4 koranyári desszert és alkoholos ital recept akác- és bodzavirágból

Kóstoltál már akácvirág gint vagy pezsgős rántott bodzavirágot? Itt az ideje megízlelni a közelgő nyár zamatát! Nincs más dolgunk, mint kimenni a szabadba, és élvezni azokat az ételeket és italokat, amikhez mi magunk gyűjtöttük az alapanyagot.

A virágok mindig is rabul ejtették az emberek szemét és lelkét. A viktoriánus korban az érzelmeket – szerelmet, vágyat, féltékenységet – virágnyelven közvetítették, a világ nagy költői pedig ódákat írtak egy-egy szépséges növényhez. Manapság egyre nagyobb teret hódítanak a virágok a gasztronómiában is. De tévedünk, ha azt hisszük, hogy a színes szirmok fogyasztása a modern idők új hóbortja! Már az ókori Római Birodalomban is gyönyörű rózsakerteket ápoltak, és az illatos virágokból bőven jutott a konyhákba is. Sisi királynő pedig egyenesen rajongott a kandírozott ibolyáért és a lila virágfejekből készült fagylaltért. A régi szakácskönyvek megsárgult lapjain meglepő módon számos virágos receptre bukkanhatunk. Az egyszerű ételek sosem nélkülözték a kertek és rétek virágait: a körömvirágot, a levendulát vagy a bodzavirágot. A legtöbb ehető virágról elmondható, hogy egyben gyógynövény is, így szépségük és finom illatuk mellett, bizony jó hatással vannak a szervezetre is.

Gyűjtés, lépésről lépésre

A május az év legvirágosabb hónapja, de az idei tavasz picit hűvösebb az átlagosnál, minden virág a megszokottnál később nyílik. Ennek az időszaknak két népszerű virága van, az akác- és a bodzavirág, amikből izgalmas ételek és italok készíthetők, ráadásul teljesen ingyen hozzájuk juthatunk. Van azonban néhány tanács, amit feltétlenül be kell tartanunk, hogy a növénygyűjtés örömteli, a belőle készült étel pedig valóban finom és egészséges legyen.

  1. Csak olyan növényt szedjünk, amit teljes biztonsággal felismerünk.
  2. Sose gyűjtsünk autóutak mellől, gyárak közelében, vagy olyan területen, amiről azt feltételezzük, hogy szennyezett.
  3. A gyűjtéshez válasszuk a napos, déli órákat, mert ekkorra a reggeli harmat már felszárad, és a virágok ilyenkor a legszebbek, legillatosabbak.
  4. Mindig csak annyit gyűjtsünk, amit biztosan fel is használunk.
  5. A virágokat, gyógynövényeket, szedjük kosárba, esetleg papír- vagy textil szatyorba, jól elkülönítve egymástól a különböző fajokat.
  6. Sose feledkezzünk meg a megfelelő öltözetről, ollóról, innivalóról, harapnivalóról, és tűző nap esetén kalapról, esetleg fényvédő krémről.

Finom, édes, illatos: bodza

Fotó: Westend61/GettyImages

A Fekete bodza (Sambucus Nigra) egy fás szárú cserje, ami májustól júniusig virágzik. Az erdőszéleken és az elhagyott területeken élő bodzabokor felér egy patika erejével. A tenyérnyi, ernyőszerű fehér virágokból sárga virágpor hullik, finom illatát semmivel sem lehet összetéveszteni. A kora nyáron gyűjtött virágokból egész évben készíthetünk ízletes teát, ami meghűléskor különösen jó hatással van a gyengélkedő szervezetre. Terméséből ízletes lekvár és szörp készíthető, ami kitűnő vitaminforrást nyújt minden évszakban. A természetben viszont megtalálható mérgező hasonmása is, a gyalogbodza (Sambucus ebulus), ami egy lágyszárú, évelő növény. Virágai rózsás árnyalatúak és kellemetlen szagúak, semmiképp se gyűjtsünk róla. 

Bodzalikőr házilag

A bodzavirág illata jelzi, hogy hamarosan kezdődik a nyár. A finom illatú virágokból a hagyományos szörpön kívül készíthetünk likőrt, ami önmagában fogyasztva is nagyon ízletes, de alapja lehet egy finom, nyári koktélnak is.

