5 kihagyhatatlan kulturális program, amelyre érdemes ellátogatni idén ősszel

A kultúrjunkie-k legnagyobb örömére elképesztően sokszínű programmal érkezik az ősz második hónapja – októberben több kulturális fesztivált, kiállítást, előadást és workshopot is meglátogathatunk.

Tombor Zoltán: Fényterápia című kiállítása

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mai Manó Ház (@maimanohouse) által megosztott bejegyzés


Tombor Zoltán fotográfus nevét mindenki jól ismeri a nemzetközi divatszakmában. A magyar fényképész az elmúlt 20 évben számos világhírű márkával, alkotóval dolgozott együtt, munkáit olyan neves magazinok publikálták mint a Vogue, a Time, a Kinfolk és a Harper’s Bazaar. Első önálló, intézményi kiállítására nemrég mi is ellátogattunk, így nyugodt szívvel ajánljuk mindenkinek – még azoknak is, akik ritkán járnak múzeumokban, galériákban. Ugyanis a Fényterápia című tárlaton nemcsak a legismertebb divatfotói láthatóak, hanem autonóm alkotói oldaláról is megismerhetjük őt azokon a fotókon keresztül, amelyeket a karanténidőszak alatt örökített meg. A befőttes üvegben úszkáló aranyhal – aminek a memóriája mindössze 3 másodpercig tart – például azt szimbolizálja, a pandémia idején milyen könnyen elvesztettük az időérzékünket.

Mikor? augusztus 31. – október 3.
Hol? Mai Manó Ház

360 Design Budapest figitális kiállítás


Idén 18. alkalommal, október 8. és 17. között rendezik meg a Budapest Design Weeket, amely fennállása óta először nemcsak Budapesten, hanem több vidéki városban is várja az érdeklődőket. A nagyszabású rendezvénysorozat 10 napon keresztül a design legkülönbözőbb területeire kalauzol el minket – a formatervezéstől a divatig, a belsőépítészettől a tervezőgrafikáig, a service designtól az UX/UI designig mindent megismerhetünk. Az online és offline programok között mindenki megtalálja a számára legszimpatikusabb opciót: nyitott stúdiókat és kiállításokat látogathatunk meg, workshopokon vehetünk részt, az előadásokon és kerekasztal beszélgetéseken pedig érdekes diskurzusokat hallgathatunk. Az egyik legígéretesebb program a 360 Design Budapest figitális (=fizikai és digitális) kiállítás, ahol idén az innovatív designvállalkozások, a feltörekvő pályakezdők és a regionális formatervezők is lehetőséget kapnak különleges alkotásaik bemutatására.

Mikor? október 4. – 11.
Hol? Bálna Budapest

Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

margófeszt (@margofeszt) által megosztott bejegyzés


„Az idén épp 210 éve született Liszt Ferenc az egyetemes zenetörténet egyik legragyogóbb csillaga, olyan kivételes tehetségű és hatású művész, akit több nemzet vall magáénak, ő azonban következetesen magyar alkotóként határozta meg önmagát. Sokan az első komolyzenei »rocksztárként« tekintenek rá, mások szakrális műveit tartják alkotói pályája csúcsának. Egy biztos: az életművét jellemző lenyűgöző minőség, műfaji és formai gazdagság olyan érték, amely számunkra is mértékadó, meghatározó iránytű. Fontos, hogy ne megközelíthetetlen, köztéri szoborként láttassuk Lisztet, hanem közel hozzuk őt a ma emberéhez” – mondta Káel Csaba, a rendezvénysorozatot életre hívó Müpa vezérigazgatója, aki ezzel remekül összefoglalta a fesztivál célját. A Liszt Ünnep összművészeti programkavalkádja valóban mindenki számára elérhetővé és fogyaszthatóvá teszi a kortárs előadók, művészek alkotásait, a klasszikus zenét. A kulturális fesztivál programjában a 10. Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár is szerepel, de olyan fiatal, feltörekvő tehetségek előadásait is meghallgathatjuk mint Дeva (Deva – Takács Dorina), Saya Noé (Kőrös Mimi) és Bozóky Felícia Lili.

Mikor? október 8. – 24.
Hol? több helyszín

CAPAZINE – LET’S EAT

Capa központ kulturális program
Fotó: Capa Központ/Facebook

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ harmadik alkalommal rendezte meg a CAPAZINE workshopot. A közel egyéves munkafolyamat során fotográfusokból, képzőművészekből, food stylistokból és szakszövegírókból álló csoportok hozták létre azokat a projekteket, amelyek az étel, az étkezés és a fotográfia kapcsolatát tárják fel. A különleges művek megalkotása során a résztvevők az evést mint hétköznapi cselekvést, másfelől mint politikai és közösségi életre hatást gyakorló tettet vizsgálták – így született meg az a csoportos kiállítás, amely a CAPAZINE – LET’S EAT címet kapta. 

Mikor? október 1. – 16.
Hol? Capa Központ

5. ARC óriásplakát kiállítás

ARC

„A gazdagok még gazdagabbak lettek, a szegények még szegényebbek és még többen szegények, a környezetünkre még magasabbról tesznek azok, akiknek vigyáznia kellene rá, a gazdaság még kevésbé emberi, pedig az emberekből él, a pénz pedig még nagyobb úr, mert a hatalmi erők szemrebbenés, együttérzés és részvét nélkül préselték ki, amit csak lehet ebből a tragikus helyzetből. Ami azt jelenti, hogy idén bőven van dolgunk, témánk, és persze plakáthelyünk” – olvasható a 21. ARC közérzeti pályázat felhívásában. Az ARC plakátkiállítás szervezői hívószónak idén az „Életjelet” választották, és a pályázók rendkívül sokoldalúan közelítették meg a témát. Természetesen az alkotások a világjárványra, illetve a karanténidőszakra is reflektálnak, de társadalomkritikából, politikai utalásokból és fekete humorból sincs hiány a Bikás parkban kiállított plakátok között. 

Mikor? szeptember 17. – október 17.
Hol? Bikás Park

Nyitókép: Keszthelyi Timi/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: