Kóstoltál már akácvirág gint vagy pezsgős rántott bodzavirágot? Itt az ideje megízlelni a közelgő nyár zamatát! Nincs más dolgunk, mint kimenni a szabadba, és élvezni azokat az ételeket és italokat, amikhez mi magunk gyűjtöttük az alapanyagot.
A virágok mindig is rabul ejtették az emberek szemét és lelkét. A viktoriánus korban az érzelmeket – szerelmet, vágyat, féltékenységet – virágnyelven közvetítették, a világ nagy költői pedig ódákat írtak egy-egy szépséges növényhez. Manapság egyre nagyobb teret hódítanak a virágok a gasztronómiában is. De tévedünk, ha azt hisszük, hogy a színes szirmok fogyasztása a modern idők új hóbortja! Már az ókori Római Birodalomban is gyönyörű rózsakerteket ápoltak, és az illatos virágokból bőven jutott a konyhákba is. Sisi királynő pedig egyenesen rajongott a kandírozott ibolyáért és a lila virágfejekből készült fagylaltért. A régi szakácskönyvek megsárgult lapjain meglepő módon számos virágos receptre bukkanhatunk. Az egyszerű ételek sosem nélkülözték a kertek és rétek virágait: a körömvirágot, a levendulát vagy a bodzavirágot. A legtöbb ehető virágról elmondható, hogy egyben gyógynövény is, így szépségük és finom illatuk mellett, bizony jó hatással vannak a szervezetre is.
Gyűjtés, lépésről lépésre
A május az év legvirágosabb hónapja, de az idei tavasz picit hűvösebb az átlagosnál, minden virág a megszokottnál később nyílik. Ennek az időszaknak két népszerű virága van, az akác- és a bodzavirág, amikből izgalmas ételek és italok készíthetők, ráadásul teljesen ingyen hozzájuk juthatunk. Van azonban néhány tanács, amit feltétlenül be kell tartanunk, hogy a növénygyűjtés örömteli, a belőle készült étel pedig valóban finom és egészséges legyen.
- Csak olyan növényt szedjünk, amit teljes biztonsággal felismerünk.
- Sose gyűjtsünk autóutak mellől, gyárak közelében, vagy olyan területen, amiről azt feltételezzük, hogy szennyezett.
- A gyűjtéshez válasszuk a napos, déli órákat, mert ekkorra a reggeli harmat már felszárad, és a virágok ilyenkor a legszebbek, legillatosabbak.
- Mindig csak annyit gyűjtsünk, amit biztosan fel is használunk.
- A virágokat, gyógynövényeket, szedjük kosárba, esetleg papír- vagy textil szatyorba, jól elkülönítve egymástól a különböző fajokat.
- Sose feledkezzünk meg a megfelelő öltözetről, ollóról, innivalóról, harapnivalóról, és tűző nap esetén kalapról, esetleg fényvédő krémről.
Finom, édes, illatos: bodza
A Fekete bodza (Sambucus Nigra) egy fás szárú cserje, ami májustól júniusig virágzik. Az erdőszéleken és az elhagyott területeken élő bodzabokor felér egy patika erejével. A tenyérnyi, ernyőszerű fehér virágokból sárga virágpor hullik, finom illatát semmivel sem lehet összetéveszteni. A kora nyáron gyűjtött virágokból egész évben készíthetünk ízletes teát, ami meghűléskor különösen jó hatással van a gyengélkedő szervezetre. Terméséből ízletes lekvár és szörp készíthető, ami kitűnő vitaminforrást nyújt minden évszakban. A természetben viszont megtalálható mérgező hasonmása is, a gyalogbodza (Sambucus ebulus), ami egy lágyszárú, évelő növény. Virágai rózsás árnyalatúak és kellemetlen szagúak, semmiképp se gyűjtsünk róla.
Bodzalikőr házilag
A bodzavirág illata jelzi, hogy hamarosan kezdődik a nyár. A finom illatú virágokból a hagyományos szörpön kívül készíthetünk likőrt, ami önmagában fogyasztva is nagyon ízletes, de alapja lehet egy finom, nyári koktélnak is.
Hozzávalók:
- 10 nagy fej bodzavirág
- 50 g porcukor
- ½ liter vodka
- egy kisebb (kezeletlen) citrom, felkarikázva
Elkészítés:
Rázzuk le a bogarakat, és távolítsuk el a leveleket a virágokról, majd tegyük őket egy széles szájú üvegbe. Finoman nyomkodjuk bele a kezünkkel. Ezután mehet bele a porcukor, majd a vodka, végül a citrom. A citromkarikák egyfajta nehezékként is működnek, hogy a virágokat a folyadékban tartsák. Zárjuk le az üveget, és tegyük sötét, hűvös helyre egy hónapra. Néha finoman rázogassuk meg az üveg tartalmát, hogy a porcukor biztos elolvadjon benne. A megfelel idő elteltével szűrjük le az üveg tartalmát egy kávéfilteren, és tároljuk hűtőben. 6 hónapig eláll.
Pezsgős, rántott bodza
A bodzavirágból mindig kell, hogy jusson a tányérra is. Főleg azután, ha egyszer megkóstoltuk a pezsgős, rántott bodzavirágot.
Hozzávalók:
- 10-12 bodzavirág
- 1 tk sütőpor
- csipetnyi só
- 150 ml pezsgő
- 1 tojás
- 10 dkg liszt
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit. Sűrű, palacsintatészta jellegű masszát kell kapnunk. Mártsuk bele a virágokat, és nem túl forró olajban néhány perc alatt süssük aranybarnára. Kínáljuk porcukorral meghintve.
Gyönyörű fehér fürtök: akác
Az akácfák (Robinia pseudoacacia) virágai késő tavasszal édes illattal töltik meg a levegőt. Szinte mindenkinek van emléke arról, ahogy gyerekként a húsos, fehér virágokat majszolja. A fehér akác májustól júniusig bontja virágait, amik fürtökben lógnak le az ágairól. A legismertebb étel, a palacsintabundában sült akácvirág. De finom aromájának köszönhetően, a konyhai felhasználása sokszínű, gyógyteaként pedig köhögéscsillapító, és ízletes szörp is készíthető belőle.
Hamis akácgin
A hamis akácgin elkészítése pofonegyszerű, de ezzel a mézes-virágos aromájú itallal bárkit leveszünk a lábáról.
Hozzávalók:
- 4 fürt virág
- fél liter vodka
Elkészítés:
A virágokról rázzuk le a bogarakat, és távolítsuk el a leveleket, majd tegyük egy széles szájú üvegbe. Öntsük rá a vodkát, zárjuk le, és tároljuk sötét, hűvös helyen 3-4 napig. Finoman rázogassuk meg minden nap az üveg tartalmát. Az idő elteltével szűrjük steril üvegbe, és tároljuk hűtőben. 6 hónapig eláll. Fogyasszuk önmagában, vagy kínáljuk hideg szódával és citrusokkal.
Akácvirágos tápiókapuding
Ha egy izgalmas, vegán desszertre vágyunk, akkor feltétlenül próbáljuk ki az akácvirágos tápiókapudingot friss eperrel és málnával.
Hozzávalók:
- 50 g apró szemű tápióka puding
- 150 ml víz
- fél vaníliarúd kikapart belseje
- 200 ml kókusz tej
- 100 ml akácvirág szörp
- friss eper és málna
Elkészítés:
Tegyük a tápiókát a vaníliával együtt egy fazékba, öntsük rá a vizet, és 15-20 percig hagyjuk állni. Amikor a tápióka felszívta a vizet, öntsük hozzá a kókusztejet, és lassú tűzön kezdjük el főzni. Amikor a puding állag kezd kialakulni, öntsük hozzá az akácvirágszörpöt is. Ha az állagát megfelelőnek találjuk, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk hűlni. Amikor már langyos, akkor a friss gyümölcsökkel, vagy gyümölcspürével rétegezve töltsük tálkákba, és máris fogyaszthatjuk.
Nyitókép: Westend61/GettyImages