Hozzávalók:

  • 10 nagy fej bodzavirág
  • 50 g porcukor
  • ½ liter vodka
  • egy kisebb (kezeletlen) citrom, felkarikázva 

Elkészítés:

Rázzuk le a bogarakat, és távolítsuk el a leveleket a virágokról, majd tegyük őket egy széles szájú üvegbe. Finoman nyomkodjuk bele a kezünkkel. Ezután mehet bele a porcukor, majd a vodka, végül a citrom. A citromkarikák egyfajta nehezékként is működnek, hogy a virágokat a folyadékban tartsák. Zárjuk le az üveget, és tegyük sötét, hűvös helyre egy hónapra. Néha finoman rázogassuk meg az üveg tartalmát, hogy a porcukor biztos elolvadjon benne. A megfelel idő elteltével szűrjük le az üveg tartalmát egy kávéfilteren, és tároljuk hűtőben. 6 hónapig eláll.

Pezsgős, rántott bodza

A bodzavirágból mindig kell, hogy jusson a tányérra is. Főleg azután, ha egyszer megkóstoltuk a pezsgős, rántott bodzavirágot.

Hozzávalók:

  • 10-12 bodzavirág
  • 1 tk sütőpor
  • csipetnyi só
  • 150 ml pezsgő
  • 1 tojás
  • 10 dkg liszt
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

Keverjük össze a tészta hozzávalóit. Sűrű, palacsintatészta jellegű masszát kell kapnunk. Mártsuk bele a virágokat, és nem túl forró olajban néhány perc alatt süssük aranybarnára. Kínáljuk porcukorral meghintve.

Gyönyörű fehér fürtök: akác

Fotó: alexandrumagurean/GettyImages

Az akácfák (Robinia pseudoacacia) virágai késő tavasszal édes illattal töltik meg a levegőt. Szinte mindenkinek van emléke arról, ahogy gyerekként a húsos, fehér virágokat majszolja. A fehér akác májustól júniusig bontja virágait, amik fürtökben lógnak le az ágairól. A legismertebb étel, a palacsintabundában sült akácvirág. De finom aromájának köszönhetően, a konyhai felhasználása sokszínű, gyógyteaként pedig köhögéscsillapító, és ízletes szörp is készíthető belőle.

Hamis akácgin 

A hamis akácgin elkészítése pofonegyszerű, de ezzel a mézes-virágos aromájú itallal bárkit leveszünk a lábáról.

Hozzávalók:

  • 4 fürt virág
  • fél liter vodka

Elkészítés:

A virágokról rázzuk le a bogarakat, és távolítsuk el a leveleket, majd tegyük egy széles szájú üvegbe. Öntsük rá a vodkát, zárjuk le, és tároljuk sötét, hűvös helyen 3-4 napig. Finoman rázogassuk meg minden nap az üveg tartalmát. Az idő elteltével szűrjük steril üvegbe, és tároljuk hűtőben. 6 hónapig eláll. Fogyasszuk önmagában, vagy kínáljuk hideg szódával és citrusokkal.

Akácvirágos tápiókapuding 

Ha egy izgalmas, vegán desszertre vágyunk, akkor feltétlenül próbáljuk ki az akácvirágos tápiókapudingot friss eperrel és málnával.

Hozzávalók:

  • 50 g apró szemű tápióka puding
  • 150 ml víz
  • fél vaníliarúd kikapart belseje
  • 200 ml kókusz tej
  • 100 ml akácvirág szörp
  • friss eper és málna

Elkészítés:

Tegyük a tápiókát a vaníliával együtt egy fazékba, öntsük rá a vizet, és 15-20 percig hagyjuk állni. Amikor a tápióka felszívta a vizet, öntsük hozzá a kókusztejet, és lassú tűzön kezdjük el főzni. Amikor a puding állag kezd kialakulni, öntsük hozzá az akácvirágszörpöt is. Ha az állagát megfelelőnek találjuk, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk hűlni. Amikor már langyos, akkor a friss gyümölcsökkel, vagy gyümölcspürével rétegezve töltsük tálkákba, és máris fogyaszthatjuk.

Nyitókép: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: