4 különleges látnivaló és egy családias fesztivál a Káli-medencében, amit ne hagyj ki a nyáron

Vár a KŐFESZT!

A KŐFESZT az egyetlen hazai kulturális fesztivál, ahol minden programon ingyen vehetsz részt.

A fesztiválok a nyár nagy slágerei, de némelyiken részt venni, már szinte felér egy külföldi nyaralás árával. Ne csüggedj, ha anyagi megfontolásból nem vettél részt eddig egyiken sem, a KŐFESZT mindenért kárpótol. Ráadásul az ország egyik legszebb pontján várja a kikapcsolódni vágyókat, idén már 4. alkalommal. A nyugalom fesztiváljának is hívott rendezvény, amelyet augusztus 3-7. között rendeznek meg, családok számára is ideális program, hiszen a gyerekek is rengeteg lehetőségből választhatnak kedvükre. Sőt, sok olyan foglalkozás lesz, ami már ritkaságszámba megy: többek között kosárfonás és nemezelés is.

Napközben irodalmi programok, lovasbemutató, kiállítások, játszóház, énektanulás várja a legszebb környékbeli helyszíneken a résztvevőket, az estéket pedig koncert és hajnalig tartó táncház zárja. A kulturális fesztiválon fellép Demjén Ferenc, Ferenczy György, Pál István Szalonna és bandája, az Anima Sound System, a Smash and Blues és Pély Barna is. S ha már ott jársz, és a helyszínek között barangolsz, akkor érdemes meglátogatnod az alábbi látnivalókat is:

1. Salföldi Major

Fotó. Salföld Major

Salföld a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében helyezkedik el, jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékekkel. A nemzeti park igazgatósága a falu határában alakította ki a Salföldi Majort 1997-ben, ahol egy működő gazdaság életét és őshonos magyar háziállatfajtákat: rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürke marhát, baromfit, pásztorkutyákat, mint például pulit, pumit és mudikat valamint lovakat, köztük a nemzeti kincsként számon tartott, kalandos történetű gidrán fajtát mutatja be. Az állatsimogató mellett ne hagyd ki a fűszer- és gyógynövénykertet sem.

2. Öreghegyi forrás és kút

Fotó: Öreghegy

A Fekete-hegyről Szentbékálla felé vezető árok oldaláról a Bocskor-kúti forrás vize folyik le. Tőle délebbre a tavak alatt karsztosodó kőzetek repedésein átszivárgó víz, bővizű forrásként jut a felszínre, ez az Öreghegyi forrás, vagy kút. Ahogy a kút mellett elhelyezett tábla jelzi: „ A bővizű forrás tiszta ivóvizét bazaltkövekből épített kőfülkével védték meg a hegyközségbe társult szőlőbirtokosok”. A nemzeti park területén fekvő szőlőhegyeken több, hasonló kúttal is találkozhatunk.

3. Varroda Ruhabutik, Mindszentkálla

Fotó. Varroda Ruhabutik

A falu központjában helyezkedik el, a természetesen kőből álló épület, ahol gyönyörű kézműves ruhákat, ékszereket árulnak, ez a Varroda Ruhabutik. Az öreg házban először a falu kocsmája volt, majd később egy varroda kapott helyet benne. Hátul a kerti barakkban több varrónő dolgozott, az első kőépületben lógtak a szállításra kész ruhák. A ruhák most is ott lógnak, és várják új tulajdonosaikat. Autentikus berendezés és környezet, tündéri tulajdonos, csak körülnézni is érdemes bemenni.

4. Papillon, Gyulakeszi

Fotó: Papillon

A környék legújabb gyöngyszemei közé tartozik a Gyulakeszi külterületén található, egyedi környezettel és panorámával rendelkező vendéglátó egység, a Papillon. Pillanatok alatt Toszkánába repít, ráadásul úgy tudsz kényelmesen pihenni, hogy senki nem zavar.  Függőágyak, fotelek, várnak, de akár egy plédre is letelepedhetsz. A kínálat fenséges, a kilátás elképesztő, a fogadtatás pedig családias. Ha ott jársz, mindenképpen kóstold meg a grill szendvicset és a házi limonádét.

Nyitókép: Táncház a KŐFESZT rendezvényén (fotó: Steindl Gabriella)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: