4 jó okot is mondunk, miért fontos a mézfogyasztás időskorban

A méz jótékony hatásairól már olvashattál, de hogy miért különösen fontos a mézfogyasztás időskorban, arról talán még nem hallottál. Pedig van pár nyomós ok, amiért érdemes ma is egy-két kanál mézzel kínálni Aput vagy a Nagyit!

Dehidratáció, emésztési zavarok, szív és érrendszeri problémák. Október az idősek hónapja, ezért hadd emeljünk most ki néhány olyan főként idősekre jellemző problémát, amelynek orvoslásában hatékonyan segíthet a méz.

Az agy jóllétére!

Szépkorú szeretteinkre gyakran jellemző, hogy nem találják a megfelelő szavakat, összetévesztik az unokák nevét, vagy a legkisebb probléma megoldására is kétségbeesetten kérnek segítséget. A feledékenység korral jár szoktuk mondani, pedig a kognitív funkciók csökkenése csak bizonyos mértékig természetes folyamat. A méz gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek csökkenteni az oxidatív stresszt és az agysejtek károsodását. Emellett javítja a memóriát és a koncentrációt, valamint hozzájárul a mentális egészség fenntartásához. Már napi 2 kanál napraforgó krémméz is hozzájárulhat az agy frissességének fenntartásához.

Ez szívügy

Az életkor előrehaladtával az érfalak rugalmassága csökken, és a vérnyomás is emelkedhet, ami szívbetegségekhez vezethet – különösen genetikai hajlam és egészségtelen életmód mellett. Az időskori szív- és érrendszeri problémák megelőzésében is segítség lehet az édes nektár, hiszen a benne található antioxidánsok és gyulladáscsökkentő vegyületek révén csökkenti az oxidatív stresszt, szabályozza a vércukorszintet és mérsékelheti a szívbetegségek kockázatát. A tavaszi vegyes virágméz napi kétszeri, 2-2 kávéskanálnyi fogyasztása hatékony kiegészítő megoldás a problémák megelőzésére és a meglévő panaszok kezelésére.

Fotó: BeoBee Méhészet

Az emésztésben is segít a méz

Az öregedéssel az emésztőenzimek szintje csökkenhet, ami nehezíti a tápanyagok hatékony lebontását és felszívódását, s a szervezet anyagcseréje is lelassul. Ráadásul a szépkorúakat gyakran kínozzák olyan emésztési zavarok, mint a reflux, a székrekedés, vagy különböző bélproblémák. A méz gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, valamint elősegíti a jó baktériumok növekedését a bélben – ezzel is támogatva az emésztést. A gesztenyeméz napi kétszeri, 1-1 kanálnyi fogyasztásával természetesen támogathatjuk az emésztőrendszer egészségét.

Hidratáció, hidratáció!

Az életkor előrehaladtával csökken a szomjúságérzet, pedig a szervezetnek ugyanúgy napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége a megfelelő működéshez. A dehidratáció súlyos húgyúti fertőzéseket, keringési zavarokat, tüdő- és fogproblémákat, vesekövet eredményezhet, illetve csökkenti az agyműködést. Építsünk be szeretteink étrendjébe naponta 1 bögre akácmézes hidratáló italt! A méz megköti a nedvességet, ugyanakkor a benne található cukrok és nyomelemek támogathatják az elektrolit-egyensúlyt, és segítenek leküzdeni a dehidratáció okozta gyengeséget és kimerültséget.

„A mézfogyasztás nincs életkorhoz kötve, tápláló összetevői és egészségügyi előnyei minden életkorban hasznosak lehetnek. A mézfajták mindegyike gazdag tápanyagokban, tartalmaz antioxidánsokat, antibakteriális és hidratáló hatású. Épp ezért az időseket és mindenkit buzdítunk a magyar termelői mézek rendszeres fogyasztására” tette hozzá Gál Attila, a BeoBee Méhészet vezető méhésze.

Nyitókép: BeoBee Méhészet

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)