4 pénzügyi dolog, amit meg kell lépned 30 éves korod előtt

Jöhetnek a piszkos anyagiak

Mennyi lesz a nyugdíjam? Mikorra fizetem vissza a diákhitelt? Ezeket a pénzügyi kérdéseket nem árt, ha 30 éves korunkig megválaszoljuk magunknak.

Éljen a hüvelykujj szabály!

Tudom, hogy egy kezdő fizetésből nem a legegyszerűbb spórolni, mégis érdemes találni egy rést a mindennapi költekezéseidben, és félretenni valamekkora összeget. Nem kell rögtön több tízezer forintot megvonnod magadtól, havonta párezer forint is sokat számít. A hüvelykujj szabály szerint – ami az angol rule of thumb kifejezésből ered – a legjobb az lenne, ha a fizetésed 10 százalékát félre tudnád tenni.

Vágj bele valami fontos dologba

A harmincadik szülinaphoz közeledve nagy eséllyel már van biztos jövedelmed és valamennyire megtanultál bánni a pénzzel. Ebben az időszakban bátrabban belevághatsz tanfolyamokba, képzésekbe, amelyekre befektetésként is tekinthetsz. Higgy nekem, ha olyan dologba fektetsz bele pénzt és energiát, ami valóban érdekel és a jövőben szívesen foglalkoznál vele, akkor megéri nagyobb összeget kiadni érte. Ha a diploma mellé szívesen elvégeznél egy OKJ-s tanfolyamot, akkor próbáld meg. Nemcsak tapasztalatokkal leszel gazdagabb, de később anyagilag is jól járhatsz vele.

Ég veled, Diákhitel!

Te is a diákhitelesek klubját erősíted? Sajnos, korábban kénytelen voltam én is ezt az opciót választani. Nem mondom, hogy ez volt életem legjobb döntése, de a szükség nagy úr. A történtek ellenére az adósságot vissza kell fizetnem, amit nem szeretnék harmincéves koromig húzni. Ennek érdekében kiszámoltam, hogy havonta mekkora összeget tudok félretenni, hogy a lehető leghamarabb elbúcsúzzak a hiteltől.

Gondolj a nyugdíjas éveidre is

Bevallom, én csak most ismerkedem a nyugdíj-megtakarítással, de még időben vagyok vele. Azt javasolom, hogy te se halogasd sokáig ezt a kérdést és még harmincéves korod előtt kezdj el félretenni a nyugdíjas éveidre. Ha nem tudod, hogyan kezdj neki, érdemes meglátogatnod a nyugdijbiztositas.com oldalát, ahol az e-mail címedet, az életkorodat és a havonta félre kívánt tenni összeget megadva egy nyugdíjtanulmányt készítenek el számodra. A tanulmányból kiderül: mennyi nyugdíjra számíthatsz, mennyi adókedvezmény jár a nyugdíj-megtakarítások mellé, mennyi pénzed lesz a havonta félretett összegből, milyen a lehetőségeid vannak a nyugdíj-előtakarékosságok területén. Persze elsőre ismeretlen és ijesztő lehet a rengeteg szám és adat, de megéri időt szánni rá. Én ebből a tanulmányból tudtam meg, ha havonta 10 000 forintot megspórolok a nyugdíjig, akár 23 millió forintot is megtakaríthatok.

Nyitókép: quadshock/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: