4 meglepő szexmítosz, amire a tudomány válaszol (+18)

Hogy milyen összefüggés van egy kólás üveg és a terhesség megelőzése között? Ehhez hasonló szexmítoszokról rántjuk le a leplet következő cikkünkben!

Az iskolai szexuális felvilágosítás is hagy némi kívánnivalót maga után, arról nem is beszélve, hogy nem minden szülő ül le a kamaszgyerekével beszélgetni a szexről. Ez lehet például az egyik oka, hogy könnyedén szárnyra kapnak a szexualitással kapcsolatos hajmeresztő és különös mítoszok. Elég jobban elmerülnöd az internet bugyraiban – a gyakori kérdések oldala kész aranybánya -, hogy szembejöjjön veled néhány igencsak furcsa feltételezés a szexualitással kapcsolatban. A következő 4 mítosz is hasonló furcsaságokon alapszik, amelyeket itt az ideje tisztázni.

1. Mítosz: Szeretkezés közben le kell kapcsolni a lámpákat

Több millió ember él szexuális életet nap mint nap, és a legtöbbjük mindezt sötétben teszi. Az Osram Sylvania, észak-amerikai világítással foglalkozó vállalat korábbi tanulmányában az emberek szexuális élete és a fényhasználat közötti összefüggéseket vizsgálta. A kutatás során kiderült, hogy a megkérdezettek 60 %-a élvezi a szexet világítással, míg a fennmaradó 40 % inkább sötétben szeret összebújni a párjával. Tehát mindenki más és más körülmények között élvezi a szexet, egyesek beindulnak, ha világosban látják a párjuk testét, míg mások a sötétben képesek elengedni magukat. Összességében: nem kell feltétlenül teljes sötétségbe burkolóznod, hogy szuper szexben legyen részed!

2. Mítosz: A Coca-Cola, mint fogamzásgátló

Az alábbi mítosz 1950 óta foglalkoztatja az emberek fantáziáját, amikor elterjedt az az állítás: a Coca-Cola spermaölő készítmény, ezért fogamzásgátlóként is használható. A rossz anyagi körülmények, a tiszta ivóvíz és megbízható és megfizethető fogamzásgátlás hiánya ágyazott meg ennek a különös mítosznak, ami hamar népszerűségre tett szert. Szex után több nő is hüvelyöblítést hajtott végre kólával, remélve, hogy így biztosan nem esnek teherbe. Végül 1895-ben kutatók megvizsgálták ezt az állítást, és arra jutottak, hogy a népszerű üdítőnek valóban spermicid hatása van, de nem számít hatékony fogamzásgátlónak. A magyarázat nagyon egyszerű, a sperma sokkal gyorsabban úszik, mint ahogy az üdítő kifejtené a hatását. Sőt, a kutatók azt is kihangsúlyozták, hogy nemcsak a teherbeesés kockázata magas, a kólás öblítéssel még csúnya fertőzéseket is el lehet kapni.

3. Mítosz: A sperma jelentősen fehéríti a fogakat és csökkenti a fogkövet

A mai napig sok helyen felbukkan ez az állítás, annak ellenére, hogy például az Amerikai Fogorvosok Szövetsége soha nem publikált olyan nyilatkozatot, ami alátámasztaná a sperma fogfehérítő hatását. Habár a szakértők szerint a sperma tartalmaz cinket és a kalciumot, amelyek hozzájárulnak a fogak egészséges állapotához, azonban nincs az a reális mennyiség, amivel látványos fehéredés érhető el. Korábbi tanulmányok szerint a sperma (100 milliliterenként) körülbelül 17 mg cinket és 30 mg kalciumot tartalmaz, míg az ajánlott napi cinkbevitel felnőtt nőknél 8 mg, a felnőtt férfiaknál pedig 11 mg. A kalcium esetében a férfiak és nők szükséges napi mennyisége 1000 mg. Mivel egy férfi az átlagos magömlés során körülbelül 3-4 milliliter spermát termel, így napi 16-22 magömlésre lenne szükség a megfelelő cinkbevitel biztosításához, valamint 1111 magömlésre az ajánlott napi kalciumbevitel eléréséhez. Szóval ez a mítosz teljesen hamis!

4. Mítosz: A nők nem eshetnek teherbe a szoptatás alatt

A nőnek a terhesség alatt megszűnik a menstruációja, illetve sok esetben a szoptatás alatti hónapokban sem jelentkezik a vérzés. Az utóbbinak az lehet az oka, hogy két elsődleges hormon vesz részt a szoptatásban: a prolaktin, ami elősegíti a tejtermelést, és az oxitocin, ami elősegíti a tej kiválasztását. A szoptatás alatt az anyuka agya jeleket kap e két hormon felszabadításához. De ilyenkor nemcsak a prolaktin és az oxitocin szabadul fel, hanem a GnRH (gonadotropinfelszabadító hormon), ami részt vesz a menstruációs ciklushoz szükséges hormonok szabályozásában. Ha a GnRH a szoptatás alatt folyamatosan felszabadul, akkor valóban létrejöhet a szülés utáni késleltetett menstruáció. Ennek ellenére ez nem egy betonbiztos módszer az újabb terhesség megelőzésére! Ha a csecsemőt nem kell gyakran szoptatni, valamint a növekedés következtében egyre kevésbé igényli az anyatejet, könnyedén teherbe lehet esni, akkor is, ha a menzesz még nem állt vissza.

Nyitókép: Carol Yepes/GettyImages 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: