4 legendás kávéház Budapesten, aminek a bakancslistádon a helye

Múltidéző kalandozásra csábítanak azok az ikonikus vendéglátóhelyek, ahol Karinthy tintával öntötte le a kanapét, vagy ahol A Pál utcai fiúk sorai íródtak. A patinás épületek missziója ma is a kultúra ápolása és a békeidők hangulatának megidézése.

Frissen pörkölt kávéillat, koccanó csészék, cigarettafüst. Gondolatok életről, politikáról és irodalomról. Színészek, írók és költők találkozóhelye, a társasági élet színtere. A kép szinte mit sem változott az elmúlt 100 év alatt. Budapest régen is gazdag volt kávéházakban, és ma is bővelkedik bennük. Akad köztük azonban néhány igazán legendás helyszín, ami pontosan ugyanabban az épületben működik, ahol eredetileg megnyitották. Ezek a múltidéző kávéházak ma is tárt karokkal várnak mindenkit, aki szívesen meginna egy finom kávét és elmerülne a békebeli idők hangulatában.

New York kávéház, ahol „Karinthy leöntötte tintával a szürke kanapét”

A történelmi helyszín 1894-ben nyitotta meg kapuit. Igazi túlélő a kávéházak sorában. Bár az elmúlt 120 év alatt rengeteg változás söpört végig rajta, mégis képes volt az állandó megújulásra. A patinás épületben ma egyaránt megfordulnak művészek és magánemberek. A kávéházba lépve olyan, mintha egy időutazáson vennénk részt. A látványos és tágas belső tér, a bronz faunok és a márványoszlopok látványa ma is inspirálja az ide betérő vendégeket. Eredjünk Kosztolányi Dezső vagy Weöres Sándor nyomába, és igyunk egy finom kávét irodalmi nagyjaink törzshelyén.

Hadik, a kortársak törzshelye

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hadik (@hadikkavehaz) által megosztott bejegyzés

A legendás irodalmi kávéház körülbelül egy évszáda élte fénykorát. Olyan hírességek töltötték itt mindennapjaikat, mint Karinthy Frigyes és Móricz Zsigmond. A 21. század Hadikja külsőleg a modern időkhöz idomult, de küldetése mit sem változott az elmúlt évtizedek alatt. Az ódon csillárokat égősorokra cserélték, a cigarettafüsttel átitatott falburkolatok helyett ma rusztikus téglafalak láthatók. A magas színvonalú konyha mellett kulturális műhely működik. Kortárs irodalmi estek, valamint különböző zenei programok közül válogathatunk, amiknek célja az egykori szellemiség újjáélesztése.

Művész, ahol békebeli a hangulat

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Muvesz Kavehaz (@muveszkavehaz) által megosztott bejegyzés

Az épületbe lépve körülbelül három emberöltőnyit ugrunk vissza az időben. Az Operaház melletti épületben lakkozott bútorok, ódon kandalló és bőrkanapé fogadja a vendégeket. A Művész kávéház és étterem a megszólalásig hasonlít a hajdani vendéglátóhelyre. Az itt elfogyasztott kávé és sütemény nemcsak elégedettséggel tölti el a látogatót, hanem bepillantást enged a békebeli művészvilág egykori atmoszférájába is.

Déryné Bisztró, ahova a világsztárok is betérnek

Az ikonikus kávéház az 1910-es évek elején nyílt meg, és a mai napig a lokálpatrióták közkedvelt helyszíne. Ha a falak mesélni tudnának, feslett nőkről, híres írókról és bohém történetekről hallanánk. A bisztró nemcsak a helybéliek körében népszerű, de megfordultak már olyan hírességek is itt, mint Harrison Ford vagy Woody Allen. Egykor Márai Sándor törzshelye volt, talán híres regényeinek egy része is itt született. A Déryné ma is mindenki előtt nyitva áll, bár a minőségi gasztronómia és a töretlen népszerűsége miatt nem könnyű asztalhoz jutni.

Nyitókép: Ruben Ramirez/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: