minket az ismeretlenségükkel, az új benyomás által olyan válaszokat fedezhetünk fel magunkban, amiket máshol nem találtunk meg. Így talán még inkább érthető az, hogy miért indul el évente több százezer ember a Szent Jakab-úton, ami a világörökség ősrégi zarándokútja. A zarándoklat során egy fizikai utat járunk be gyalog, miközben érzelmi síkon is útra kelünk.

Hiszek a természet és a benne eltöltött idő lelket tápláló erejében. És a zarándoklat élményét megtapasztalhatjuk a saját hazánkban is. A helyi magánzarándoklatok menedéket adhatnak mindazoknak, akik egy kis időre hátat fordítanának az olyan világban zajló eseményeknek, amikre nincs hatásuk. Az ilyen személyes küldetések segítenek abban, hogy visszavegyük az irányítást az életünk felett, és meglássuk a jót egy töredezett világban.

1. Gyöngyök útja

A Via Margaritarum zarándokút két fontos kegyhelyet köt össze: Mátraverebély-Szentkutat és Mariazellt. A folyamatosan járható útvonal történelmi és egyházi szempontból is kiemelkedő településeket érint. A körülbelül 760 kilométeres út hazánk gyönyörű és változatos tájait szeli át.

2. Mária út

Hazánkban gyakran találkozhatunk a lila színű ’’M’’ betűvel a turistajelzéseken, ami a Mária út szimbóluma. A zarándokút két útvonalból áll – egy észak-déli és egy nyugat-keleti irányúból – és mindkettő áthalad Magyarországon. A Közép-Európa szent helyeit összekötő túra utak közül a legnagyobb.

3. Szent Erzsébet út

Szent Erzsébet kultusza erősen él még ma is. 2007-ben született meg az ötlet, hogy létrehozzanak egy olyan túraútvonalat, ami Sárospataktól Kassáig összeköti a Szent Erzsébet emlékhelyeket. Az útvonal az Árpádházi-szent életének állomásai mellet, szakrális helyeket is érint.

4. Szent Jakab-út

Az El Camino zarándokút magyarországi szakasza Budapestről indul és a lébényi Szent Jakab templomhoz vezet. A beszámolók szerint az útvonal hangulata, lelkisége és felépítése hasonló, mint a spanyolországi zarándokúté. A tájékozódást az egész szakaszon a jellegzetes fésűkagyló vagy sárga nyilú jelzés segíti.

Az itthoni zarándokutak mindenki számára nyitottak, akik lélektúrára indulnának a gyönyörű természetben.

Nyitókép: Ruben Earth/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

    Legnépszerűbb cikkek: