4 párkapcsolati minta, amely előrevetíti, meddig maradtok együtt! Ti melyik típusba tartoztok?

Ugyan minden párkapcsolat a maga módján egyedi, Brian Ogolsky professzor kutatásai során mégis azt találta, hogy minden pár besorolható a következő négy párkapcsolati típus egyikébe.

Egy pszichológiai vizsgálat során közel 400 szerelmespár kapcsolatát követték nyomon 9 hónapon keresztül. A párok viselkedése 4 féle mintázatot alakított ki, amelyek előre jelezték a párkapcsolat sikerességét és jövőjét is. Elsősorban a kötődést és a házasság iránti elkötelezettséget vizsgálták a kutatók, és arra voltak kíváncsiak, hogy milyen valószínűséggel maradnak együtt a párok, illetve, mennyi az esélye annak, hogy a jövőben összeházasodjanak. Az alábbiakban bemutatjuk a négy párkapcsolati típust. Ti melyikbe tartoztok?

Drámai pár – A legkevésbé valószínű, hogy együtt maradnak

A vizsgálatban részt vevő párok 34%-a, vagyis a legtöbben a drámai kategóriába tartoztak. Ahogy a neve is sugallja, az ilyen kapcsolat nem súrlódásmentes. Gyakoriak a heves viták és szinte generálják maguk körül a drámai helyzeteket ezek a párok. Így nagyon hamar felesleges problémákkal telítődik a kapcsolat és megállás nélkül hullámvölgyben érezhetik magukat a felek. Habár mind a négy típusban és minden pár életében vannak mélypontok, a drámai pár esetén ezek mindennaposak. Kezdetben izgalmasnak tűnik, hiszen mindig történik valami, de ahogy telik az idő a pár tagjai egyre inkább azt érezhetik, hogy nincs szükségük ennyi drámára. Ez a típus az, amelyik nagy valószínűséggel szakít, még mielőtt házasságra kerülne sor.

Konfliktusos pár – Nem valószínű, hogy együtt maradnak

A párok 12%-a került a konfliktusos típusba. Ezek a tipikusan bonyolult kapcsolatok. Amikor sok minden kapcsolja össze őket, viszont rengeteg konfliktussal is küzdenek. Folyton oda-vissza lépegetnek a szeretlek-nem szeretlek között, és nagyon hullámzó a kapcsolat. Egyszerre vonzzák és taszítják egymást, aztán vagy igyekeznek megoldani (az egy ideig jól működő) békülős szexszel a problémákat, vagy egyszerűen az egyik fél feladja a bizonytalanságot, és továbblép. A probléma az ilyen párkapcsolatokban főként az, hogy nincs eszközük a feleknek az érett konfliktuskezelésre. Nyilvánvaló, hogy ez hosszú távon nem fenntartható állapot, azonban érdekes módon a konfliktusos párok esetében a 9 hónapos megfigyelés alatt nem volt több szakítás, mint más párok között.

Szociálisan bevonódó pár – Elkötelezettek a házasság mellett, de nem biztos, hogy együtt maradnak

A vizsgált párok 19%-a szociálisan bevonódó. Az Illinoisi Egyetem tanulmánya szerint ezekre a párokra nagy hatással volt a közösségi média, de továbbra is elkötelezték magukat a házasság mellett. Az ilyen kapcsolatban élők általában extrovertáltak és hatalmas baráti társasággal rendelkeznek. Kevés a csak kettesben töltött idő, mert a szabadidejüket is a barátokra áldozzák. A kapcsolatuknak mindenképpen nyoma van a szociális térben és az online platformokon. A döntéseiket nem ketten, hanem barátokra támaszkodva hozzák meg. A kutatók szerint az ilyen kapcsolatok kétféle kimenetelűek lehetnek, attól függően, hogy a felek miként tolerálják ezt a túlzott bevonódást. A közös érdeklődés és baráti társaság vagy még inkább összekovácsolja, vagy teljesen szétszakítja őket.

Partnerfókuszú pár – A legvalószínűbb, hogy együtt maradnak

A vizsgálatban részt vevő párok 30%-a tartozott ebbe a kategóriába. A tanulmány szerint a partnerközpontú párok jellegzetessége, hogy mindig első helyre helyezik egymást a felek. A társuk mindig prioritást élvez, bármilyen elfoglalt napjuk vagy időbeosztásuk legyen is éppen. A közös fejlődés jellemző rájuk és az, hogy egymás hátvédjeként vágnak neki a nehéz helyzeteknek. Gyakran emlékeztetik egymást a kapcsolat szépségeire, nem használnak játszmákat és bölcsen kezelik a konfliktusokat. Mindkét fél részéről tiszták az elvárások és egyenlő arányban van az adok és a kapok. Ez a típusú párkapcsolat vezet a leggyakrabban egészséges és boldog házassághoz. De csakis akkor, ha mindkét fél ugyanannyira elkötelezett. Amennyiben a pár egyik tagja még nem érett meg egy ilyen kapcsolatra, akkor könnyen unalmasnak találhatja ezt a felállást.

Nyitókép: filadendron/ Getty Images

Forrás: The Times

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

 

 

Legnépszerűbb cikkek: