4 jel, hogy ideje lecserélned a sminkcuccaidat

Nemcsak az ételeknek, a kozmetikai termékeknek is van lejárati ideje és érdemes ezeket legalább annyira komolyan venni, mintha az étkezésünkről lenne szó.

Hacsak nem jársz talpig sminkben az év minden napján, vélhetően veled is előfordult már, hogy jóval tovább kitartott egy-egy kozmetikai terméked, mint ahogyan optimálisan fel kellett volna használnod. Sokszor el is feledkezünk arról, hogy lecsekkoljuk a rúzsunk, alapozónk és a szemfestékeink szavatosságát, pedig a lejárt sminktermékek legalább akkora problémát okozhatnak, mint a lejárt élelmiszerek. Könnyen gondolhatnánk azt, hogy semmi bajunk nem lehet, ha még a tavalyi szempillaspirált kenjük magunkra, ha pedig kifejezetten szeretünk egy rúzst, eszünk ágában sincs tőle megválni. Pedig az igazság az, hogy amint kibontunk egy sminkterméket, az óra ugyanúgy elkezd ketyegni, mint az élelmiszereknél. És ahogyan a lejárt tejtermékkel sem szórakozunk, úgy ideje, hogy ugyanilyen óvatossággal tekintsük a neszesszerünkre is. 

A lejárt sminktermékek használata ugyanis számtalan problémát okozhat: bőrszárazságot, kiütéseket, pattanásokat, allergiás reakciókat, sőt gyulladást is. Érdemes tehát átnézni a sminkes fiókodat, eláruljuk, mi az a 4 árulkodó jel, ami arra utalhat, hogy ideje elköszönnöd a barátaidtól.

1. A lejárt szavatossági idő

Fotó: Getty Images

Bármennyire is bagatellnek hangzik, a legtöbb ember nem szokta nézegetni a kozmetikai termékek csomagolásán látható piktogramokat. Pedig ezek egyértelműen jelzik, hogy a felbontástól számítva mennyi időd van a kedvenc terméked előnyeit élvezni: a kis tubus mellett található szám azt az időtartamot jelzi, ami alatt biztonságosan felhasználhatod a terméket. Ez a legtöbb esetben 3-12 hónapra tehető, ám ez típustól, márkától és a benne lévő összetevőktől is függ. A naptejek és a parfümök azok (mert bizony a parfümöknek is van szavatossági ideje!), amik általában hosszabb ideig használhatóak, ezek olykor 3 évig is húzzák a felbontást követően. A szemhéjpaletták is viszonylag hosszú élettartamúak, de 2 év után érdemes megválni tőlük, az érzékeny szembőr ugyanis könnyen gyulladásba kerül miattuk. Az alapozók, primerek közel egy évig, a szempillaspirálok azonban csak néhány hónapig jók, utóbbiak ráadásul könnyen összeszedik a baktériumokat, így nem érdemes kockáztatni az érlelésükkel.

A lejárati dátumok tehát nagyon jó indikátorok, ugyanakkor nincs kőbe vésve a dátum, előfordulhat, hogy hamarabb tönkremennek a vártnál, például mert túlzottan meleg van a szobában, ahol tárolod őket. Olyan ez, mint az élelmiszereknél: attól, mert a tej elméletben még fogyasztásra alkalmas, még ne idd meg, ha a nyári kánikulában elfelejtetted berakni a hűtőbe. Érdemes tehát más jeleket is figyelembe venni a szelektáláskor.

2. A megváltozott állag is gyanúra ad okot

Ha azon kapod magad, hogy a kedvenc alapozód kiszáradt, vagy a szempillaspirálod túl ragacsos lett, nem érdemes kockáztatni a használatával. A textúra változása ugyanis legtöbbször arra enged következtetni, hogy eljárt az idő a termék felett, ezekre a jelekre pedig fontos figyelni. Ha a rúzsod elkezdi szárítani az ajkaidat, ha sűrűbb a krémed a megszokottnál, vagy vizesebb az állaga, mint korábban, inkább cseréld le.

3. Az elszíneződés sosem jó jel

Ahogy a gyümölcsök, zöldségek esetében sem túl jó ómen, ha elkezd változni a színük, úgy a kozmetikai termékeknek sem színváltósra vannak kitalálva. (Kivéve természetesen a ’90-es években hódító rúzsokat, amiket pont ezért imádtunk, de nagyon bízunk benne, hogy ebből már végképp nem rejtőzik egy sem a neszidben.) Miközben egy alapvetően színezett termék, például szemfesték esetében ez a folyamat látványosabb lehet, egy hidratáló krémnél már nehezebb fülön csípni ezt a folyamatot. Lehet, hogy észre sem veszed – főleg egy pumpás terméknél –, amikor rutinszerűen bekened vele az arcodat. Érdemes ezért egy pillanatra megállni és megfigyelni a krémet: ha egy kissé sárgás, pinkes, netalántán barnás elszíneződést veszel észre, akár csak 1-1 cseppben is, itt az idő, hogy megszabadulj tőle.

4. Furcsa illata van

Fotó: Getty Images

Egy illatosított termék elképzelhető, hogy természetes módon veszít illata intenzitásából az idő előrehaladtával, ám az korántsem egészséges, ha új, furcsa, olykor kellemetlen aromák áradnak a kozmetikumaidból. Mindannyian tudjuk, mire gondolunk: egy régi spirál, egy lejárt rúzs szinte kivétel nélkül jellegzetes, szúrós illatot áraszt magából, amikor eljárt felette az idő. Ha már szagot fogtál, egyértelmű, mi a teendőd: a kukában a helye!

Természetesen mindannyian nehezen válunk meg a szeretett sminktermékeinktől, főképp akkor, ha sok pénzt áldoztunk rájuk, nem is beszélve arról, ha idő közben esetleg már ki is vonták a forgalomból kedvencünket. Azonban jusson eszedbe, hogy sokkal drágább lesz a bőrgyógyászhoz szaladgálni egy lejárt szempillaspirál miatt, mintha beruházol egy új, friss termékre. Hidd el, a lelkednek is jót tesz majd a váltás!

 

Nyitókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Legnépszerűbb cikkek: