4 könyv, 4 szövevényes történet a párkapcsolatokról

A Valentin-nap sokak számára ad alkalmat arra, hogy kifejezzék szerelmüket. Azonban mi a szív alakú lufikon túllépve, olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amik valóban elgondolkodtatnak minket a férfi-női kapcsolatokról. 

Laura Barnett: Variációk egy párra

Variációk egy párra
Park Könyvkiadó, 3315 Ft

Adott két fiatal egyetemista, akik egy véletlen biciklibaleset révén találkoznak, és egymásba szeretnek. Aztán olvashatunk a történetükről, de nem egy, hanem mindjárt három variációban mesélik el szövevényes kalandjaikat! A számtalan megválaszolatlan „mi lett volna, ha?” kérdésre ebben a könyvben találunk válaszokat. Párhuzamosan követhetjük, ahogy a különböző döntések hatására a szerelmek, a művészi tehetség és az emberi kapcsolatok változnak a főhősök életében. Eva és Jim történetét egyetemista koruktól időskorukig követhetjük végig, és közben ámulhatunk, hogy az apró döntések hogyan befolyásolják életüket, miközben a végzet (ha egyáltalán nevezhetjük így…) folyamatosan egymás felé sodorja őket. Garantáljuk, hogy a könyv elolvasása után néhány napig mindenki elképzeli régi szerelmeit és eljátszik a gondolattal, hogy „mi lett volna, ha?”.

Jill Santopolo: A fény, amit elvesztettünk

A fény, amit elvesztettünk - Két élet. Két szerelem. Egy választás.
21. Század Kiadó, 3505 Ft

Lucy és Gabe szerelme 2001. szeptember 11-én lobbant fel. Azon a napon nemcsak az USA változott meg, hanem a két egyetemista élete is. Sorsuk azonban nem szorosan egymás mellett halad, Gabe fotós-újságíró lesz a Közel-Keleten, Lucy pedig New Yorkban talál kreatív munkát. A könyv számomra az első szerelem megmásíthatatlan erejéről szól. Akárhogy is változik az életünk, válunk felnőtté és hozunk komoly döntéseket, az első szerelem felbukkanása az életünkben mindig hatással lesz ránk – főleg, ha olyan szenvedélyes, mint Lucy és Gabe esetében.

Márai Sándor: Az igazi

Mária Sándor: Az igazi
Helikon Kiadó Kft., 3699 Ft

Ha úgy érezzük, teljes rálátásunk van az emberi kapcsolatainkra, ez a könyv megcáfol minden magabiztosságunkat. Márai Sándor mélylélektani regénye kendőzetlenül néz szembe azzal, hogy férfi és nő hogyan éli meg ugyanazt a házasságot. Az 1941-ben íródott könyvben a feleség és a férj monológján keresztül ismerjük meg egy elromlott, majd idővel felbomlott házasság történetét. Nincs mese, a női és férfi viszonyok mit sem változtak, a szerelmi háromszög dinamikája egy házasságban ma éppen olyan indulatokat és szenvedélyt vált ki, mint 80 éve. Márai a polgári élet magányosságával együtt ábrázolja, hogy a mesékben megírt eszményi Igazi képe mit jelent(het) a hétköznapokban. Ha elfogadsz egy tanácsot, a könyv elolvasása előtt készíts elő ceruzát, mert az életbölcsességek tucatjait tartalmazó könyvben biztosan te is találsz majd olyan mondatot, amit egy életre megjegyeznél.

Szabó Magda: Megmaradt Szobotkának

Szabó Magda
Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft., 3990 Ft

A mindenen átívelő szerelem igaz történetét dolgozza fel Szabó Magda könyve, egyben két becsületes ember örök tiszteletadása egymásnak a regény. Szabó Magda férje, Szobotka Tibor halála után bezárkózott és egy év alatt megírta a férfi naplói és feljegyzései alapján azt a kötetet, ami méltón mutatja be korábban (politikai okokból) rendszeresen mellőzött társát és a szerelmük történetét. Vallomásokat olvashatunk Szobotka naplójából, majd utána Szabó Magda kiegészítéseivel megismerhetünk egy szerény, de végtelenül tehetséges polgár embert. Az író házaspár legendás kapcsolata valódi bizonyítéka annak, hogy a szerelem nemcsak a filmvásznon létezik, hanem a nehézségekkel megterhelt hétköznapokban is. Az ilyen könyvek mindig alázatra tanítanak. Nem könnyű olvasmány, de az életre tanító mondatok és a hiteles korrajz minden szempontból élvezhetővé teszi ezt a csodás kötetet.

Szerző: Urbán Anikó
Nyitókép: Moyo Studio/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: